ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία: Συντεταγμένα στην ψηφοφορία η ΝΔ

Συμφωνία: Συντεταγμένα στην ψηφοφορία η ΝΔ

Συντεταγμένα, θα εμφανιστεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διαδικασία της σημερινής (13/8) ψηφοφορίας για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, όπως αποφασίστηκε στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

«Όλοι οι βουλευτές αποφάσισαν ότι η ΝΔ, ως η παράταξη της ευθύνης και της συνέπειας, στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία της χώρας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση της «γαλάζιας» παράταξης.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι έγινε μια διεξοδική και γόνιμη συζήτηση για τη συμφωνία που έρχεται απόψε στη Βουλή, ενώ οι βουλευτές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους, αφού «ακούστηκαν όλες οι απόψεις για το μνημόνιο Τσίπρα - Καμμένου».

«Κοινό συμπέρασμα όλων είναι ότι η ΝΔ δεν υιοθετεί τα πολύ επώδυνα μέτρα που φέρνει η συγκυβέρνηση, και δεσμεύεται ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βελτιώσει και να θεραπεύσει τις αδικίες σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα για τους αγρότες», καταλήγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, η οποία διήρκησε 7 περίπου ώρες, πραγματοποιήθηκε με διαφωνίες και περιορισμένη ένταση.

Αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, κυρίως για τα θέματα των αγροτών, ενώ διαφορετικές απόψεις εκφράστηκαν για τη στάση που πρέπει να κρατήσει το κόμμα στην ψηφοφορία καθώς υπάρχουν βουλευτές που δεν συμφωνούν με την εισήγηση του προέδρου του κόμματος.

Ανοικτά υπέρ της αποχής από την ψηφοφορία τάχθηκαν οι βουλευτές, κ.κ. Μάριος Σαλμάς, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Άδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Κατσανιώτης, αν και δεσμεύτηκαν ότι θα συνταχθούν με την πλειοψηφία. Άλλωστε ο κ. Μεϊμαράκης προειδοποίησε με πειθαρχία μέτρα όσους δεν σεβαστούν την απόφαση της Κ.Ο.

Υπέρ της αποχής τοποθετήθηκε και ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα της συμφωνίας. Επίσης, τρεις βουλευτές, ο Αλέξανδρος Κοντός, ο Θανάσης Δαβάκης και ο Στέφανος Γκίκας, πρότειναν και τη λύση της ψήφου κατά συνείδησης.

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση, ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε απόλυτο σεβασμό στην απόφαση που θα πάρει στο τέλος της διαδικασίας η Κοινοβουλευτική Ομάδα, προειδοποιώντας μάλιστα με διαγραφές σε τυχόν διαφοροποιήσεις από την ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, με δεδομένο ότι στο άτυπο πολιτικό συμβούλιο που συνεδρίασε χθες εκφράστηκαν δύο απόψεις -της υπερψήφισης και της αποχής- ξεκαθάρισε ότι όλοι οφείλουν να ακολουθήσουν την απόφαση που επρόκειτο να ληφθεί.

Όποιος διαφοροποιηθεί, υπάρχει διαδικασία στον κανονισμό της ΚΟ και αυτοπροσδιορίζεται αντίθετα γιατί αλλαγή ψήφου είναι αλλαγή στρατηγικής απέναντι στην Ευρώπη, ξεκαθάρισε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μεϊμαράκης στην εισήγησή του, απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση δεν μετείχαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί κ.κ. Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Σχετικές ειδήσεις