ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαλτάκος: «Έκπληξη αν βρεθούν οι «180» για τον Πρόεδρο»

Μπαλτάκος: «Έκπληξη αν βρεθούν οι «180» για τον Πρόεδρο»

Την εκτίμηση ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν θα καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο έκανε ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Kontra Channel.

Ως έκπληξη χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο να βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν ναι για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος που ετοιμάζεται εντός των επόμενων ημερών να ανακοινώσει την 12μελή διοικούσα επιτροπή της πολιτικής κίνησης «Ρίζες» που σύντομα θα λάβει τη μορφή κόμματος.

«Είχα πει πριν το πρόσφατο γεγονός (σ.σ. σε συνέντευξή του στο Newsbomb) ότι για εμένα θα ήταν έκπληξη αν δεν βρεθούν οι 180 βουλευτές. Πριν την ανακοίνωση το είχα πει. Τώρα λέω το ανάποδο, ότι θα είναι έκπληξη να βρεθούν. Και ο λόγος είναι ότι κατά την άποψή μου οι Γερμανοί και η τρόικα ανέτρεψαν παντελώς τη λογική που είχε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ήθελε πρώτα να κλείσει τα θέματα τα μνημονιακά το Δεκέμβριο και μετά τον Γενάρη να μπει στη διαδικασία εκλογής των 180 βουλευτών, έχοντας κάτι να προτείνουν και στον κόσμο και στους βουλευτές. Αυτή η λογική ανετράπη με αποτέλεσμα να έρθουν τα πράγματα ακριβώς τούμπα» τόνισε ο Τάκης Μπαλτάκος και σε ερώτηση για τους λόγους που έκαναν τον Αντώνη Σαμαρά να δεχτεί αυτή την εξέλιξη συμπλήρωσε: «Το δέχτηκε για τον απλό λόγο, φαντάζομαι και εικάζω, διότι δεν ήμουν εκεί, ότι η τρόικα τον πίεσε γι' αυτό. Η τρόικα λέει δεν θα βοηθήσουμε εμείς εσάς, αλλά εσείς πρέπει να βοηθήσετε εμάς. Δεν θα βοηθήσουμε εσάς να παραμείνετε στην πρωθυπουργία και να είστε κυβέρνηση, αλλά θα βοηθήσετε εσείς εμάς να διαφυλάξουμε τα χρήματα του γερμανικού λαού. Αυτό πιστεύω ότι είπαν. Θέλουν να ξέρουν μέσα στο Δεκέμβριο ποιον πρωθυπουργό θα έχουν αύριο να διαπραγματευτούν».

Ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης προαναγγέλλει επί της ουσίας, στρατηγική ήττα της ΝΔ στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές με παράλληλη στρατηγική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και αποδομεί πλήρως τη στρατηγική φόβου και τη ρητορική του 2012 που χρησιμοποιεί εκ νέου το Μέγαρο Μαξίμου για να αντιμετωπίσει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Μπαλτάκος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Kontra τόνισε ότι η Ελλάδα ακόμα και σήμερα αποτελεί κίνδυνο για το ευρώ και άρα έχει ένα σημαντικό όπλο στα χέριά της, οπότε και μπορεί να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά η χώρα.

«Η πολιτική του φόβου δεν πιάνει. Εμείς μπορούμε να παίξουμε με το φόβο των άλλων…» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Οι Γερμανοί θα χάσουν την Ευρώπη εάν βρεθούμε εμείς εκτός ευρωζώνης».

Στη συνέντευξη του αποκάλυψε ότι από τα τέλη του Οκτωβρίου του 2013 είχε εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό στρατηγική ρήξης με την τρόικα και απέρριψε τους ισχυρισμούς εκείνων που θεωρούν ότι είναι λάθος η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και η θέση του για την καταστροφή της Ελλάδας από την ένταξή της στο ευρώ και όχι από τη δραχμή:

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια σωστή άποψη να την οικειοποιηθούμε και όχι να την πολεμούμε» υπογράμμισε ο κ. Μπαλτάκος και επέμεινε στην άποψη ότι «η χώρα καταστράφηκε με το ευρώ και όχι με τη δραχμή».

Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του χρέους υποστήριξε: «Αν το χρέος είναι βιώσιμο, τότε η Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη».

Ο κ. Μπαλτάκος αποκάλυψε ότι το κόμμα, στο οποίο θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά όχι ηγετικό είναι – όπως είπε – έτοιμο και σε λίγες μέρες θα γίνουν γνωστά τα ονόματα των 12 προσώπων, εκτός πολιτικής, που απαρτίζουν την διοικούσα επιτροπή.

Το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο θα είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος, ενώ όπως είπε ο κ. Μπαλτάκος θα υπάρξει και δημόσια στήριξη δυο Μητροπολιτών: του Πειραώς Σεραφείμ και του Σινά Δαμιανού.

Οι «Ρίζες» όπως λέει ο κ. Μπαλτάκος, θα είναι ένα καθαρό δεξιό κόμμα δεν είναι σίγουρο εάν θα συμμετάσχουν στις προσεχείς εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ή της 1ης Φεβρουαρίου, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για τον απλό λόγο, ότι δεν προλαβαίνουν και αναμένουν δεύτερες εκλογές λόγω αδυναμίας συγκρότησης αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Δείτε τη συνέντευξη του Τάκη Μπαλτάκου στο Kontra...

Σχετικές ειδήσεις