ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος ΙΣΤΑΜΕ: Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ανοίξει έναν ειλικρινή διάλογο

Πρόεδρος ΙΣΤΑΜΕ: Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ανοίξει έναν ειλικρινή διάλογο

«Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως τμήμα αναπόσπαστο της κεντροαριστερής σοσιαλδημοκρατικής ευρωπαϊκής παράταξης, οφείλει να ανοίξει έναν ειλικρινή διάλογο χωρίς προϋποθέσεις με όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για την επαναδιατύπωση ενός προγράμματος ανόρθωσης της χώρας δίνοντας στους πολίτες της εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής» τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, Χρήστος Δερβένης, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα του διήμερου συμποσίου για την 3η Σεπτέμβρη, που συνδιοργάνωσαν το ΠΑΣΟΚ και το ΙΣΤΑΜΕ.

«Το συνέδριό μας έδειξε ότι υπάρχει πράγματι δυνατότητα διατύπωσης ενός εναλλακτικού σοσιαλδημοκρατικού σχεδίου της κεντροαριστερής παράταξης. Η επετειακή εκδήλωση στην οποία βρισκόμαστε δείχνει με την παρουσία σας ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανανεώνεται και να συμβάλλει σε αυτό» υπογράμμισε.

Ο κ. Δερβένης κάνοντας μία αναδρομή από το ΠΑΣΟΚ του 74 μέχρι σήμερα επεσήμανε: «Φυσικά στην πορεία αυτή υπήρξαν λάθη, αδυναμίες και αστοχίες τόσο σε πρόσωπα όσο και σε πολιτικές». «Είναι αλήθεια» πρόσθεσε «ότι σιγα σιγά το ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε στην κρατικοποίησή του, από το άθροισμα ατόμων με κοινούς προβληματισμούς, μετεξελίχθηκε σε ένα κόμμα αθροίσματος προσωπικών και συντεχνιακών εξυπηρετήσεων. Ακριβώς ήταν αυτή η σύνδεσή του με το κράτος που ακύρωνε ασυνείδητα ή ενσυνείδητα και την ίδια του μεταρρυθμιστική προσπάθεια και οδήγησε στα φαινόμενα ανομίας που τραυματίζουν σήμερα το ΠΑΣΟΚ και την παράταξη».

«Αποκαλύφθηκε στο συνέδριό μας», ανέφερε ο κ. Δερβένης, «όπως πολλές φορές τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι δεν υπάρχει πλαν Β για την έξοδό από την κρίση. Αλλά υπάρχει όμως μια ανάγκη ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, θα είναι χρωματισμένο με πολιτικά φιλελεύθερο και οικονομικά σοσιαλδημοκρατικό προοδευτικό χρώμα και θα δίνει διέξοδο στα πραγματικά προβλήματα της χώρας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Για να σταθεί η χώρα στο νέο αναδυόμενο διεθνή καταμερισμό εργασίας χρειάζεται μια παραγωγική ανασυγκρότηση, μια στρατηγική ευφυούς ανάπτυξης με επίκεντρο τη γνώση. Σε ένα σοσιαλδημοκρατικό προοδευτικό πλαίσιο που θα είναι εκπαίδευση, μόρφωση και γνώση τα βασικά εργαλεία της παραγωγής ανασυγκρότησης».