ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξαιρετικά θερμό κλίμα στη συνάντηση Μειμαράκη-Ματβιένκο

Εξαιρετικά θερμό κλίμα στη συνάντηση Μειμαράκη-Ματβιένκο

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, υποδέχθηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, κυρία Βαλεντίνα Ματβιένκο, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας κατόπιν προσκλήσεώς του.

Υποδεχόμενος την κ. Βαλεντίνα Ματβιένκο, ο Μεϊμαράκης τόνισε ότι πρόκειται για «συνάδελφο, σημαντική προσωπικότητα της πολιτικής σκηνής της Ρωσίας, αλλά και παλιά φίλη της χώρας μας». Με την κυρία Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόσθεσε, μας συνδέουν μακρόχρονοι δεσμοί φιλίας και στενής συνεργασίας, απεικονίζοντας ευθέως τους ιδιαίτερους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας και επισήμανε το γεγονός πως η επίσκεψη αυτή συμπίπτει χρονικά με την 185η επέτειο της έναρξης των διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδος με την Ρωσία.

Mία χώρα, όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, με την οποία μας συνδέουν μακροχρόνιοι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας, κοινή θρησκεία, αλλά και κοινοί αγώνες για την ελευθερία και τα δικαιώματα των λαών. Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής της δόθηκε ακόμη μία ευκαιρία να επιβεβαιωθούν οι στενές σχέσεις μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, αλλά και να ανταλλαγούν απόψεις για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μας με εντατικοποίηση των επαφών, τόσο σε επίπεδο Ομάδων Φιλίας, όσο και σε επίπεδο επιμέρους Επιτροπών.

«Αποτελεί κοινό τόπο πλέον ότι, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία επιβάλλουν την ενδυνάμωση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, με τα Εθνικά Κοινοβούλια να έχουν προεξάρχοντα ρόλο, αφού άλλωστε εξ' ορισμού αποτελούν την ευθεία εκπροσώπηση των λαών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο συνομιλητή και εταίρο από τη φίλη Ρωσία και την αγαπητή εκπρόσωπό της, την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ομοσπονδιακής Συνελεύσεως, κυρία Ματβιένκο» πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης απονέμοντας στην κυρία Ματβιένκο το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων, «εις ένδειξη της μεγάλης εκτιμήσεως που τρέφουμε στο πρόσωπό της και τις ευχαριστίες μας για τη συμβολή της στην περαιτέρω ενδυνάμωση των Ελληνο – Ρωσικών σχέσεων».

Αποδεχόμενη την ανώτατη Ελληνική Κοινοβουλευτική τιμητική διάκριση η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας, κυρία Βαλεντίνα Ματβιένκο τόνισε: «Αξιότιμε κύριε Μεϊμαράκη, αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι κοινοβουλευτικοί, αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την τιμή που μου κάνετε να με βραβεύσετε με το μετάλλιο του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, τα οποία εκλαμβάνω ως δεσμευτική υποχρέωση. Συμφωνώ με όσα είπατε για τις Ελληνο- ρωσικές σχέσεις. Επιτρέψτε μου με τη σειρά μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη δική σας συνεισφορά και τις δικές σας προσπάθειες για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων. Είστε ένας από τους πιο διακεκριμένους πολιτικούς παράγοντες της Ελλάδος, που έτυχε να είναι σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της ιστορίας του ελληνικού κοινοβουλίου, επικεφαλής του ελληνικού Κοινοβουλίου. Είμαστε πεπεισμένοι λοιπόν αν και γνωρίζουμε τις δυσκολίες της διαχείρισης αυτών των θεμάτων, ότι θα έχετε επιτυχίες, ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και σας διαβεβαιώνω ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνδράμει.

Είμαι πεπεισμένη ότι μετά από αυτές τις επαφές, οι σχέσεις ανάμεσα σε ελληνικό και Ρωσικό Κοινοβούλιο θα βελτιωθούν περισσότερο. Σήμερα στην κρίσιμη αυτή περίοδο την οποία βιώνουμε αναβαθμίζεται περισσότερο ο ρόλος των αιρετών οργάνων των Κοινοβουλίων σε όλο τον κόσμο. Οφείλουμε λοιπόν να σταθούμε αντάξιοι αυτής της εμπιστοσύνης που μας έχουν δείξει οι εκλέκτορές μας. Η αποστολή μας είναι να ασχολούμαστε με τα προβλήματα που απασχολούν το λαό.

Είναι κοινός τόπος η αφοσίωση η αγάπη και ο σεβασμός που τρέφει ο ρωσικός για τον ελληνικό λαό. Ως εκ τούτου τα όσα πράττουμε εμείς ως κοινοβουλευτικοί στην κατεύθυνση της σύσφιξης των σχέσεων των λαών μας, εναρμονίζονται πλήρως με τη λαϊκή βούληση.

Κύριε Πρόεδρε, έχετε στους ώμους σας το βάρος μιας εξαιρετικής εμπειρίας από τις θέσεις τις οποίες έχετε υπηρετήσει, γνωρίζουμε ότι σε όλα τα αξιώματα και από κάθε θέση που κατέχετε είστε ένας σταθερός φίλος της Ρωσίας, ένας οπαδός της περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων με τη Ρωσία. Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και η Άνω Βουλή της Ρωσίας έλαβε την απόφαση να σας τιμήσει με το δικό μας μετάλλιο για τη συνεισφορά σας στη σύσφιξη των διμερών σχέσεων». Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είχε νωρίτερα ανοιχτή συνομιλία με την Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, παρουσία των Ελληνικών και Ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

Μεϊμαράκης: Προσβλέπουμε στην περαιτέρω αναβάθμιση των πολύ καλών ελληνορωσικών σχέσεων και στη στήριξη της Ρωσίας

«Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά υποδέχομαι την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κυρία Βαλεντίνα Ματβιένκο. Μια προσωπικότητα η οποία έχει γράψει ιστορία και έχει περάσει από πάρα πολλές σοβαρές και σημαντικές θέσεις στη χώρα της. Μια προσωπικότητα η οποία έχει συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας και έχει υπηρετήσει στην Ελλάδα ως Πρέσβειρα της χώρας της. Μια προσωπικότητα η οποία μας έχει δείξει ότι αγαπά την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να έχετε καταλάβει ότι και εμείς αγαπάμε όχι μόνο τη χώρα της αλλά και την ίδια.

Με σεβασμό, με εκτίμηση και αγάπη υποδεχόμαστε τη Βαλεντίνα Ματβιένκο. Πιστεύω ότι η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία μας βοηθά πολύ περισσότερο από την - χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω την εμπορική, οικονομική, εξωτερική διπλωματία, - αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια πιο διευρυμένη ατζέντα, πιο ουσιαστικές συζητήσεις με όλους σε όλους τους τομείς. Γι' αυτό και στέφεται με επιτυχία η επίσκεψη, διότι είχε συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό, με τον Υπουργό Αμύνης, με Υπουργούς που έχουν αρμοδιότητες που μπορούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας.

Και η ίδια έχει συγκεκριμένη άποψη και μετέφερε απόψεις της χώρας της και του Προέδρου Πούτιν για όλα τα ζητήματα και είχε και μια σημαντική συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για τα θέματα τα οποία απασχολούν την περιοχή μας, όπως το ζήτημα της Συρίας για το οποίο όπως σας διαβεβαίωσαν όλοι η θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση και συνεννόηση.

Οι δεσμοί Ελλάδας και Ρωσίας είναι γνωστοί, πάρα πολύ ισχυροί, η συνεργασία μας είναι πάρα πολύ καλή, αλλά πιστεύω ότι υπολείπεται σε συνεργασία, γιατί μπορούμε να έχουμε πιο βελτιωμένη συνεννόηση και συνεργασία σε όλους τους τομείς. Αυτή τη συνεννόηση και συνεργασία ενισχύει ακόμα περισσότερο η Ορθόδοξος πίστη την οποία έχουμε και οι δύο λαοί.

Θέλω κυρία Πρόεδρε να σας πω ότι πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο και την Κοινοβουλευτική μας επικοινωνία. Είχα τη χαρά και την τιμή να δεχτώ τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων τον κ. Κουσκούφ και να συζητήσουμε μαζί διάφορα ζητήματα. Επίσης είχαμε την χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε και τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, ενώ έχουμε καλή συνεννόηση ΚΑΙ με τον εξαίρετο κύριο Πρέσβη της Ρωσίας στη χώρα μας.
Η Ελλάδα γνωρίζετε ότι πέρασε δύσκολες ώρες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά παρέμεινε προσηλωμένη απόλυτα στη δημοκρατία και στα ατομικά δικαιώματα και στις αρχές τις οποίες έχουμε διακηρύξει εδώ και χρόνια. Και παρά τις δυσκολίες έχουμε πετύχει να υπάρχει μια ομαλότητα, μια ηρεμία, μια σταθερότητα στη χώρα μας και να προσπαθούμε ειρηνικά να επιλύσουμε τα ζητήματα με τις γύρω περιοχές.

Δημιουργούμε ένα περιβάλλον σταθερό το οποίο μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη της χώρας, μπορεί να φέρει νέες επενδύσεις και προσβλέπουμε γι αυτό και στη Ρωσία, όπως ήδη έχουμε συζητήσει. Ξέρω ότι σε αυτό θα έχουμε τη στήριξη σας, τη βοήθεια σας και εσάς προσωπικά και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και με αυτές τις σκέψεις σας υποδέχομαι και πάλι στο Ναό της Δημοκρατίας, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Ματβιένκο: Μεγάλες οι δυνατότητες αναβάθμισης των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρο πρωτίστως επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την πρόσκληση που απευθύνατε σε εμένα προσωπικά και στην αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για την ειλικρινή φιλοξενία και την αγάπη που επιδείξατε. Μια αγάπη και φιλοξενία που πραγματικοί φίλοι επιδεικνύουν. Για άλλη μια φορά λοιπόν δεχθείτε τις ευχαριστίες μου.

Θα ήθελα επίσης μια φορά να σας ευχαριστήσω για το πολύ φορτωμένο αλλά πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που επιφυλάσσεται για την δική μου αντιπροσωπεία. Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία να έχουμε πολύ περιεκτικές και ενδιαφέρουσες συνομιλίες με τον κύριο Πρωθυπουργό, με τον υπουργό Εξωτερικών, με τον υπουργό Αμύνης, με τον Μακαριότατο σήμερα το πρωί. Σε αυτές τις συναντήσεις είχαμε τη δυνατότητα να συντονιστούμε, να ρυθμίσουμε ξανά τα ρολόγια του κοινού συγχρονισμού μας, όσον αφορά τη σύσφιξη των σχέσεων των χωρών μας.

Είναι ιδιαίτερη χαρά να επισημάνω το γεγονός ότι και το τελευταίο διάστημα οι Ρωσοελληνικές σχέσεις έχουν ενεργοποιηθεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Υπάρχει ένας διαρκής δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των πολιτικών και πολιτειακών αρχών σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ των κυβερνητικών παραγόντων, μεταξύ των ηγεσιών των χωρών, παρά το γεγονός ότι υφιστάμεθα τις επιπτώσεις μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είναι θετικοί δείκτες των οικονομικών σχέσεων και των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών μας. Έχετε όμως απόλυτο δίκιο οι σχέσεις που έχουμε επιτύχει υπολείπονται κατά πολύ των υφιστάμενων δυνατοτήτων, έχουμε ιστορικούς δεσμούς, έχουμε ένα τεράστιο δυναμικό όπου θα μας επιτρέψει να αναβαθμίσουμε σε ένα νέο ποιοτικό επίπεδο αυτές τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας.

Θα ήθελα να πω ότι συμπάσχουμε και κατανοούμε τις δοκιμασίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός σε αυτή την φάση και κατανοούμε πόσο δύσκολο είναι για την κυβέρνηση να λάβει αυτά τα απαραίτητα σκληρά μέτρα τα οποία θα επιτρέψουν να εξέλθει της κρίσεως ο λαός και η χώρα σε αυτή τη δύσκολη περίσταση. Αυτές οι κρίσιμες συγκυρίες απαιτούν επικεφαλής των θεσμών, επικεφαλής της χώρας, ανθρώπους με βούληση, ανθρώπους με σύνεση, ανθρώπους με γενναιότητα, πατριώτες της χώρας τους. Και θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό μια προσωπικότητα, ένας πολιτικός του δικού σας αναστήματος να βρίσκεται επικεφαλής του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Γνωρίζουμε τον επαγγελματισμό, τη σταθερότητα, την πολιτική σας βούληση, γεγονός που σας επιτρέπει να ηγείστε αυτή τη στιγμή του Ελληνικού Κοινοβουλίου και να αναζητάτε αποτελεσματικά διέξοδο από τις δυσκολίες που διέρχεται αυτή τη στιγμή η χώρα. Έχετε λοιπόν στις πλάτες σας τεράστια πολιτική εμπειρία . Γνωρίζουμε πόσο ειλικρινά επιδιώκετε τη διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων με τη Ρωσία και σας είμαστε ευγνώμονες γι αυτές τις προσπάθειες. Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας εκφράζει το ενδιαφέρον του για τη διεύρυνση της συνεργασίας και στο επίπεδο των Διακοινοβουλευτικών Σχέσεων.

Παρά λοιπόν τις ποικίλες πολιτικές τοποθετήσεις, τις ιδεολογικές αποχρώσεις και αντιπαλότητες που χαρακτηρίζουν το Κοινοβούλιο μας σε ένα πράγμα υπάρχει σίγουρα μια συναίνεση και αυτό αφορά στην αναγκαιότητα σύσφιξης και ανάπτυξης των σχέσεων με την Ελλάδα. Συμμερίζομαι την άποψη σας για τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της Διακοινοβουλευτικής Διπλωματίας.

Η Διακοινοβουλευτική Συνεργασία είναι μια εξαιρετικά σημαντική συνιστώσα των σχέσεων μεταξύ των χωρών και πρέπει και εμείς να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Θα θέλαμε να σας προτείνουμε να ενεργοποιήσουμε και εμείς με τη σειρά μας να αξιοποιήσουμε τις σχέσεις, όσον αφορά στις αμοιβαίες επισκέψεις και όσον αφορά στη συνεργασία μεταξύ μας των Επιτροπών των Κοινοβουλίων μας.

Θα ήθελα να επισημάνω μια ιδιαίτερη πτυχή της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας που αφορά στο νομοθετικό και νομοπαρασκευαστικό έργο. Τα χρόνια που έχουν περάσει η Ρωσία έχει πραγματικά συσσωρεύσει πολύ εμπειρία στη διαμόρφωση της Ρώσικης νομοθεσίας, μιας νομοθεσίας που ανταποκρίνεται στις αξιώσεις στα πρότυπα και τους διεθνείς κανόνες. Θα μπορούσαμε να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας. Σήμερα οι Ρωσοελληνικές σχέσεις έχουν μια εξαιρετικά σημαντική νομοθετική βάση, έχουν τεθεί σε ισχύ πάνω από 50 διακυβερνητικές και άλλες συμφωνίες και αδιαμφισβήτητα ως Κοινοβούλιο μπορούμε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας από την άποψη των συμβατικών νομικών πλαισίων.

Αυτή τη στιγμή ενώπιον του Κοινοβουλίου μας βρίσκεται ένα ολόκληρο πακέτο εγγράφων που αφορούν στις διμερείς μας σχέσεις, συμβάσεις, διυπουργικές αποφάσεις που θα μπορούσαν τάχιστα να επικυρωθούν από τα δύο Κοινοβούλια μας. Και τα δύο Κοινοβούλια έχουν δικαιώματα ελέγχου επί της Εκτελεστικής Εξουσίας.

Θα μπορούσαμε ως εκ τούτου να ασκούμε με τη θετική έννοια, έναν έλεγχο, μια πίεση στους εκπροσώπους της Εκτελεστικής Εξουσίας ούτως ώστε όσα έχουν προγραμματιστεί, τα όσα έχουν αποφασιστεί στις υφιστάμενες συμφωνίες να δούμε κατά πόσο εκτελούνται και με τις ρυθμούς. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε και να εμβαθύνουμε την μεταξύ μας συνεργασία. Δεν ξέρω κατά πόσο συμβαίνει το ίδιο και στο δικό σας Κοινοβούλιο, αλλά κάθε φορά που προσκαλούμε κάποιον υπουργό στο Κοινοβούλιο να λογοδοτήσει για την πορεία υλοποίησης του έργου που έχει αναλάβει, το κάνει με μεγάλη ανησυχία.

Εξαιρετικά σημαντική συνιστώσα των Διακοινοβουλευτικών μας σχέσεων είναι η από κοινού συμμετοχή μας σε διεθνή φόρα Διακοινοβουλευτικού χαρακτήρα στην Ευρώπη και αλλού. Οι βουλευτές μας συντονίζουν τις ενέργειες τους με το Ευρωκοινοβούλιο, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, την Παρευξείνιο Οικονομική Συνεργασία και την κοινοβουλευτική της συνιστώσα και την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση για την Ορθοδοξία.

Δεδομένου μάλιστα ότι επί των σημαντικότερων διεθνών ζητημάτων οι θέσεις Ελλάδας – Ρωσίας ή συμπίπτουν ή συγκλίνουν εν πολλοίς, έχει εξαιρετική σημασία ο συντονισμός της δραστηριότητας των βουλευτών των δύο χωρών.

Θα επιθυμούσαμε λοιπόν να έχουμε στενότερη συνεργασία για την εξέταση διαφόρων διεθνούς εμβέλειας εγγράφων και συμφωνιών σε αυτό το Κοινοβουλευτικό διεθνές επίπεδο. Η Διακοινοβουλευτική αυτή συνεργασία μπορεί να συνεισφέρει και στην ανάπτυξη της λαϊκής διπλωματίας. Είναι σημαντικός ο ρόλος της διπλωματίας των μη κυβερνητικών οργανώσεων, μεταξύ των φορέων, των πολιτών.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον παράδειγμα των σχέσεων των δύο χωρών το 3ο Ελληνορωσικό φόρουμ την έναρξη των εργασιών του οποίου παρακολουθήσαμε χτες. Θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε λοιπόν στην πολιτισμική, την πολιτική σε όλες τις κατευθύνσεις των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας.

Αυτή τη στιγμή καταρτίζεται ένα πρόγραμμα κοινής δράσης από το 2014 μέχρι το 2016 και τα Κοινοβούλια μας μπορούν από κοινού να συνεισφέρουν στην εκπόνηση και την υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Ως γνωστόν το 2016 προγραμματίζεται η διοργάνωση «έτους Ρωσίας» στην Ελλάδα και «έτους Ελλάδας» στη Ρωσία. Ίσως κύριε Πρόεδρε να πρέπει να δούμε από κοινού ένα δικό μας Κοινοβουλευτικό πρόγραμμα δράσης, αυτού του έτους. Να δούμε συγκεκριμένες εκδηλώσεις, συγκεκριμένες μορφές για τη δική μας συμβολή σε αυτή τη σημαντική διοργάνωση.
Νομίζω ότι ενώπιον αυτής της ομήγυρης δεν έχει νόημα να αναφερθώ εκ νέου στους βαθύτατους μακραίωνους ιστορικές και πολιτισμικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας. Ας έχουμε λοιπόν υπόψη ότι είναι αυτά τα δεδομένα στα οποία εδράζεται η συνεργασία μας.

Θα ήθελα όμως να επισημάνω ότι αυτά τα καλά λόγια που μας έρχονται στο νου, όταν μιλάμε γι αυτούς τους δεσμούς πρέπει να συνοδεύονται από καλά έργα, από συγκεκριμένα βήματα, από καλές πράξεις και πρέπει από κοινού να δούμε και να υλοποιήσουμε αυτές τις πράξεις στα Κοινοβούλια μας. Σας διαβεβαιώνω ότι το Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει πλήρη διάθεση να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπάρχουν ομάδες φιλίας στα δύο Κοινοβούλια, αν δεν με απατά η μνήμη μου στην Ελληνορωσική ομάδα φιλίας συμμετέχουν 120 βουλευτές. Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε όρους για την πιο ενεργό δράση και των ομάδων φιλίας.

Δράττομαι της ευκαιρίας αξιότιμε κύριε πρόεδρε να σας προσκαλέσω επισήμως και εσάς να επισκεφτείτε τη Ρωσία. Έτσι θα έχουμε περαιτέρω δυνατότητες να συνεχίσουμε το διάλογο μας και να προάγουμε περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων μας. Η φιλοξενία σας θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας».

Ευάγγελος Μεϊμαράκης : «Ευχαριστώ πολύ Κύρια Πρόεδρε για τα καλά σας λόγια και θέλω με την ευκαιρία να σας διαβεβαιώσω ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 που η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρεί ότι αρκετά από τα ζητήματα τα οποία έχουν ωριμάσει μπορούν και πάλι να τεθούν στο τραπέζι και να επιλυθούν. Όπως για παράδειγμα για το θέμα της βίζας, γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της απλούστευσης των διαδικασιών ως και της κατάργησης της. Θέλω επίσης να σας πω ότι πράγματι τα Κοινοβούλια πιστεύω ότι μπορούν και πρέπει να αναβαθμιστούν και να παίξουν ένα πιο σημαντικό ρόλο γιατί εμείς είμαστε οι γνήσιοι εκπρόσωποι της λαϊκής κυριαρχίας και εμείς είμαστε εκείνοι που μπορούμε και πρέπει να ελέγχουμε την εκτελεστική εξουσία και πρέπει να επικυρώνουμε ή όχι τις αποφάσεις της. Και μας προβληματίζει και μας απασχολεί πως θα προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα στη νέα τεχνολογία, όπου απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις που πολλές φορές δεν συζητούνται αναλυτικά και όσο πρέπει στα εθνικά Κοινοβούλια. Πρέπει να δούμε λοιπόν μια νέα διαδικασία στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, ώστε και να μην είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες αλλά και να έχουν και τη δημοκρατική νομιμότητα της λαϊκής κυριαρχίας. Αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες δείχνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με αυτό το υπάρχον σύστημα και θέλουν την ανανέωση του».