ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρό «πόκερ» για συμφωνία στις Βρυξέλλες

Σκληρό «πόκερ» για συμφωνία στις Βρυξέλλες

Έχοντας στις βαλίτσες νέες βελτιωμένες προτάσεις η ελληνική κυβέρνηση μεταβαίνει εκ νέου στις Βρυξέλλες για ένα νέο γύρο συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στη βελγική πρωτεύουσα οι στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα – Τι θα περιλαμβάνει η νέα πρόταση της Ελλάδας

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει στους πιστωτές μια νέα βελτιωμένη πρόταση η οποία θα ξεμπλοκάρει τη διαπραγμάτευση και θα οδηγήσει τις δύο πλευρές στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου με άλλα δεδομένα.

Οι συζητήσεις των δύο προηγούμενων ημερών σημαδεύτηκαν από την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες το οποίο αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα, την ώρα μάλιστα που υπήρξαν σημάδια σύγκλισης με τους Ευρωπαίους. Είναι γνωστή αυτή η τακτική των δανειστών, όταν ο ένας χαλαρώνει ο άλλος σκληραίνει.

Νέες προτάσεις από την Ελλάδα

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα έχουν νέο κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους των θεσμών, στους οποίους θα παρουσιάσουν τις νέες ελληνικές προτάσεις.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο πρόκειται να συναντηθεί με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του κ. Γιούνκερ, ενώ, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, θα ενημερωθούν για τις ελληνικές προτάσεις και εκπρόσωποι των θεσμών.

Βάση για τη συμφωνία αποτελεί η πρόταση των τριών θεσμών, το κείμενο, το οποίο έδωσε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ η όποια πρόοδος μπορεί να γίνει όχι σε πολιτικό επίπεδο, αλλά μόνο μέσω των διαπραγματεύσεων με τους τρεις θεσμούς. «Αν οι τρεις θεσμοί δεν συμφωνήσουν, τίποτε δεν μπορεί να συμφωνηθεί», ανέφεραν κοινοτικές πηγές.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης της διευρυμένης πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον κ. Τσίπρα την Παρασκευή από την κυβέρνηση προσδιορίζονται ως «εναπομείνασες διαφορές» με τους θεσμούς μια απόκλιση της τάξης του 0,25% στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και η επιμονή των εταίρων να μην εφαρμοσθεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τι προτείνει η Αθήνα:

1.ΦΠΑ: Διατήρηση των τριών συντελεστών 6,5%, 13% και 23%. Παράλληλα εξετάζεται ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση να επανέλθει στο 23% από το 13%. Επίσης, η διαμονή σε ξενοδοχεία και οι εφημερίδες που σήμερα βρίσκονται στο 6,5% να ανέβουν στον μεσαίο 13%.

2. Έκτακτη εισφορά: Οι προτεινόμενοι συντελεστές είναι 0,7% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ, 1,4% (όσο και σήμερα) για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ, 2% (από 1,4%) για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, 4% ( από 2,1%) για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, 6% (από 2,8%) για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και 8% (από 2,8%) για εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω.

3. Έξτρα έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις.

4. Αύξηση του Φόρου Πολυτελείας από το 10% στο 13%. Αφορά Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, αεροσκάφη, ελικόπτερα, σκάφη αναψυχής και πισίνες με στόχο πρόσθετα έσοδα 30 εκατ. ευρώ.

5. Φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

6. Έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τηλεοπτικές άδειες και άλλα 220 εκατ. ευρώ από τηλεοπτικούς σταθμούς.

7. Έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τα ανασφάλιστα οχήματα ή αυτά τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

8. Άμεση προώθηση ιδιωτικοποιήσεων. Τα συνολικά έσοδα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για τη φετινή χρονιά εκτιμώνται στα 1,56 δισ. ευρώ με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Σχετικές ειδήσεις