ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «λευκές» εξετάσεις του κυρίου Αρβανιτόπουλου

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «λευκές» εξετάσεις του κυρίου Αρβανιτόπουλου

«Ο Υπουργός Παιδείας διέκοψε τη σοβαρή ενασχόληση του με θέμα την περίφημη «λευκή βδομάδα», για να διαψεύσει τις προερχόμενες και από το Υπουργείο Παιδείας φήμες σε σχέση με τις εξετάσεις της Α΄ Λυκείου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έτσι λοιπόν, σήμερα, τέλος του πρώτου τετραμήνου της σχολικής χρονιάς, ανακοινώθηκε ότι οι εξετάσεις του Μαΐου 2014, που αφορούν 75.000 μαθητές της Α΄ Λυκείου, θα γίνουν με το νέο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων και ότι θα συνυπολογίζεται ο βαθμός στο βαθμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεση του στο νομοσχέδιο για το «Νέο Λύκειο», γιατί υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο ο μορφωτικός και παιδαγωγικός ρόλος του Λυκείου και μετατρέπεται σε ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο. Η επέκταση δε του θεσμού των πανελλαδικών εξετάσεων και στις τρεις τάξεις του Γενικού Λυκείου οδηγεί πολλά παιδιά στην άτυπη κατάρτιση και μαθητεία που φαίνεται ότι είναι ο βασικός στόχος του «Νέου Λυκείου».

8af7459c20a115f9ef73741afd8bcf9e XL

Είχαμε επίσης επισημάνει την προχειρότητα και το βεβιασμένο της εφαρμογής των νέων μέτρων. Το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι συστηματικά αγνοεί τη βασική επιστημονική αρχή ότι οι αλλαγές -ακόμα και οι μικρότερες- στο εκπαιδευτικό σύστημα απαιτούν ενδελεχή μελέτη, διάλογο, πειραματική εφαρμογή. Δεν αγνοεί όμως τις οδηγίες του ΟΟΣΑ για μείωση του αριθμού των αποφοίτων του Γενικού λυκείου και για αντικατάσταση της συνολικής γνώσης από τις δεξιότητες, την κατάρτιση, τη μαθητεία, τη διά βίου μάθηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι: Η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς θα επανεξετάσει αυτό το ατελείωτο πλέγμα εξετάσεων και θα το αντικαταστήσει με ένα διαρκή πολύπλευρο έλεγχο των γνώσεων των μαθητών που δεν θα διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία και κυρίως δεν θα δημιουργεί στους μαθητές και στις μαθήτριες το αίσθημα της απόρριψης και της αποτυχίας. Ένα από τα άμεσα μέτρα της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η αποδέσμευση των εξετάσεων για την απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Διαβάστε επίσης:

Υπ. Παιδείας: Με τον νέο νόμο οι εξετάσεις στην Α' Λυκείου

Ρoή Ειδήσεων