ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα αναπνέει και μετά το τέλος του προγράμματος

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα αναπνέει και μετά το τέλος του προγράμματος

Τη βεβαιότητά του πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να «αναπνέει» και μετά το τέλος του προγράμματος, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, καθιστώντας σαφές πως «με νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε τους εκβιασμούς και τις απειλές», ενώ δεν παρέλειψε να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στους «αμήχανους και φοβισμένους» εταίρους, προτρέποντας τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής, στέλνοντάς τους ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα.

«Δεν πιστεύω ότι θέλουν να μας πετάξουν έξω από το ευρώ και δεν θα το κάνουν - Η απόφαση του λαού θα γίνει νόμος του κράτους, αλλά δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού - Μας έδωσαν τελεσίγραφο 48 ωρών - Οι τράπεζες θα ανοίξουν μερικές ώρες μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος - Δεν χρεοκοπούν οι λαοί, αλλά οι τράπεζες – Εμείς είμαστε ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η πρόταση μας να επωμιστούν τα βάρη και οι έχοντας, ισχύει - Αν μας προτείνουν μία βιώσιμη λύση και στο "και πέντε", εμείς θα είμαστε εδώ», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Ζούμε μία από τις σημαντικότερες στιγμές της μεταπολίτευσης. Μία πρόσκαιρη δυσκολία. Θα επιβιώσουμε ωστόσο, θα σταθούμε όρθιοι, θα είμαστε ζωντανοί και θα επιλέξουμε κυρίαρχα ποιο θα είναι το μέλλον μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ, με αφορμή την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τουσκ ότι δεν θα υπάρξει παράταση του προγράμματος μετά από αύριο το βράδυ, για να αναφερθεί στο δημοψήφισμά της Κυριακής (5/7):

«Όποια και εάν είναι η απόφαση του ελληνικού λαού, θα γίνει σεβαστή. Εμείς δεν θα ενταφιάσουμε τη δημοκρατία. Το δημοψήφισμα θα σημάνει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με αυξημένη διαπραγματευτική δύναμη. Να διεκδικούμε ρύθμιση του χρέους και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Καλούμε το λαό να απορρίψει την πρόταση των δανειστών με όλη τη δύναμη της ψυχής του. Το "όχι" σημαίνει ουσιαστικότερη διαπραγμάτευση».

Ακολούθως, ο Αλέξης Τσίπρας αφού υπογράμμισε πως «οι Έλληνες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα. Θα επιβιώσουμε, θα σταθούμε ζωντανοί και θα διαλέξουμε μόνοι μας το μέλλον μας», επιτέθηκε στους Θεσμούς:

«Έκλεισαν τις τράπεζες γιατί οι εταίροι δεν αποδέχονται το δικαίωμα της Ελλάδας να αποφασίσει επί της πρότασης. Οι εταίροι είναι αμήχανοι και φοβισμένοι. Η γραμμή τους είναι αυτή του εκβιασμού. Στόχος των εταίρων δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές, ήταν να υιοθετήσουμε τις δικές τους προτάσεις. Εμείς κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να υπάρξει συμφωνία. Πάλεψα να πετύχω μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αλλά δεν τα κατάφερα. Η πρόταση της κυβέρνησης για μια πιο ήπια προσαρμογή με τα βάρη να πηγαίνουν σε αυτούς που αντέχουν να τα σηκώσουν και με μια βιώσιμη λύση είναι ακόμα στο τραπέζι».

Κληθείς,δε, να σχολιάσει τις δηλώσεις Γκάμπριελ ότι «αν επικρατήσει το "όχι" στο δημοψήφισμα, "ξεχάστε το ευρώ"», επισήμανε ότι η Μέρκελ μίλησε για συνέχιση της διαπραγμάτευσης μετά το δημοψήφισμα.

Όσον αφορά στο σχέδιο των δανειστών σημείωσε: «Δεν πιστεύω ότι θέλουν να μας πετάξουν εκτός ευρώ, και δεν θα το κάνουν. Είναι τεράστιο το κόστος της χρεοκοπίας. Το σχέδιο της Ευρώπης ήταν να σβήσουν την ελπίδα για τον τερματισμό της αποτυχημένης λιτότητας. Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να αποδείξουν ότι δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος για την Ευρώπη και μας έδωσαν τελεσίγραφο 48 ωρών. Οι Ευρωπαίοι είχαν ως στόχο να φθάσουμε απολύτως στο μνημόνιο. Κάποια στιγμή όμως το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει και βασικό στοιχείο πρέπει να είναι η ειλικρίνεια».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, αφού ξεκαθάρισε πως «Δεν θα δεχθούμε το φαύλο κύκλο», σημείωσε πως: «Οι Ευρωπαίοι δεν πήγαν σε άλλο κείμενο, απλά κατέθεσαν το ίδιο κείμενο με μοναδική αλλαγή το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Οι τελικές προτάσεις της Ευρώπης ήταν προτάσεις ΔΝΤ. Οι θεσμοί κατέληξαν σε ένα κείμενο προάγγελου τελεσιγράφου».

Για την κατηγορία ότι έπιασε την Ευρώπη στον… ύπνο και δεν είχε ενημερώσει κανέναν για την απόφασή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα, απάντησε: «Είχα ενημερώσει Μέρκελ και Ολάντ ότι η πρόταση των θεσμών δεν ήταν βιώσιμη. Τους εξήγησα ότι δεν μπορούσα να αποδεχθώ την πρόταση και τους ενημέρωσα ότι θα προβώ σε δημοψήφισμα. Ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Ολάντ απάντησαν αρνητικά στο δημοψήφισμα και στο αίτημα παράτασης. Θεωρούσα αυτονόητη την έγκριση του αιτήματος για παράταση».

Σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Τσίπρας υπογράμμισε: «Σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού. Νόμος του κράτους είναι ό,τι ψηφίσει ο λαός. Το δημοψήφισμα για εμάς είναι ένα διαπραγματευτικό εργαλείο».

Για την κατηγορία των Ευρωπαίων ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις: «Η δική μας πρόταση υπάρχει στο τραπέζι. Η Ελλάδα δεν έφυγε από τις διαπραγματεύσεις. Το Eurogroup τής διέκοψε».

«Εάν κάνουν υποχωρήσεις στην Ελλάδα, οι λαοί θα πιέσουν τις κυβερνήσεις τους κάνουν ό,τι και εμείς. Ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα κατανοεί γιατί απορρίφθηκε η πρόταση της Ελλάδας. Οι δανειστές επέμεναν σε μέτρα ιδεολογικού προσανατολισμού. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν την κατάρρευση της Ευρωζώνης, αλλά την κατάρρευση της ελπίδας. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε: «Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να διαλύσει την Ευρωζώνη, αλλά εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβιώσει ο ελληνικός λαός. Εάν ο λαός θέλει να συνεχίσει τη λιτότητα, τότε θα σεβαστούμε αυτή την επιλογή, αλλά δεν θα την υπηρετήσουμε εμείς».

«Η επιλογή να μην δοθεί παράταση στην Ελλάδα συνιστά παρέμβαση στην απόφαση του ελληνικού λαού. Μόνο εάν μας δώσουν μία βιώσιμη συμφωνία, θα πληρώσουμε το ΔΝΤ», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα κατά του πανικού:

«Η ψυχραιμία του κόσμου είναι παραδειγματική. Οι τράπεζες θα ανοίξουν μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ. Η τρίτη ηλικία να μην ανησυχεί, οι συντάξεις θα κοπούν μόνο εάν κάνουμε πίσω και μπει μαχαίρι».

«Περίμενα ότι η στάση των Ευρωπαίων ηγετών θα ήταν διαφορετική», κατέληξε ο Τσίπρας, διευκρινίζοντας: «Εγώ έχω τα τηλέφωνά μου ανοιχτά και τα σηκώνω 24 ώρες την ημέρα. Παραμένουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Οι διαφορές μας στα δημοσιονομικα είναι ανύπαρκτες, στα υπόλοιπα θέματα είναι πολύ σημαντικές. Αν μας προτείνουν μία βιώσιμη λύση και στο "και πέντε", εμείς θα είμαστε εδώ. Εάν νικήσουμε το φόβο, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε».

Σχετικές ειδήσεις