ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ματαρέλα: «Αν υπερισχύσει η λιτότητα, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αναπνεύσει»

Ματαρέλα: «Αν υπερισχύσει η λιτότητα, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αναπνεύσει»

Αν υπερισχύσει η λιτότητα, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αναπνεύσει, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη (16/07/2015) ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Αν φειδόμαστε στρατηγικών επενδύσεων, κάνοντας να υπερισχύσει η πιο περιοριστική ερμηνεία της οικονομικής λιτότητας, η Ευρώπη μας δεν θα μπορέσει να ανασάνει», πρόσθεσε ο Ιταλός Πρόεδρος.

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ενωμένη Ευρώπη είναι ένα ιδεώδες και όχι ένας χώρος για τον ανταγωνισμό διαφορετικών συμφερόντων, τα οποία ενίοτε ωθούνται μέχρι του σημείου εκείνου που δημιουργεί ρήξεις και σοβαρές κοινωνικές ανισότητες», τόνισε.

Εκτίμησε δε ότι «μια διχασμένη Ευρώπη θα είναι πιο αδύναμη, διότι οι αντιπαραθέσεις θα μας κάνουν να κλειστούμε στον εαυτό μας».

«Η σκέψη μας δεν μπορεί παρά να αφορά, τη στιγμή αυτή, τις δυσκολίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και την κρίση αξιοπιστίας από την οποία πλήττεται, φαινόμενα που συνδέονται με σαφείς ελλείψεις της ικανότητας σχεδιασμού και της πολιτικής βούλησης, που οφείλονται στο μυωπικό τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνονται τα εθνικά συμφέροντα», συμπλήρωσε.

Σχετικές ειδήσεις