ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μπαλτάκος «φεύγει»... η Μέρκελ έρχεται

Ο Μπαλτάκος «φεύγει»... η Μέρκελ έρχεται

Γιατί στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι η υπόθεση με το βίντεο Μπαλτάκου θα ξεχαστεί και ποιες είναι οι κινήσεις - σωσίβια στις οποίες ποντάρει ο Αντώνης Σαμαράς.

Μετά το αρχικό σοκ που υπέστη η κυβέρνηση από την υπόθεση Μπαλτάκου, η εβδομάδα που διανύουμε αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και καθοριστική αφού στο Μαξίμου εκτιμούν ότι πρέπει πάση θυσία να ξεχαστεί το «βίντεο».
Το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά ποντάρει σε τρεις καθοριστικές ενέργειες οι οποίες μπορούν ως ένα σημείο να στρέψουν την πολιτική ατζέντα αλλού:

1. Στις καλές ειδήσεις από τον χώρο της οικονομίας, αν και εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πρώτες ενδείξεις είναι μάλλον αρνητικές αφού η πολιτική ρευστότητα λόγω της υπόθεσης Μπαλτάκου πήγε πίσω την αξιολόγηση και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Moddy's. To κυβερνητικό επιτελείο ποντάρει τώρα όχι στο αν θα βγούμε στις αγορές, αλλά σε τι ύψος θα υπερκαλύψουν οι αγορές την προσφορά των ελληνικών ομολόγων, στέλνοντας και ένα ηχηρό μήνυμα υπέρβασης της κρίσης.

2. Στην πολυπόθητη και πολυαναμενόμενη επίσκεψη της Μέρκελ η οποία προγραμματίζεται για την ερχόμενη Παρασκευή και εκεί θα κριθούν πολλά τόσο από τις δηλώσεις στήριξης της Γερμανίδας Καγκελαρίου αλλά και από το αν θα αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που δυστυχώς δεν έκανε ο κ. Σόιμπλε.

3. Στο ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού ο οποίος θα μηδενίσει το κοντέρ και θα δώσει ώθηση μπροστά για την κυβέρνηση. Το σενάριο αυτό έχει συζητηθεί έντονα στο Μαξίμου ενώ αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως μια τέτοια ενέργεια θα ικανοποιήσει και το αίσθημα της κοινής γνώμης για αλλαγή ορισμένων προσώπων που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την τρόικα και εμφανίζονται «βασιλικότεροι του βασιλέως» στις επιταγές των δανειστών.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως αν δεν υπάρξουν νέα «συγκλονιστικότερα» απρόοπτα, το συγκεκριμένο βίντεο δεν είναι ικανό να οδηγήσει τη χώρα σε πρλόωρες εκλογές.

Άλλωστε είναι προφανές ότι κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης – πλην της Χ.Α. – δεν «σήκωσε» το θέμα παραπάνω από όσο επιβάλλουν οι άγραφοι πολιτικοί κανόνες και τούτο για τρεις λόγους:

1ον. Διότι κανένας δεν θέλει να συνδεθεί με τη ρητορική της Χρυσής Αυγής

2ον. Διότι κανένας δεν θέλει να δικαιώσει τους ισχυρισμούς της Χ.Α.

3ον. Διότι κανείς δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές αυτή την περίοδο για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα γνωρίζει πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα τίναζε στον αέρα όλες τις προσπάθειες ανάκαμψης που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και θα γυρνούσε τη χώρα 5 χρόνια πίσω. «Ο μόνος λόγος που μας κρατούν σε μηχανική υποστήριξη οι δανειστές μας είναι διότι πολιτικά μας θεωρούν αξιόπιστους συνομιλητές. Αν δημιουργηθεί κάποια πολιτική εκτροπή αυτή την περίοδο θα χάσουμε και αυτό το πλεονέκτημα» υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «ανέβασε» το θέμα όσο θα περίμενε κανείς, ενώ τον βασικό ρόλο του «πυροσβέστη» στην υπόθεση έπαιξε ο Βαγγέλης Βενιζέλος που πήρε πάνω του το θέμα τις πρώτες ώρες και μάλιστα απάντησε αντί του πρωθυπουργού.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWSBOMB, το πολιτικό σύστημα αν και ξορκίζει το ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών κρατά μικρό καλάθι για το τι μέλλει γενέσθαι και προετοιμάζεται για τα πάντα. Άλλωστε, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει εκμυστηρευθεί σε στενούς του συνεργάτες πως αν υπάρξει παρόμοια υπόθεση με πρωταγωνιστή κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης δεν θα μπορέσει να το «ξαναμαζέψει»...

Διαβάστε επίσης:

Πότε οι «κασέτες» ρίχνουν κυβερνήσεις

Για άλλη μια φορά διεθνώς ρεζίλι

Σαμαράς: Πολέμησα τη Χ.Α. σκληρότερα από οποιοδήποτε άλλο

Με ποιους βουλευτές μιλούσε ο Κασιδιάρης