ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν λειτουργούν οι διαδικασίες φορολογικού ελέγχου

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν λειτουργούν οι διαδικασίες φορολογικού ελέγχου

Στη διαπίστωση ότι ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να μη λειτουργούν «πολυ- διαφημισμένες από τις μνημονιακές κυβερνήσεις» διαδικασίες φορολογικού ελέγχου κατέληξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Κουρουμπλής μετά από διαδοχικές συναντήσεις που είχαν με τον τον Οικονομικό Εισαγγελέα Αθηνών Π. Αθανασίου και τον πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Π.Νικολούδη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «πλημμελή στελέχωση και υποστήριξη των ελεγκτικών και φοροεισπρακτικών αρχών, η οποία ξεπερνά κάθε ανεκτό ή προβλέψιμο όριο».

«Με λίγα λόγια, η εισαγγελική και θεσμική βούληση της Οικονομικής Εισαγγελίας και της Αρχής για το Ξέπλυμα προσκρούει σε ένα βραχυκυκλωμένο, απαρχαιωμένο, εσκεμμένα υποστελεχωμένο και άκρως δυσλειτουργικό πλέγμα διαδικασιών, με αδυναμίες και στρεβλώσεις επισημασμένες προ πολλού, τις οποίες όμως οι κυβερνήσεις συντηρούν, επ' ωφελεία εκείνων που δεν ελέγχονται» αναφέρουν.

Οι βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν για υποθέσεις, όπως «η υπόθεση απορρήτων δαπανών του ΥΠΕΞ, η υπόθεση δανείων μιντιακών επιχειρήσεων, η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, η υπόθεση ευθυνών της Τράπεζας της Ελλάδος για την καταστροφή των Ασφαλιστικών Ταμείων μέσω της υποχρεωτικής απόκτησης ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, σε ύποπτο χρόνο».

Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, οι δύο βουλευτές θέλησαν να ενημερωθούν σχετικά με την εκτέλεση της θεσμικής αποστολής των δύο Αρχών «που είναι συνυφασμένη με την αποκατάσταση της ισονομίας και της φορολογικής ισότητας, τον εντοπισμό και την πάταξη μερικών από τα σοβαρότερα οικονομικά εγκλήματα, σε βάρος όχι μόνον του δημοσίου συμφέροντος αλλά και του εθνικού και κοινωνικού συμφέροντος, όπως επισήμως πιστοποιείται από τις εκθέσεις των αρμοδίων αρχών».

Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους η Ζ.Κωνσταντοπούλου και ο Π.Κουρουμπλής, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση «στην ανάγκη ελέγχου της αξιόποινης συμπεριφοράς και της μεγάλης κλίμακας οικονομικής εγκληματικότητας, με όργανο το τραπεζικό σύστημα και με τη συνδρομή και συνενοχή προσώπων που τοποθετούνται από την εκτελεστική εξουσία σε θέσεις ευθύνης στον τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος».

Οι βουλευτές ανέλαβαν να προσκομίσουν τόσο στην Οικονομική Εισαγγελία όσο και στην Αρχή για το ξέπλυμα συναφή προς τα ανωτέρω αντικείμενα στοιχεία που έχουν προκύψει από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την κοινοβουλευτική λειτουργία, προς επικουρία του έργου αμφοτέρων λειτουργών.

Επίσης, παρέδωσαν στους λειτουργούς, προς ενημέρωσή τους, τη «Μαύρη Βίβλο της Ντροπής», που εκδόθηκε με επιμέλεια της ΕΕΚΕ Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που -όπως αναφέρουν- αποτελεί στοιχειοθετημένη καταγραφή των σκανδαλωδών τροπολογιών και ρυθμίσεων, με τις οποίες η κυβέρνηση Σαμαρά, μέσω αντισυνταγματικών προβλέψεων και διαδικασιών, ξεπλένει επί δύο χρόνια νομοθετικά τις ποινικές ευθύνες υπόλογων προς το δημόσιο προσώπων.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Θεατρική παράσταση για δύο ρόλους