ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς – Αναστασιάδης: Κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική για την ΑΟΖ

Σαμαράς – Αναστασιάδης: Κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική για την ΑΟΖ

Ο ελληνισμός θα βγει ενισχυμένος από την κρίση, ανέφεραν οι δύο ηγέτες.

Σε δηλώσεις αμοιβαίας στήριξης προχώρησαν οι Αντώνης Σαμαράς και Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Σαμαράς σε δηλώσεις του τόνισε στην ανάγκη να δημιουργηθεί «μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο πλαίσιο της ΑΟΖ».

«Τα ενεργειακά αποθέματα των κρατών – μελών, αποτελούν και ενεργειακά αποθέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είμαστε της ίδια άποψης ότι θα πρέπει να προωθηθεί το συγκεκριμένο θέμα στους ευρωπαίους ομολόγους μας», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως «η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στο πλευρό του Κυπριακού Ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο τον τερματισμό στην Κατοχή, για την εξεύρεση μιας δίκαιης, μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Λύσης που, όπως διαχρονικά υποστηρίζουμε, θα πρέπει να στηρίζεται σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο Διεθνές Δίκαιο, στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το κοινοτικό Κεκτημένο».

Ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε και αυτός την ανάγκη για στενή συνεργασία των δύο χωρών.

«Θέλω να διαβιβάσω δημόσια την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού λαού ως προς τη στήριξη της Ελλάδας από το 1974 μέχρι σήμερα. Και για τη βοήθεια που μας παρείχε η Ελλάδα όταν συζητούσαμε για την ένταξη μας στην Ε.Ε. Ο ελληνισμός βρίσκεται σε κρίση αλλά θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.