ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο προϋπολογισμός δεν βγάζει... Πρόεδρο!

Ο προϋπολογισμός δεν βγάζει... Πρόεδρο!

Με 155 ψήφους υπέρ, έναντι 134 κατά και 1 παρών υπερψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015, η συζήτηση για τον οποίο διεξήχθη σε υψηλούς τόνους.Συνολικά ψήφισαν 290 βουλευτές.

Από τους ανεξάτητους βουλευτές, «Ναι» ψήφισε η Κατερίνα Μάρκου και ο Γρηγόρης Ψαριανός που ψήφισε παρών, οι υπόλοιποι καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.

Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ. Οσμάν Αχμετ λόγω ασθένειας.

Ο ανεξάρτητος Γιώργος Νταυρής, που καταψήφισε τον Προϋπολογισμό δήλωσε ότι ψηφίζει τα κονδύλια για τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.

Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, με τους κκ Σαμαρά και Βενιζέλο να εξαπολύουν δριμύτατη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη να απαντά ζητώντας για μια ακόμη φορά εκλογές.

Χαρακτηριστικό της ψηφοφορίας είναι το γεγονός ότι μόνο ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές δεν "άνοιξε τα χαρτιά του" όσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ διαρροές δεν υπήρξαν ούτε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Δείτε ΕΔΩ την ομιλία του Α. Σαμαρά

Δείτε ΕΔΩ την ομλία του Αλ. Τσίπρα

Δείτε ΕΔΩ την ομλία του Ευ. Βενιζέλου

Δείτε ΕΔΩ την ομλία του Πάνου Καμμένου

Δείτε ΕΔΩ την ομλία του Φ. Κουβέλη

Δείτε ΕΔΩ την ομλία της Αλέκας Παπαρήγα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός στοχεύει μετά από 10ετίες σε μηδενισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό.

Μόνο που δημοσιονομικό κενό υπάρχει και το παραδέχεται η ίδια η κυβέρνηση στην ηλεκτρονική αλληλογραφία της με την τρόικα, με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη την Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ο προϋπολογισμός του 2015 στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ με μηδενικό δημοσιονομικό κενό, το οποίο στηρίζει και στην πρόβλεψη για υπέρβαση στόχου το 2014.

Είναι, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες και δημοσιονομικά ισοσκελισμένος με σχεδόν μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα (δηλαδή συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για τόκους).

Μόνο που ο προϋπολογισμός του 2015 έχει ουσιαστικά αλλάξει πριν καν ψηφιστεί, με δεδομένη την πίεση της τρόικας για μέτρα 2,6 δισ. ευρώ και την έγγραφη δέσμευση της κυβέρνησης για λήψη μέτρων τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ περιλαμβανομένης της αύξησης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία...

Η λήψη μέτρων που αλλάζουν τον προϋπολογισμό έχει συμβεί πολλάκις τα χρόνια του μνημονίου. Μόνο που αυτή τη φορά, οι διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές συμβαίνουν παράλληλα.

Άραγε γνωρίζουν για αυτές τις αλλαγές οι βουλευτές που ψήφισαν τον προϋπολογισμό ή θα βγουν πάλι και θα δηλώνουν πως «εμείς δεν ξέραμε...»;

Ξεχνώντας το θεμελιώδη λίθο του πολιτεύματος που είναι η λαϊκή κυριαρχία, ξεχνώντας ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, ψήφισαν τον προϋπολογισμό ταφόπλακα, φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας και διάλυσης της ελληνικής οικονομίας ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των εγχώριων και ξένων τοκογλύφων δανειστών.

Η έλλειψη πολιτικών θέσεων και επιχειρημάτων ήταν αναμενόμενη και αντικαταστάθηκε από τον ξύλινο τεχνοκρατικό λόγο. Άλλωστε αυτή είναι η δουλειά των τεχνοκρατών και των τραπεζιτών, οι οποίοι με περισσή ευκολία επιβάλλουν μέτρα λιτότητας και εξαθλίωσης των ανθρώπων έχοντας ως πρωταρχικό στόχο τα κέρδη των αγορών.

Ρoή Ειδήσεων