ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα και εκβιασμούς

Τσίπρας: Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα και εκβιασμούς

Αυστηρό μήνυμα στους δανειστές έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, καθιστώντας σαφές πωςη ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον αγώνα εκ μέρους του ευρωπαϊκού και του ελληνικού λαού.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Ο κ. Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, διεμήνυσε πως η αλληλεγγύη και ο σεβασμός, Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορούν αν τεθούν σε κίνδυνο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις καταστατικές της αρχές υπερασπιζόταν τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτές οι αρχές δεν βασίστηκαν σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Και ειδικά σε αυτούς τους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιστικό τρόπο να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους των λαών της Ευρώπης και φυσικά εκ μέρους του ελληνικού λαού».

Σύμφωνα με ασφαλείς ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες, «το κείμενο των θεσμών που παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά είναι χειρότερο από μνημόνιο», ενώ «η μεθόδευση που έχει ακολουθηθεί είναι απαράδεκτη», καθώς «η Ευρώπη στηρίζεται σε αξίες δημοκρατίας και αλληλεγγύης».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η πρόταση των θεσμών για παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, με χρηματοδοτική κάλυψη ύψους 15,5 δις ευρώ, απορρίφθηκε, τονίζοντας ότι «καμία χρηματοδοτική λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του πλαισίου της πρότασης των θεσμών και επιπλέον ότι η χρηματοδοτική κάλυψη που προτείνουν δεν είναι αρκετή».

«Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι πολλά», συμπλήρωσαν, σημειώνοντας ότι σημασία έχει το συνολικό πακέτο μιας συμφωνίας.

Τέλος υπογράμμιζαν, ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Η Α. Μέρκελ από την πλευρά της κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί τη «γενναιόδωρη», όπως τη χαρακτήρισε, προσφορά των πιστωτών της χώρας, λέγοντας ότι τώρα εναπόκειται στην Αθήνα να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση των εταίρων της στην Ευρωζώνη.

«Κάναμε ένα βήμα προς την Ελλάδα» δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου. «Τώρα εξαρτάται από την ελληνική πλευρά να κάνει ένα αντίστοιχο βήμα».

Σχετικές ειδήσεις