ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurogroup: Με θετικές δηλώσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Ζάππειο (vid)

Eurogroup: Με θετικές δηλώσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Ζάππειο (vid)

Σε εξέλιξη από τις 9 το πρωί το άτυπο συμβούλιο. Θετικές δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων κατά την είσοδό τους στο Ζάππειο.

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσερχόμενος το πρωί στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Για την υπόθεση του χρέους ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας είπε ότι πρέπει να περιμένουμε τα στοιχεία της Eurostat προς το τέλος του μήνα και επανέλαβε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει στη διάρκεια του καλοκαιριού ή μετά.

Θετικό το μήνυμα του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προσερχόμενος δήλωσε: «Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ. Η Ελλάδα ανακάμπτει κι επιστρέφει στην ανάπτυξη. Αυτό καταδεικνύεται και από το πρωτογενές πλεόνασμα. Είμαστε αισιόδοξοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Όλι Ρεν επιτρόπου Οικονομικών της Ε.Ε.

«Έχουμε ευχάριστα νέα από την Ελλάδα. Η χώρα ανακάμπτει».

Ερωτηθείς για την εκταμίευση των δόσεων, ο κ. Ρεν ξεκαθάρισε ότι σήμερα θα υπάρξει πολιτική στήριξη για την συμφωνία που επιτεύχθηκε με την τρόικα σε τεχνικό επίπεδο και οι επίσημες αποφάσεις για τις δόσεις θα ληφθούν αργότερα.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, δηλώσεις έκανε και ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έφθασε λίγο μετά τις 08.30 το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο όπου θα διεξαχθεί, σήμερα και αύριο, η άτυπη σύνοδο του Ecofin.

«Θα ασχοληθούμε με τα προβλήματα της Ευρώπης και τα ζητήματα της ανάπτυξης», είπε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει έκθεση προόδου ενώ τόνισε ότι τα συμβούλια θα εστιάσουν σε τρία κρίσιμα ζητήματα. Στις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, στη χρηματοδότηση της οικονομίας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζουν οι χώρες της ΕΕ.

«Θα συζητήσουμε θέματα ανεργίας, ανάπτυξης και ιδιαίτερα θέματα των τραπεζών αλλά και επενδύσεις» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Επίσης σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και συγκεκριμένα στην επίλυση του τραπεζικού προβλήματος μέσω μόνιμου μηχανισμού στήριξης.