ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουβέλης με... ημερομηνία λήξης

Κουβέλης με... ημερομηνία λήξης

Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του - Παραμένει στην θέση του μέχρι το Φθινόπωρο – Ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας -Αφού πρώτα δημιούργησαν θέμα παραμονής του στην ηγεσία του κόμματος, τώρα τον θέλουν αρχηγό!

«Πολύ κακό για το τίποτα». Με την φράση αυτή θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει όλη την συζήτηση και την παραφιλολογία γύρω από το αν φεύγει ή αν θα μείνει στην ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ. ο Φώτης Κουβέλης. Πάντως παρά το γεγονός ότι σχεδόν εξωθήθηκε σε παραίτηση από τα ίδια τα στελέχη του κόμματος του, ο κ. Κουβέλης παραμένει τελικώς πρόεδρος μέχρι τον Σεπτέμβριο όπου θα διενεργηθεί έκτακτο Συνέδριο.

Την σύγκληση έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο αποφάσισε η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, ενώ ο Φώτης Κουβέλης το χαρακτήρισε συνέδριο, ενότητας κι όχι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, κλείνοντας τη συζήτηση στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Φώτη Κουβέλη και άλλωστε το έκτακτο συνέδριο του Σεπτεμβρίου θα έχει και καταστατικό χαρακτήρα και σε αυτό θα συζητηθούν τα πάντα.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι πρώτιστη αναγκαιότητα είναι η κατοχύρωση του αυτόνομου ρόλου της ΔΗΜΑΡ και απάντησε στους υπαινιγμούς ότι θα αποχωρήσουν στελέχη της μειοψηφίας λέγοντας ότι η συλλογικότητα στη λειτουργία του κόμματος δεν μπορεί να είναι η απειλή αποχώρησης αντιθέτως αυτή απαιτεί την συνλειτουργία. «Δεν μπορούν να λειτουργούν τα κόμματα με την αλαζονεία της κάθε προσωπικής άποψης», είπε ο κ. Κουβέλης.

Επίσης ο Φώτης Κουβέλης πρότεινε νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στο τέλος Ιουνίου, για να διευθετηθεί το ζήτημα με τις παραιτήσεις των 6 μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής είτε με εκλογή αντικαταστατών τους είτε με εκλογή νέου οργάνου συνολικά.

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας και παραμένει ενεργός πολιτικός. Κι επισήμανε πως «όσοι το λένε τους νοιάζει η Κ.Ο της ΔΗΜΑΡ, το τι θα κάνουν οι 13 βουλευτές της».

«Δεν έκανε λάθη ο κόσμος εμείς κάναμε λάθη» πρόσθεσε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι παρά το 1,23 % η ΔΗΜΑΡ μπορεί να σταθεί στα πόδια της αρκεί συντεταγμένα και συλλογικά να ξεπεράσει τις παθογένειές της.

Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι δεν επέλεξε να αναζητήσει εσωτερικό εχθρό ως αιτία, για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα γιατί ανέφερε: «όταν έχεις 1,2% δεν έχει καμία σημασία. Η αναζήτηση εσωτερικού εχθρού λειτουργεί αποπροσανατολιστικά».

Ο κ. Κουβέλης αποδέχθηκε ότι ήταν πλημμέλημα κι όχι επιλογή η απουσία συλλογικής λειτουργίας του κόμματος ενώ υπερασπίστηκε την προσφορά και λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, -είναι καλή είπε- καθώς έχει κάνει σημαντική δουλειά μεγάλης σημασίας.

Σχετικά με την πολιτική της ΔΗΜΑΡ ο κ. Κουβέλης είπε «ότι η πρόταση για τη συγκρότηση μπλοκ προοδευτικών δυνάμεων δεν σημαίνει ότι πηγαίνουμε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή η αντίθετη άποψη προς την Κεντροαριστερά. Σημαίνει ότι θα έχουμε τις δικές μας προτάσεις».

Μίλησε για αυτόνομη πολιτική παρουσία της ΔΗΜΑΡ και παραδέχθηκε ότι όσο ήταν στη κυβέρνηση δεν κατάφερε να καταστήσει σαφές στον λαό τα προβλήματα που προέκυπταν και να τα αναδείξει.

Κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών δημιουργήθηκε ένταση για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας και για τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου και επανελήφθη.

Νωρίτερα την Κυριακή και μέσα σε βαρύ κλίμα συνεδρίασε η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ. με πολλά στελέχη να ασκούν κριτική γενικώς και αορίστως, αλλά να φαίνεται ότι επιθυμούν την παραμονή του Φώτη Κουβέλη στην προεδρία του κόμματος.

Οι τόνοι ανέβηκαν περισσότερο από το Σάββατο, την πρώτη ημέρα της Κ.Ε. και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, στην ομιλία του, ζήτησε συγγνώμη από τα μέλη και τους ψηφοφόρους για το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι θα υπέβαλλε άμεσα την παραίτησή του εφ όσον είχε διασφαλισθεί μια συντεταγμένη πορεία της ΔΗΜΑΡ.

Πρότεινε να μην γίνει δεκτή η παραίτηση του κ. Κουβέλη, να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, να εκλεγεί νέα Εκτελεστική Επιτροπή, ενώ απάντησε στην κριτική ότι η νέα πρόταση για συγκρότηση μπλοκ προοδευτικής εξουσίας οδηγεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι χρέος των κομμάτων είναι να προτείνουν στο λαό συγκριμένη στρατηγική.

Από την πλευρά του, ο Θόδωρος Μαργαρίτης ζήτησε απ όλους να σταματήσουν τις εκατέρωθεν επικρίσεις και την επίρριψη ευθυνών και διαφώνησε με την διεξαγωγή συνεδρίου για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν ήταν προετοιμασμένο το κόμμα για την αποχώρηση από την κυβέρνηση. Άσκησε αυστηρή κριτική στους βουλευτές που κατέκριναν την ηγετική ομάδα για συγκεντρωτισμό και πρότεινε καθολικό συμβιβασμό για όλα τα θέματα στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης Κεντροαριστεράς για προοδευτικές συμμαχίες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης αντέκρουσε την κριτική στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, λέγοντας ότι έχει συμβάλλει σημαντικά στην δράση του κόμματος στη Βουλή. Αρνήθηκε ότι κρυφός στόχος είναι πλέον να στραφεί η ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ εξέφρασε την άποψη ότι είναι αναγκαία η συμβολή της ΔΗΜΑΡ στις διεργασίες για την Κεντροαριστερά αλλά θα είναι δύσκολη μια προγραμματική συμφωνία.

Η βουλευτής Νίκη Φούντα, αναφερόμενη στο κακό εκλογικό αποτέλεσμα, είπε ότι οφείλεται στη παλινωδία, τη δημοκρατικοφάνεια και την έλλειψη καθαρής γραμμής. Ζήτησε από τον Φώτη Κουβέλη να μην επιμείνει στην παραίτησή του γιατί δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση , μίλησε για προειλημμένες αποφάσεις της ηγετικής ομάδας, αναβολή του Συνεδρίου μέχρι να το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες.

Από την άλλη μεριά, η Μαρία Ρεπούση είπε ότι το πολιτικό δίλλημα είναι εφεξής σταθερότητα ή αλλαγή και η ΔΗΜΑΡ πρέπει να ταχθεί υπέρ της αλλαγής κι όχι να συμβάλει στη διατήρηση του σημερινού πολιτικού σκηνικού.

Τα περισσότερα στελέχη που έλαβαν τον λόγο και εχθές κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά όπως το Σάββατο έτσι και την Κυριακή, δεν ζήτησαν την αποχώρηση Κουβέλη, παρά μόνο άσκησαν δριμεία κριτική για τους χειρισμούς της ηγετικής ομάδας.

Σε κεντρική - ίσως και αγεφύρωτη - διαφωνία αναδείχθηκε και το θέμα μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του το πρωί του Σαββάτου μίλησε για συνεργασία με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς –Ελιά και Ποτάμι - αλλά απέκλεισε την κυβερνητική συνεργασία με την ΝΔ.

Στη συνεδρίαση σημειώθηκε και ένταση με πολλά στελέχη να ζητούν από τον Φώτη Κουβέλη να ξεκαθαρίσει οριστικά τις προθέσεις του σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Με την ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής, πάντως, θα κριθεί το μέλλον του Φ.Κουβέλη στην ηγεσία του κόμματος, καθώς και ο πολιτικός προσανατολισμός που στο εξής θα ακολουθηθεί από τη ΔΗΜΑΡ, καθώς παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφωνίες για την συμμετοχή στην υπό συγκρότηση Κεντροαριστερά ή στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποδοχή ή όχι της παραίτησης του Φώτη Κουβέλη θα αποφασισθεί και ο ίδιος θα ή θα συμμεριστεί την έκκληση της μεγάλης πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής να την αποσύρει ή θα ζητήσει τη σύγκληση συνεδρίου για να ληφθεί οριστική απόφαση.

Ανέλαβε την ευθύνη αλλά χωρίς… αυτοκριτική

Την ευθύνη της ήττας της ΔΗΜΑΡ ανέλαβε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ωστόσο δεν προχώρησε σε αυτοκριτική για το αποτέλεσμα λέγοντας πως η πολιτική που ακολουθούσε το κόμμα ήταν σωστή.

Ο Φ.Κουβέλης έκανε άνοιγμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου στις οποίες συμπεριέλαβε από τον χώρο της κεντροαριστεράς, τους Οικολόγους αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ και μιλώντας για το νέο μπλοκ εξουσίας της κεντροαριστεράς τόνισε:

«Χρειαζόμαστε ένα νέο μπλοκ εξουσίας της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Μιας Αριστεράς που θα είναι απαλλαγμένοι από τον λαϊκισμό και μιας κεντροαριστεράς που θα είναι σε αντιπαράθεση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Σ'αυτό το νέο μπλοκ εξουσίας συμπεριλαμβάνονται κατά τη γνώμη μου όλες οι δυνάμεις που κινούνται σε προοδευτική κατεύθυνση, από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και από τον χώρο της Οικολογίας.

Σε ένα τέτοιο μπλοκ εξουσίας η κεντροαριστερά οφείλει να διαδραματίσει τον σημαίνοντα, τον κεντρικό ρόλο. Προφυλάξαμε το κόμμα μας και την συλλογικότητά μας, όταν κάποια εξωγενή κέντρα υποδείκνυαν το δρομολόγιο που κατά τη γνώμη μας οφείλαμε να ακολουθήσουμε».

Αιχμές και ηχηρές απουσίες

Η ηγετική ομάδα που καθοδήγησε το κόμμα δέχθηκε πυρά για την πολιτική γραμμή που χάραξε, ενώ αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές και ορισμένα μέλη της (Σάκης Παπαθανασίου, Μιχάλης Σαμπατακάκης κ.ά.) προχώρησαν σε αυτοκριτική δηλώνοντας παραίτηση αναλαμβάνοντας έτσι τις ευθύνες τους.

Αντιθέτως, στελέχη της πλειοψηφίας της ΚΕ κατηγόρησαν την μειοψηφία για τη στάση της που συνέβαλε στην εκλογική ήττα.
Ο Σπύρος Λυκούδης επανέλαβε ότι η συνεπής πολιτική για την ανανεωτική αριστερά είναι να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ χωρίς προαπαιτούμενα στην συζήτηση για την Κεντροαριστερά διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης στελέχη των δύο πλευρών ξεκίνησαν συζητήσεις για να βρεθούν, αν είναι δυνατόν σημεία σύγκλισης των δύο απόψεων που κατά την άποψη ορισμένων ομιλητών δεν έχουν ουσιαστικές και αγεφύρωτες διαφορές. Έκδηλη ήταν η αγωνία στελεχών από την βάση του κόμματος για την μελλοντική πορεία της ΔΗΜΑΡ.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής προκάλεσε αίσθηση η απουσία του Γρηγόρη Ψαριανού, που δέχθηκε κριτική για τις προσωπικές επιθέσεις στον Φώτη Κουβέλη, και του Ανδρέα Παπαδόπουλου. Αμφότεροι φέρονται να αποτελούν ξένο σώμα για την Αγίου Κωνσταντίνου.

Διαβάστε ακόμα:

Ανασχηματισμός: Ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν