ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πολιτική αστάθεια και τα ομόλογα - σκουπίδια

Η πολιτική αστάθεια και τα ομόλογα - σκουπίδια

Όπως εκτιμούν οι ψύχραιμοι και έγκυροι οικονομικοί αναλυτές, ο μόνος τρόπος για να ανακτήσει η Ελλάδα την οικονομική της φερεγγυότητα στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές στερέωμα είναι να γίνουν κάποιες κινήσεις «ματ» σε συνεννόηση με τους δανειστές οι οποίες θα μπορούσαν να γυρίσουν... τούμπα όλο το δυσμενές περιβάλλον.

Οι βασικές κινήσεις είναι οι ακόλουθες:

1ον. Τα stress test των τραπεζών να δείξουν το δυνατό μικρότερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες αφού ήδη έχουν διοχετευθεί σε αυτές σημαντικά κεφάλαια για την επάρκειά τους και την κάλυψη των μαύρων οπών λόγω των τοξικών ομολόγων που διαχειρίστηκαν και λόγω της φούσκας με την καταναλωτική πίστη και τα στεγαστικά δάνεια.

2ον. Να συνυπογράψουν όλοι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης μια γενναία αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε καλύτερες βαθμίδες προκειμένου να ξεκολλήσουν τα ελληνικά ομόλογα από την κατηγορία «σκουπίδια».

3ον. Να συμφωνήσουν από κοινού το Βερολίνο, η ΕΚΤ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο ESM σε ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέος προκειμένου να καταστεί πραγματικά βιώσιμο.

Η βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν όλα τα παραπάνω είναι μια και μοναδική: Να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία στην χώρα. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες και προφάσεις. Η πολιτική σταθερότητα και η ισχυρή αυτοδυναμία είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να αποκτήσει η χώρα την οικονομική της αυτοτέλεια και την πολυπόθητη αναβάθμιση της φερεγγυότητας.

Όλα τα υπόλοιπα ότι η τρόικα εντοπίζει αρρυθμίες στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο «καθάρισμα» του δημόσιου τομέα, ότι η τρόικα δεν συμφωνεί με το φορολογικό, με τις δόσεις στην εφορία και διάφορα άλλα ζητήματα είναι μάλλον προφάσεις για να μην γίνει τίποτα αφού η κυβέρνηση δεν πληροί την ικανή συνθήκη της σταθερότητας.

Οι ξένοι δεν βλέπουν αρραγές εσωτερικό μέτωπο και συνεπώς δεν μας εμπιστεύονται. Ο πολυκερματισμός της Βουλής και η πολυδιάσπαση του κομματικού φάσματος είναι για αυτούς ένδειξη αποσταθεροποίησης που εμποδίζει τους επενδυτές να ρισκάρουν παραγωγικές επενδύσεις στην χώρα μας. Για αυτό και οι αγορές αρκούνται προς το παρόν στο «τζογάρισμα» με τα ασφάλιστρα κινδύνου!

Δυστυχώς κανείς από όλους τους προηγούμενους μηχανισμούς (ΕΚΤ, ESM, IMF, Ε.Ε.) δεν έχει πειστεί για αυτή την πολυπόθητη κυβερνητική σταθερότητα και για αυτό τον λόγο η χώρα εξακολουθεί να ταλανίζεται.

Τόσο οι Ευρωπαίοι, όσο και το Βερολίνο αλλά και οι περίφημες αγορές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η παρούσα κυβέρνηση κινείται στο νήμα... Κοινώς έχει χάσει το λαϊκό έρεισμα αλλά και την εσωτερική της συνοχή. Είναι όπως λέμε «τραβηγμένη από τα μαλλιά». Με μια τέτοια κυβέρνηση κανείς δανειστής δεν μπορεί να κάνει ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Πολλοί αναρωτιούνται αν οι δανειστές θα δώσουν αυτές τις τρεις ζωτικής σημασίας ανάσες στην χώρα προκειμένου να επιτευχθεί η ολική επαναφορά της Ελλάδας. Η απάντηση είναι όχι! Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει την λεγόμενη ισχυρή αυτοδυναμία ή αν δεν σχηματίσει μια ισχυρή κυβέρνηση με κορμό τον ίδιο, οι δανειστές δεν πρόκειται να επιτρέψουν την «ανάσταση» της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης:

Ένταση και διαξιφισμοί στη «μάχη» για την ψήφο εμπιστοσύνης

«Ανοιχτοί λογαριασμοί» με την τρόικα