ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση σε δανειστές: «Χωρίς χρηματοδότηση δεν υπογράφουμε τίποτα»

Κυβέρνηση σε δανειστές: «Χωρίς χρηματοδότηση δεν υπογράφουμε τίποτα»

Σε τεντωμένο σκοινί κινούνται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με την ελληνική κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι δεν μπλοφάρει. Σε όλους τους τόνους το μέγαρο Μαξίμου διατείνεται ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υπογράψει καμία συμφωνία αν δεν ανοίξουν οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

Όπως πολύ εύστοχα γράφει σήμερα (6/05/2015) η Αυγή:

«Από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και επί δυόμισι μήνες η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους δανειστές.
Στο διάστημα αυτό η Αθήνα έκανε όσες υποχωρήσεις μπορούσε και κατέθεσε λίστες επί λιστών με μεταρρυθμίσεις, μέτρα, πολιτικές -όλα κοστολογημένα-, προσκρούοντας όμως κάθε φορά τη μια στα τεχνικά κλιμάκια, την άλλη στα πολιτικά κλιμάκια, την παράλληλη στα ηγετικά κλιμάκια των δανειστών, οι οποίοι, μέσα από τους τερατωδών διαστάσεων και δυνατοτήτων μηχανισμούς μίντια και επικοινωνίας, μας έλεγαν ότι φταίνε οι Έλληνες και εν προκειμένω φταίνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Λαφαζάνης, το πουκάμισο του Βαρουφάκη».

Με αυτές τις αστείες δικαιολογίες, οι δανειστές έβρισκαν ένα πρόβλημα για κάθε λύση, προκειμένου να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις και να οδηγηθεί η χώρα σε οικονομική ασφυξία.
Το κύριο άρθρο της Αυγής συνεχίζει:

«Μέχρι που έφτασε ο κόμπος στο χτένι για να διαπιστώσουμε ότι πίσω από όλη αυτή την αντάρα βρίσκονται οι διαφωνίες των δανειστών μεταξύ τους. Άλλες οι προτεραιότητες του ΔΝΤ, άλλες της Κομισιόν, άλλες της ΕΚΤ και άλλες της ομάδας των σμπίρων του κ. Σόιμπλε. Δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους.

Θα μπορούσε κανείς να πάρει ένα σύνηθες αντι-ΣΥΡΙΖΑ κείμενο και να το μεταγράψει ως εξής: Αυτή η πολυγλωσσία πρέπει να σταματήσει γιατί δεν στέλνει τα σωστά μηνύματα στις αγορές. Δεν νοείται η Ελλάδα, η Ευρώπη, η παγκόσμια οικονομία να είναι έρμαια των εσωτερικών ανταγωνισμών ανάμεσα στις συνιστώσες των δανειστών. Δεν μπορεί οι δυνάμεις της μετριοπάθειας και του ρεαλισμού να βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωπες με τις ιδεοληψίες ακραίων κύκλων.

Δεν γίνεται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις να κολλάνε μονίμως στα μικροσυμφέροντα συντεχνιών της Γερμανίας ή στη διοικητική ακαμψία του ΔΝΤ. Δεν μπορεί να συνυπάρχουν στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης τρεις και τέσσερις απόψεις για το κάθε θέμα. Δεν γίνεται οι αγορές να εξαρτώνται από το αν θα κάνει επιτυχές εσωκομματικό μασάζ ο κ. Σόιμπλε στους ψεκασμένους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας. Όχι τίποτε άλλο, αλλά μπερδεύεται και το εγχώριο μνημονιακό μπλοκ και δυσκολεύεται να εμπεδώσει τη γραμμή.

Τα ψέματα τέλειωσαν, ο Μάιος προχωράει, η Αθήνα έχει διαμηνύσει και οι δανειστές γνωρίζουν ότι, εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση, δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις -και αυτό είναι πλέον αντικειμενικό και όχι μπλόφα. Το μπαλάκι είναι πλέον σ' αυτούς».

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλοφάρει και δεν ρισκάρει να παίξει στα... ζάρια την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού όπως έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Οι δανειστές και το Βερολίνο πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι δεν «τιμωρούν» ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τον Τσίπρα, ούτε τον Βαρουφάκη. Με τη στάση τους ταλαιπωρούν έναν ολόκληρο λαό που επί 5 και πλέον χρόνια ζει – χωρίς να φταίει και χωρίς να ερωτηθεί – τον χειρότερο εφιάλτη της απόλυτης φτώχειας.

Υπογραφή συμφωνίας χωρίς χρηματοδότηση είναι αδύνατον να υπάρξει και αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά οι δανειστές αν θέλουν να πάρουν πίσω τις οφειλές που υποτίθεται ότι τους χρωστάει η χώρα μας. Από τον Αύγουστο του 2014 μέχρι και σήμερα το ελληνικό κράτος αποπληρώνει τόκους και χρεολύσια χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τα συμφωνηθέντα.

Η Ελλάς ότι έπρεπε να κάνει το έκανε. Η Ευρώπη καλείται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει πράξη την αλληλεγγύη του κοινοτικού εγχειρήματος και το σεβασμό στη Δημοκρατία.

Δεν είναι δυνατόν να κυβερνούν την «Ευρώπη των Λαών» οι γύπες και τα γεράκια των αγορών!