ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Στρατούλη-ΝΔ για τον ΟΕΚ και τα στεγαστικά δάνεια

Κόντρα Στρατούλη-ΝΔ για τον ΟΕΚ και τα στεγαστικά δάνεια

Νέα αντιπαράθεση με σειρά ανακοινώσεων από την μία και την άλλη πλευρά έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον βουλευτή και Τομεάρχη Εργασίας Δημήτρη Στρατούλη, με αφορμή τις ρυθμίσεις που εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για τα στεγαστικά δάνεια του πρώην ΟΕΚ και την θέση του κ. Στρατούλη, πως μόνη λύση για τα στεγαστικά δάνεια αποτελεί η μερική ή ολική διαγραφή.

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις με σειρά που εκδόθηκαν:

Στρατούλης:Μόνη λύση για τα στεγαστικά, η ολική ή μερική διαγραφή τους

Σε δήλωση προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εργασίας κ. Δημήτρης Στρατούλης για τις κυβερνητικές αποφάσεις αναφορικά με τη ρύθμιση στεγαστικών δανείων επιδοτούμενων από τον καταργηθέντα ΟΕΚ.

«Οι κυβερνητικές αποφάσεις για τη ρύθμιση στεγαστικών δανείων, που χορηγήθηκαν από τράπεζες και επιδοτούνταν από τον καταργηθέντα με μνημονιακό νόμο του 2012 Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, αποτελούν μία τρύπα στο νερό και δεν λύνουν το πρόβλημα.

Περίπου 100.000 νοικοκυριών, που ανέλαβαν δανειακές υποχρεώσεις σε άλλες εποχές και με άλλες οικονομικές δυνατότητες, χωρίς να έχουν σφαγιαστεί από τις μνημονιακές πολιτικές τα εισοδήματα τους και χωρίς να έχουν χάσει τις δουλειές τους.

Ο μόνος τρόπος να ανακουφιστούν όχι μόνο αυτά αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες άλλα υπερχρεωμένα σε τράπεζες νοικοκυριά είναι η ολική ή μερική διαγραφή των χρεών τους, ανάλογα με τη μείωση των εισοδημάτων τους τα χρόνια του μνημονίου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να αποτραπεί το κοινωνικό κραχ και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την οικονομική και κοινωνική ανόρθωση της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή, που απορρίφτηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά επιδιώκουμε να γίνει διεκδίκηση αιχμής του λαϊκού κινήματος και έχουμε δεσμευτεί ότι μια τέτοια ρύθμιση θα είναι από τις βασικές προτεραιότητες μιας αριστερής κυβέρνησης».

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού ξαναχτυπά, υποσχόμενος ολική διαγραφή χρεών...

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ως απάντηση στη δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και του βουλευτή του Δ. Στρατούλη για ολική διαγραφή χρεών των δανειοληπτών του ΟΕΚ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού ξαναχτυπά, υποσχόμενος ολική διαγραφή χρεών... Ρωτάμε αν αυτή είναι η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αν έχει κοστολογηθεί, πόσο κοστίζει και ποιος θα τη χρηματοδοτήσει. Περιμένουμε άμεσα και τεκμηριωμένα την απάντησή τους».

Στρατούλης: Η ΝΔ τώρα τελευταία όλο πέφτει από τα σύννεφα

«Η ΝΔ τώρα τελευταία όλο πέφτει από τα σύννεφα. Επειδή το «εξωκοινοβουλευτικό» κομμάτι της ΝΔ δεν θυμάται τι συζητά στη Βουλή το κοινοβουλευτικό της και προφανώς τι έλεγε η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ «για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων στις τράπεζες νοικοκυριών», που συζητήθηκε πριν μήνες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στην Ολομέλειά της και απορρίφτηκε από την τότε τρικομματική κυβερνητική πλειοψηφία, τους θυμίζουμε, ότι μεταξύ άλλων προβλέπει:

-Την περικοπή των δόσεων των τοκοχρεολυσίων των δανείων κάθε πολίτη και κάθε νοικοκυριού, ώστε να μην ξεπερνούν το 30% του πραγματικού διαθέσιμου (μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών) μηνιαίου εισοδήματός τους, και την απαλλαγή τους από το υπόλοιπο ποσό της δόσης με οριστική διαγραφή του υπολοίπου αυτού σε ετήσια βάση

-Την ολική διαγραφή των χρεών για όσους διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας (το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη να είναι κάτω από το όριο της φτώχειας επί 5 συναπτά έτη), για τους χρονίως πάσχοντες, για τους ανάπηρους, τους άστεγους, τους υπερήλικες, τους χρονίως άνεργους κ.λπ. συνανθρώπους μας, που αδυνατούν να προσποριστούν τα στοιχειώδη του βίου.

-Τη μερική διαγραφή χρεών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση των εισοδημάτων του κάθε νοικοκυριού κατά τα χρόνια του Μνημονίου.»

Σε κάθε περίπτωση εκεί στις μονταζιέρες της ΝΔ, για να μην εκτίθενται διαρκώς, πριν αρχίσουν τις συρραφές και τα μοντάζ τους ας ρωτούν και κανένα κοινοβουλευτικό τους στέλεχος».

ΝΔ: Η ολική διαγραφή των χρεών που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει κοστολογηθεί; Πόσο κοστίζει; Και ποιος θα τη χρηματοδοτήσει;

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ως ανταπάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον βουλευτή του Δ. Στρατούλη για ολική διαγραφή χρεών των δανειοληπτών του ΟΕΚ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Επειδή η ανακοίνωσή τους δεν διαφωτίζει ούτε καν τους ίδιους, περιμένουμε συγκεκριμένες και άμεσες απαντήσεις. Η ολική διαγραφή των χρεών που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει κοστολογηθεί; Πόσο κοστίζει; Και ποιος θα τη χρηματοδοτήσει;».

Διαβάστε επίσης:

Ρύθμιση «ανάσα» για τα δάνεια του πρώην ΟΕΚ από το Υπ. Εργασίας