ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κριτική Παπανδρέου στην κυβέρνηση

Σκληρή κριτική Παπανδρέου στην κυβέρνηση

Σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, όπως σαφώς προκύπτει από την αποψινή ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου σε κομματική εκδήλωση στο Ίλιον.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση που διεξάγει η σημερινή κυβέρνηση, την οποία συνέκρινε με τη διαπραγμάτευση που έκανε ο ίδιος, στο θέμα του δημοψηφίσματος και στην Εξεταστική Επιτροπή.

Επίσης αναφέρεται και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, με αφορμή τη δήλωσή του για τη διευκόλυνση των προσφύγων και τζιχαντιστών να μεταβούν στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντάς τον «απειλή για την άμυνα της χώρας».

Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου:

- Τόνισε ότι η χώρα έχει την ευκαιρία να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από τους δανειστές χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Και πρόσθεσε ότι σήμερα όλοι συνειδητοποιούν ότι οι δανειακές συμβάσεις ήταν αναγκαίες όπως και τα μνημόνια και αναγκαίο θα είναι και το τρίτο μνημόνιο που θα έρθει, όπως πρόβλεψε, είτε με τη μορφή μιας νέας σύμβασης είτε με τη μορφή παράτασης του δεύτερου μνημονίου.

Σημείωσε επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση αδυνατεί να βγει στις αγορές και διαπραγματεύεται με τους εταίρους, όπως και η κυβέρνηση του 2010, η οποία είχε να αντιμετωπίσει χειρότερες συνθήκες.

Τρανή αναγνώριση του τι αντιμετώπισε η κυβέρνηση του 2010, η οποία είχε να αντιμετωπίσει και την έλλειψη οποιουδήποτε μηχανισμού στήριξης, πρόσθεσε, είναι η πολιτική που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση.

Το αναγνώρισε, όπως είπε και ο κ. Τσίπρας, όταν μίλησε στη Βουλή και αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή, είπε ότι θα εξετάσει «πως φθάσαμε στο μνημόνιο και στον αναγκαστικό δανεισμό» εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό ο πρωθυπουργός δεν το είπε από παραδρομή.

Πρέπει, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, για όλα αυτά, να ειπωθούν αλήθειες κι εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να ειπωθούν.

- Ο πρώην πρωθυπουργός συνέδεσε τις αλήθειες που πρέπει να ειπωθούν με την υπό συγκρότηση Εξεταστική Επιτροπή. Γι αυτό, υπογράμμισε, θέλουμε μια «πραγματική εξεταστική επιτροπή, όχι μια εξεταστική «α λα καρτ» που θα βολεύει τη σύμμαχη δύναμη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα βολεύει το «καραμανλικό κατεστημένο»

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής «πρέπει να απολογηθεί για το πώς βρέθηκε η χώρα χωρίς καμία προστασία στο χείλος του γκρεμού».

- Αναφέρθηκε και στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης την περίοδο της πρωθυπουργίας του, τονίζοντας ότι αν υπήρχε τότε ευρύτερη συναίνεση και η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόβαλαν μαγικές λύσεις, που δημιουργούσαν ψευδαισθήσεις και απογοήτευση στον ελληνικό λαό, «σήμερα θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

- Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι καθυστερεί και παίζει επικοινωνιακό παιχνίδι στο εσωτερικό της χώρας, «δείχνοντας μια δήθεν αδιαλλαξία, ενώ στην ουσία δέχεται τους βασικούς όρους του μνημονίου», αλλά έτσι «χάνει η χώρα».

Τόνισε ότι όσο τσακωνόμαστε για τα αυτονόητα, όπως αν θα υπάρξει αξιολόγηση από τους εταίρους, η Ελλάδα χάνει την ευκαιρία να θέσει, διαπραγματευτικά, πρωτεύοντα ζητήματα, όπως αυτό της ελάφρυνσης του χρέους.

- Σχετικά με το δημοψήφισμα, το οποίο απασχολεί τον δημόσιο διάλογο, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ήταν μια ιδέα της κυβέρνησης υπό τον ίδιο και ότι η κυβέρνησή του έπεσε με αφορμή το δημοψήφισμα. Στη συνέχεια τόνισε ότι το ΚΙΝΗΜΑ είναι θετικό στο δημοψήφισμα, αλλά αυτό πρέπει να έχει συγκεκριμένα ερωτήματα. Και πρόσθεσε ότι συγκεκριμένο ερώτημα μπορεί να προκύψει αν υπάρξει σχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές και οι πολίτες κληθούν να αποφασίσουν για την αποδοχή του ή όχι.

Πρόσθεσε ότι όπως ακούγεται σήμερα το δημοψήφισμα φαίνεται να χρησιμοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο, διότι, σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί για «την κάλυψη της πολιτικής ανυπαρξίας του ΣΥΡΙΖΑ και της έλλειψης σχεδίου και ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης».

Η χρήση του δημοψηφίσματος, τόνισε επίσης, «ως μέσο αντιπερισπασμού, ως κίνηση εκβιασμού και απλό πυροτέχνημα, με διλήμματα ευφάνταστα περί αξιοπρέπειας ή όχι, καθίσταται βλαπτική και επικίνδυνη».

- Σε ότι αφορά στη δήλωση του Πάνου Καμμένου για το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων, προς την Ευρώπη, για τους μετανάστες και τους τζιχαντιστές, χαρακτήρισε τη δήλωση απαράδεκτη. Και αναρωτήθηκε τι θα γίνει στην Ελλάδα σε μια τέτοια περίπτωση και τι καταστάσεις θα ζήσουν οι γειτονιές στις ελληνικές πόλεις. Αναρωτήθηκε επίσης τι μέτρα θα έπαιρνε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μπορούσε να κλείσει τα σύνορά της, όχι μόνο για τους μετανάστες αλλά και για τους ίδιους τους Έλληνες.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «φασίζουσα νοοτροπία αυτή που προτείνει να μεταχειριστούμε πληθυσμούς ως να ήσαν αγέλη, ως εργαλεία σε έναν πόλεμο». Και υπογράμμισε ότι «σε μια άλλη κυβέρνηση, μια παρόμοια δήλωση υπουργού Άμυνας θα σήμαινε άμεση παύση από τα καθήκοντά του».

Σχετικές ειδήσεις