ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Τέλος Μαΐου η οριστική συμφωνία & η υλοποίηση εξαγγελιών

Τσακαλώτος: Τέλος Μαΐου η οριστική συμφωνία & η υλοποίηση εξαγγελιών

Να σεβαστούν το εκλογικό αποτέλεσμα και την απόφαση του ελληνικού λαού, κάλεσε τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Μέχρι το τέλος Μαΐου θα γίνουν κάποιες από τις προεκλογικές εξαγγελίες μας, κυρίως όσον αφορά στην καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε αριστερή κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, ο οποίος μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη συναντήθηκε τη Δευτέρα (2/2) με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όζμπορν.

Ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε μάλιστα ότι ο κ. Όζμπορν θέλει να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που η κρίση στην Ευρωζώνη επηρεάζει και τη Βρετανία, διαμηνύοντας επίσης πως θέλει να βοηθήσει ώστε να γίνει «μία σοβαρή συζήτηση πάνω σε αυτά που έχουμε ζητήσει».

Αφού πρόσθεσε, δε, πως «η πολιτική είναι και θέμα συσχετισμών», σημείωσε: «τους παρουσιάσαμε τις δικές μας θέσεις, τους είπαμε ότι ζητούμε χρόνο για να παρουσιάσουμε το πώς μπορεί να βγει η Ελλάδα από την κρίση», ενώ επισήμανε πως «όπως είπε και ο κ. Βαρουφάκης χθες, οι συζητήσεις γίνονται καλύτερα όταν κάθεσαι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού και έχεις απέναντι το πρόγραμμα».

Όσον αφορά στο «πρόγραμμα-γέφυρα», όπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, «η οριστική συμφωνία αναμένεται στα τέλη του Μάη, ωστόσο νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο, συζητάμε, τους έχουμε πείσει ότι έχουμε επιχειρήματα».

Σχετικά με το κατηγορηματικό «όχι» των Γερμανών, ο κ. Τσακαλώτος, τόνισε: «Μπορεί να έχει δίκιο ο κ. Σόιμπλε, αλλά πρέπει να σέβεται τη Δημοκρατία. Το δημοκρατικό αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να επηρεάζει το μέλλον της Ευρώπης. Μέχρι το τέλος Μαΐου, θα γίνουν κάποιες από τις προεκλογικές εξαγγελίες μας, κυρίως όσον αφορά στην καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε αριστερή κυβέρνηση και δεσμευόμαστε για τα προγράμματά μας».

Ερωτηθείς τέλος για το χρέος, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων υπογράμμισε: «Προεκλογικά είχαμε πει ότι θέλουμε τρία πράγματα για το χρέος: Διαγραφή, ρήτρα ανάπτυξης και επενδυτικό, ώστε μέσω αυτών των τριών πυλώνων, να δούμε ανάπτυξη στη χώρα. Η επιμήκυνση, που μας είχαν προτείνει, είναι επί της ουσίας κούρεμα. Πρέπει να διαπραγματευτούμε με ιδέες πάνω σε αυτούς τους τρεις πυλώνες».

Σχετικές ειδήσεις