ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιβαλλοντική καταστροφή στην Γκιώνα από την «S&B» του Οδ. Κυριακόπουλου

Περιβαλλοντική καταστροφή στην Γκιώνα από την «S&B» του Οδ. Κυριακόπουλου

Το διαρκές οικολογικό έγκλημα που εκτυλίσσεται στη Γκιώνα –όπως το έχουν καταγγείλει και φορείς της Φωκίδας-, εξαιτίας της δραστηριότητας της εταιρείας του Οδυσσέα Κυριακόπουλου «S & B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ» φέρνει στη βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.


Στο πλαίσιο της Άσκησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, οι βουλευτές Νάντια Βαλαβάνη, Απόστολος Αλεξόπουλος, Βασίλης Κυριακάκης και Γιάννης Σταθάς απευθύνουν ερώτηση στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, για το πρόβλημα της περιβαλλοντικής καταστροφής που συντελείται στο όρος Γκιώνα από τις ερευνητικές και εξορυκτικές δραστηριότητες της S&B και καταγγέλλουν διαρκείς παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, η S&B πραγματοποιεί επεμβάσεις σε χώρους που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις, εντός του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας του Natura 2000, και αποτελούν χώρο «διεθνούς ακτινοβολίας και ενδιαφέροντος» -όπως έχει χαρακτηρισθεί από το χωροταξικό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας - με μακρά παράδοση και ιστορία αειφορικής συνύπαρξης ανθρώπου – φύσης.

Επίσης, στις εκτάσεις αυτές υπάρχουν πηγές νερού, που υδρεύουν χωριά της περιοχής και κινδυνεύουν εξαιτίας των επεμβάσεων της S&B να στερεύσουν ή να αλλάξουν διαδρομές λόγω του τρόπου εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων βωξίτη, της τεκτονικής δομής του ορεινού όγκου της Γκιώνας και την υψηλή καρστοποίηση των πετρωμάτων.

Απορία δε προκαλεί η επισήμανση των βουλευτών, ότι η εταιρεία του πρώην προέδρου του ΣΕΒ δεν φαίνεται να έχει τα μεταλλευτικά δικαιώματα της περιοχής για τις εξορυκτικές και ερευνητικές επεμβάσεις που πραγματοποιεί.

Τη δραστηριότητα της S&B έχουν καταγγείλει δημόσια ο ορειβατικός σύλλογος Άμφισσας, δημοτικές παρατάξεις και πολίτες. Σε επιστολή-κόλαφο που είχαν αποστείλει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών πριν από μερικούς μήνες, μεταξύ άλλων, άφηναν αιχμές για τη σιωπή που επιδείκνυαν οι τοπικές αρχές σχετικά με τις περιβαλλοντικές παραβάσεις της εταιρείας και σημείωναν ότι «από την εξόρυξη δεν θα υπάρξει κανένα αντισταθμιστικό όφελος για την περιοχή και για το Δημόσιο, αλλά μόνος κερδισμένος θα είναι ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος και η S&B».

Μέσα στο 2013, παραχωρήθηκαν στην S&B 3.122, 07 στρέμματα για εκμετάλλευση βωξίτη και 47.692,35 για έρευνα βωξίτη στην περιοχή Γκιώνα του Ν. Φωκίδος, με αποφάσεις του αν. Υπουργού ΠΕΚΑ και του Υπουργού ΠΕΚΑ. Όπως τονίζουν, όμως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή τους, «για να δοθεί έγκριση επέμβασης και άδεια εγκατάστασης για μεταλλευτική εξόρυξη σε δασικές εκτάσεις, πρέπει εκείνος που θα εγκατασταθεί και θα επέμβει να έχει τα μεταλλευτικά δικαιώματα. Παρά ταύτα σε καμία από τις αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ για έγκριση περιβαλλοντικών όρων (55459/1520/7-10-13, 45153/1241/10-7-13, 44846/1231/30-7-13, 45152/1240/10 -7-13), οι οποίες επέχουν και θέση έγκρισης επέμβασης και άδειας εγκατάστασης, δεν φαίνεται ότι η εταιρεία "S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ" διαθέτει τα μεταλλευτικά δικαιώματα της περιοχής».

Επομένως, εύλογα προκύπτουν τα ερωτήματα:

- Με ποιες αποφάσεις και πότε δόθηκαν τα μεταλλευτικά δικαιώματα της περιοχής Ν. Φωκίδας στην εν λόγω εταιρία; Για πόσο χρόνο δόθηκαν; Ισχύει ακόμη η άδεια μεταλλευτικής εκμετάλλευσης;

- Τι ανταλλάγματα πήρε το ελληνικό δημόσιο γι' αυτή την παραχώρηση;

- Γιατί η "S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ" δεν κατέθεσε, ως όφειλε με βάση τις ΚΥΑ 176598/446/22-12-03 και 1648118/2323/31-8-10), εγγυητική επιστολή για την περιβαλλοντική αποκατάσταση, το ύψος της οποίας με βάση το κόστος εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων προσδιορίζεται στο ποσό των 9.000.000 ευρώ;

Ελέγξιμο όμως είναι και το επιχείρημα ότι η δραστηριότητα της S&B στην περιοχή δημιουργεί θέσεις εργασίας. Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:

- Πόσες θέσεις εργασίας υπολογίσθηκε ότι θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση και για πόσο χρόνο;

- Πόσες θέσεις εργασίας υπολογίσθηκε ότι θα χαθούν για πάντα, μιας και η συγκεκριμένη εκμετάλλευση απαγορεύει κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα;

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι συνθήκες εργασίας στη βιομηχανία που εκμεταλλεύεται μεγάλο μέρος του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας, έχουν καταγγελθεί πολλές φορές από το Εργατικό Κέντρο του νομού. Μάλιστα, τον Αύγουστο του 2013 ένας 60χρονος εργαζόμενος έχασε τη ζωή του σε μεταλλευτική στοά, όταν καταπλακώθηκε από κουβούκλιο μηχανήματος.

Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η S&B έχει μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο, για να υπάγεται σε ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς σε σχέση με την Ελλάδα, η απάντηση στο ερώτημα «αν το τελικό ισοζύγιο κόστους/ οφέλους είναι θετικό ή αρνητικό» για τη χώρα είναι προφανής.

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

«Αθήνα 9/7/2014

Προς: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής.

Θέμα: Διαρκείς παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από την μεταλλευτική εταιρία S & B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ στην περιοχή της Φωκίδας.

Το περασμένο έτος 2013, με αποφάσεις του αν. Υπουργού ΠΕΚΑ και του Υπουργού ΠΕΚΑ, παραχωρήθηκαν στην μεταλλευτική εταιρία "S & B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ" 3.122, 07 στρέμματα για εκμετάλλευση βωξίτη και 47.692,35 για έρευνα βωξίτη στην περιοχή Γκιώνα του Ν. Φωκίδος.
Χαρακτηριστικά των χώρων επέμβασης είναι ότι βρίσκονται: Σε δασικές εκτάσεις, εντός των ορίων της ειδικής ζώνης διατήρησης "όρος Γκιώνα" και του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000, εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας του Natura 2000, σε χώρο " Διεθνούς Ακτινοβολίας και Ενδιαφέροντος" - όπως έχει χαρακτηρισθεί από το χωροταξικό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας -, με μακριά παράδοση και ιστορία αειφορικής συνύπαρξης ανθρώπου – φύσης.

Επίσης βρίσκονται σε θέσεις όπου υπάρχουν πηγές νερού, που υδρεύουν χωριά της περιοχής, των οποίων οι κάτοικοι είναι ανάστατοι. Λαμβανομένου υπόψη του τρόπου με τον οποίο γίνεται η έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη (γεωτρήσεις σε κάναβο από 200 x 200 μέτρα έως 30 x 30 και σε βάθος μέχρι και 300 μέτρα), του τρόπου εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων βωξίτου, της τεκτονικής δομής του ορεινού όγκου της Γκιώνας και την υψηλή καρστοποίηση των πετρωμάτων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διαταραχθούν οι υδρογεωλογικές συνθήκες της ορεινής μάζας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην στείρευση των πηγών ή και στην αλλαγή των διαδρομών ροής του υπόγειου νερού.

Πέραν τούτων, για να δοθεί έγκριση επέμβασης και άδεια εγκατάστασης για μεταλλευτική εξόρυξη σε δασικές εκτάσεις, πρέπει εκείνος που θα εγκατασταθεί και θα επέμβει να έχει τα μεταλλευτικά δικαιώματα. Παρά ταύτα σε καμία από τις αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ για έγκριση περιβαλλοντικών όρων (55459/1520/7-10-13, 45153/1241/10-7-13, 44846/1231/30-7-13, 45152/1240/10 -7-13), οι οποίες επέχουν και θέση έγκρισης επέμβασης και άδειας εγκατάστασης, δεν φαίνεται ότι η εταιρία "S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ" διαθέτει τα μεταλλευτικά δικαιώματα της περιοχής.

Για όλους τους παραπάνω λόγους

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Επιτρέπεται από την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία η μεταλλευτική εξόρυξη εντός της ειδικής ζώνης διατήρησης "Όρος Γκιώνα" και εντός ζώνης ειδικής προστασίας "Natura 2000";

2. Πως διασφαλίζεται ότι δεν θα διαταραχθούν οι εδώ και χιλιάδες χρόνια διαμορφωθείσες υδρογεωλογικές συνθήκες της περιοχής, εφόσον ούτε υδρογεωλογική μελέτη έχει συνταχθεί, αλλά ούτε και μελέτη διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων της περιοχής, όπως η νομοθεσία απαιτεί;

3. Με ποιες αποφάσεις και πότε δόθηκαν τα μεταλλευτικά δικαιώματα της περιοχής Ν. Φωκίδας στην εν λόγω εταιρία; Για πόσο χρόνο δόθηκαν; Ισχύει ακόμη η άδεια μεταλλευτικής εκμετάλλευσης;

4. Τι ανταλλάγματα πήρε το ελληνικό δημόσιο γι' αυτή την παραχώρηση;

5. Γιατί η "S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ" δεν κατέθεσε, ως όφειλε με βάση τις ΚΥΑ 176598/446/22-12-03 και 1648118/2323/31-8-10), εγγυητική επιστολή για την περιβαλλοντική αποκατάσταση, το ύψος της οποίας με βάση το κόστος εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων προσδιορίζεται στο ποσό των 9.000.000 ευρώ ;

6. Πόσες θέσεις εργασίας υπολογίσθηκε ότι θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση και για πόσο χρόνο;

7. Πόσες θέσεις εργασίας υπολογίσθηκε ότι θα χαθούν για πάντα, μιας και η συγκεκριμένη εκμετάλλευση απαγορεύει κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα;

8. Πόσο εκτιμήθηκε η ζημιά στο δάσος και τα ωφελήματα από αυτό, στα συστήματα Νatura, στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, στα νερά, από την έκλυση διαφόρων ρύπων στο έδαφος, τα νερά, τον αέρα.

9. Το τελικό ισοζύγιο κόστους/ οφέλους είναι θετικό ή αρνητικό;

10. Nα δοθούν οι αποφάσεις συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών με τον καθορισμό των ακριβών χώρων παραχώρησης μεταλλευτικών δικαιωμάτων με συντεταγμένες των σημείων οροσήμου των χώρων και σύστημα συντεταγμένων.

Οι υπογράφοντες βουλευτές

Βαλαβάνη Νάντια

Αλεξόπουλος Απόστολος

Κυριακάκης Βασίλης

Σταθάς Γιάννης»

Αναμένονται με ενδιαφέρον για αυτό το μείζον θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος, αντιδράσεις από τους αρμοδίους και τεκμηριωμένες απαντήσεις από την εταιρεία.

Διαβάστε επίσης:

Εμπλοκή Κυριακόπουλου και S&B σε «σκάνδαλο» ζεόλιθου

«Ο Κυριακόπουλος της S&B καταστρέφει όλη την Γκιώνα»

Ιτέα: Καταγγέλλεται επίθεση απαξίωσης του επίνειου των Δελφών

H S&B σχεδιάζει να καταστρέψει και τους Δελφούς

«Νέες Σκουριές» στη Φωκίδα από S&B καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Η S&B εξακολουθεί να λειτουργεί στη Μήλο με μη υπολογίσιμες συνέπειες

Τραγικός θάνατος εργαζόμενου στην S&B του Οδυσσέα Κυριακόπουλου

Οδυσσέας Κυριακόπουλος: Το δάνειο στον όμιλο, τα χρήματα στην τσέπη;