ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία για επιβολή ποινικής ρήτρας διαφθοράς

ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία για επιβολή ποινικής ρήτρας διαφθοράς

Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, σύμφωνα με το οποίο η Rheinmetall καλείται να πληρώσει 37 εκατομμύρια ευρώ στην εισαγγελία της Βρέμης ως πρόστιμο για διαφθορά αναφέρονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως θα επαναφέρουν τροπολογία για την επιβολή ποινικής ρήτρας διαφθοράς σε συναφές νομοσχέδιο.

Το θέμα που δημοσίευσε χθες (11/12/2014) το newsbomb.gr , απασχόλησε τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Πειραιά και Νησιών του ΣΎΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, τον Συντονιστή της Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τον Έλεγχο του Κυβερνητικού Έργου σε θέματα άμυνας και Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Γιώργο Βαρεμένο και τα μέλη της Επιτροπής αυτής και Βουλευτές Β' Αθηνών Ελένη Αυλωνίτου, Σάμου Αγνή Καλογερή, Αχαϊας Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Συγκεκριμένα έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση :

«Οι γερμανικές Αρχές υποχρέωσαν την γερμανική εταιρεία Rheinmetall Defense Electronics να πληρώσει για «μίζες» που κατέβαλε κατά τη διαδικασία πώλησης οπλικού συστήματος κατασκευής της στην Ελλάδα το ποσό των 43 εκατ. ευρώ. Για την ίδια υπόθεση, δεν έχει γίνει γνωστό οι ελληνικές αρχές να έχουν επιβάλει οποιοδήποτε πρόστιμο.

Φαίνεται ότι ακόμα και στην υπόθεση των «μιζών» για εξοπλιστικές συμβάσεις, η Κυβέρνηση έχει εκχωρήσει την αποκλειστικότητα είσπραξης προστίμων στις γερμανικές αρχές, παρά το γεγονός ότι ζημιωμένο στην πραγματικότητα είναι το ελληνικό δημόσιο.

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει με τον πιο εμφαντικό τρόπο την ορθότητα της πρωτοβουλίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τον Σεπτέμβριο του 2014 τροπολογία για την επιβολή ποινικής ρήτρας διαφθοράς σε προμηθευτές αμυντικού υλικού, που χρησιμοποίησαν αθέμιτες μεθόδους. Παρά την αρχική δέσμευση της Κυβέρνησης να επανακατεθέσει ως δική της την ίδια τροπολογία (!), μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Οι επιβλαβείς συνέπειες της διστακτικότητας της Κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα αδιαφανή συμφέροντα των εξοπλισμών είναι πλέον εμφανείς και αντιληπτές από όλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να επανακαταθέσει άμεσα την τροπολογία για την επιβολή ποινικής ρήτρας διαφθοράς σε συναφές νομοσχέδιο και καλούμε την Κυβέρνηση αυτή τη φορά να την αποδεχτεί».

Σχετικές ειδήσεις