Απογοητευμένη η ελληνική προεδρία με τη δημοσκόπηση στην Ελβετία

Απογοητευμένη η ελληνική προεδρία με τη δημοσκόπηση στην Ελβετία

Τη λύπη της για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θέτει περιορισμούς στις μεταναστευτικές ροές στην Ελβετία εκφράζει η ελληνική προεδρία της Ε.Ε.


Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «η εισαγωγή ποσοστώσεων στη μετανάστευση των πολιτών της Ε.Ε. αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελβετικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή περιγράφεται, στη σχετική διμερή συμφωνία που βρίσκεται σε ισχύ και η οποία αποτελεί κύριο παράγοντα, για την αρμονική ανάπτυξη των σχέσεών μας».

«Η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, συνιστά ουσιώδη Αρχή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου και θεμελιώδες δικαίωμα όλων των πολιτών της, Ελβετών και υπηκόων κρατών-μελών της Ε.Ε., το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί και να προωθηθεί», συμπληρώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το ΥΠΕΞ σημειώνει ακόμη ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει τις συνέπειες του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και είναι έτοιμη να εργαστεί από κοινού με την κυβέρνηση της Ελβετικής Ομοσπονδίας, με σκοπό να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης των ζητημάτων που εγείρονται, από εδώ και στο εξής».
Τέλος, αναφέρει ότι η ελληνική προεδρία θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία αυτή.