ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου στη σκιά της τρομοκρατίας

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου στη σκιά της τρομοκρατίας

Οι εξελίξεις στην υπόθεση Ξηρού, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και οι πολιτικές εξελίξεις στο επίκεντρο

«Βαριά» είναι η ατζέντα της συνάντησης των δύο κυβερνητικών εταίρων στο δεύτερο τετ α τετ για το 2014.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται στις 18:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, στη σκιά της τρομοκρατίας μετά την απόδραση του διαβόητου τρομοκράτη της “17 Νοέμβρη” Χριστόδουλου Ξηρού, αλλά και των πολιτικών εξελίξεων, με το “μομέντουμ” να μην είναι ευνοϊκό για την δικομματική κυβέρνηση.

Στο τραπέζι των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν όλα τα ανοιχτά θέματα που προβληματίζουν την κυβέρνηση όπως η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και τα τερτίπια των δανειστών που δεν ανακοινώνουν πότε τελικά θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

samaras venizelos1234

«Πρώτο πιάτο» η τρομοκρατία

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας θα βρεθούν όπως είναι φυσικό στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί έντονη ανησυχία καθώς το θέμα έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις, την χρονική στιγμή μάλιστα που η χώρα μας έχει την ευρωπαϊκή προεδρία.

Ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να μεταφέρει στον πρωθυπουργό τα όσα του είπε ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι, όπως και την δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την απόδραση του Χρ. Ξηρού, καθώς επίσης και την έκδηλη ανησυχία που επικρατεί και στα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Εκείνο που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι να μην κυριαρχήσει το θέμα της τρομοκρατίας κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής προεδρίας. Παράλληλα υπάρχει ο φόβος ότι οι εξελίξεις μπορεί να επηρεάσουν τόσο την πορεία του τουρισμού και των επενδύσεων.

xiros-maziotis

Προβληματισμός για τη στάση των δανειστών

Η επιστροφή της τρόικας και τα θέματα που εκκρεμούν είναι ένα από τα ζητήματα που προβληματίζουν την κυβέρνηση δεδομένου ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας εξακολουθούν να μην ανοίγουν τα χαρτιά τους σε ό,τι αφορά την ακριβή ημερομηνία επιστροφής τους.

Μάλιστα την Πέμπτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ, δήλωσε αόριστα ότι η έλευση της τριμερούς αναμένεται «το επόμενο διάστημα» και αφού όπως τόνισε επιλυθούν τεχνικά ζητήματα.

Πληροφορίες θέλουν τους δανειστές της χώρας να διαβλέπουν στασιμότητα σε ό,τι αφορά την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ προβληματίζουν τα ζητήματα των ελλειμμάτων για την επόμενη διετία, αλλά και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Η εξέλιξη με τη «βόμβα» του ΣτΕ για τους ενστόλους έχει δημιουργήσει πρόβλημα, με τους εταίρους να μιλούν ήδη για ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν το περίπου μισό δισ. που θα πρέπει να επιστραφεί.

Όμως εκτός από την τρόικα, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, στις αντιδράσεις και από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, σχετικά με την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, αλλά και το ζήτημα αναφορικά με τη φορολόγηση των αγροτών και την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων που προκάλεσε αντιδράσεις και εντός ΝΔ.

stournaras tomsen

Εκλογές και Κεντροαριστερά

Από την ατζέντα της συνάντησης δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εκλογές. Ο Α. Σαμαράς έχει ήδη θέσει τη ΝΔ σε εκλογική ετοιμότητα ενώ παράλληλα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιχειρήσουν να λάβουν τις πολιτικές αποφάσεις εκείνες ώστε η πορεία προς τις κάλπες του Μαΐου να γίνει όσο γίνεται πιο ανώδυνα για τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό ότι οι όποιες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δεν θα επηρεάσουν, τουλάχιστον άμεσα, την δικομματική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο Α. Σαμαράς αναμένεται να τονίσει στον υπουργό Εξωτερικών ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι στο ΠΑΣΟΚ προεκλογικά υψώνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης καθώς το ζητούμενο είναι η πολιτική σταθερότητα την οποία μπορούν να εγγυηθούν μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτη συνάντηση Σαμαρά Βενιζέλου την Παρασκευή

Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ ούτε διαλύεται ούτε κρύβεται

«Εξέγερση» στο ΠΑΣΟΚ για τη διάλυση του κόμματος!

Νέα δημοσκόπηση: Μπροστά 3 μονάδες ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ

Τρόικα: Συνεχίζει να εκβιάζει και τιμά την ελληνική προεδρία στα λόγια

Το σχέδιο των δανειστών για τα ακίνητα των Ελλήνων

«Ήξεις αφήξεις» από την τρόικα για την επιστροφή στην Αθήνα

Έτσι θα «τρυπήσουν» τις καταθέσεις μας