ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Νικολόπουλου σε Τσίπρα για τα διαγραμμένα tweets

Ερώτηση Νικολόπουλου σε Τσίπρα για τα διαγραμμένα tweets

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε σήμερα, Πέμπτη (03/12/2015) ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας Νίκος Νικολόπουλος, με αφορμή τον σάλο που προκλήθηκε με τα διαγραμμένα tweets του πρωθυπουργού για τους Τούρκους πιλότους.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Ν. Νικολόπουλου έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Θέμα: «Σάλος με τα διαγραμμένα tweets του Πρωθυπουργού για τους Τούρκους πιλότους»

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που το Μαξίμου, είναι μακράν των προσδοκιών και των απαιτήσεων των καιρών. Έχει συμβεί και με άλλες κυβερνήσεις, του πρόσφατου παρελθόντος. Δυστυχώς όμως συμβαίνει και με τη σημερινή, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, που απαιτεί τα αντανακλαστικά να βρίσκονται σε εγρήγορση, με απόλυτη όμως ψυχραιμία.

Αναφέρομαι στην υπόθεση των tweets του Πρωθυπουργού που αναρτήθηκαν και διαγράφηκαν, που είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας τοποθετείται δημόσια, και μάλιστα στην αγγλική γλώσσα, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι αυτονόητο ότι το ακροατήριο της όποιας τοποθέτησης του είναι το σύνολο της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Άλλωστε, έτσι ακριβώς έκρινε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όταν ένα δικό μου ατυχές tweet που, κατ'εφαπτόμενη μόνο, άγγιξε τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, καθώς και όταν ένα άλλο, που αφορούσε τον ίδιο και είχε αναρτήσει ο βουλευτής κ. Δ. Καμμένος. Ο Πρωθυπουργός υπήρξε τότε πολύ αυστηρός, αλλά για να πούμε ότι είναι και δίκαιος, τηρουμένων των αναλογιών, πρέπει να πράξει και τώρα ακριβώς το ίδιο, σε σχέση με το tweet που αναρτήθηκε στον δικό του, προσωπικό λογαριασμό.

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, αποδείχθηκε περίτρανα ότι η Τουρκία τα πήρε όλα. Η Τουρκία παίρνει και ζεστό χρήμα και «πράσινο φως» για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων καθώς η Ευρώπη, πάνω στον πανικό της να πετάξει από πάνω της το ζήτημα των προσφύγων, έδωσε γη και ύδωρ στον Νταβούτογλου, υπό την πλήρη πολιτική καθοδήγηση της Μέρκελ και χωρίς η Ελλάδα να επιτύχει το παραμικρό για λογαριασμό της. Η Τουρκία πήρε όσα πήρε αλλά οι Έλληνες ανησυχούν μήπως οι πρόσφυγες συνεχίσουν να καταφθάνουν στα ελληνικά σύνορα, θαλάσσια ή χερσαία. Το γεγονός πως η Ελλάδα έμεινε με «άδεια χέρια» και δεν κατάφερε να κερδίσει το παραμικρό σε σχέση με τα προαπαιτούμενα του προγράμματος έναντι των συνθηκών που διαμόρφωσε η προσφυγική κρίση, δείχνει ανάγλυφα και το μέγεθος του ελλείμματος που έχει η χώρα στην εξωτερική πολιτική της.

Το κενό αυτό – κατά την προσφιλή τακτική του ελληνικού πολιτικού συστήματος – γίνεται κάθε φορά προσπάθεια να καλυφθεί «επικοινωνιακά». Δηλαδή με λόγια άνευ αντικρίσματος. Βλέποντας λοιπόν ο Πρωθυπουργός την αδυναμία του να κερδίσει κάτι ουσιαστικό, επιχείρησε να κάνει τον αυστηρό απέναντι στον Νταβούτογλου με την ατάκα που είπε μέσα στη Σύνοδο: «Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσοι οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους. Είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Ξοδεύουμε δισ. για εξοπλισμούς. Εσείς για να παραβιάζετε, εμείς για να σας αναχαιτίζουμε. Έχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο».

Εντός της Συνόδου προφανώς κανένας δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία αφού όλοι ήθελαν να τα βρουν με την Τουρκία και να καθησυχάσουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ως προς τις προσφυγικές ροές στα κράτη – μέλη. Η δημοσιοποίηση της ατάκας στα ελληνικά και στα αγγλικά ήταν συνειδητή επιλογή του πρωθυπουργού προκειμένου να δείξει τουλάχιστον επικοινωνιακά πολιτικό «σθένος», αλλά κατέληξε σε Βατερλώ! Διότι απάντησε και ο Νταβούτογλου στο twitter λέγοντας “Τα σχόλια για τους πιλότους δεν συνάδουν με το πνεύμα της ημέρας. Αλέξη, ας εστιάσουμε στη θετική μας ατζέντα». Κι αμέσως μετά τα tweets του κ.Τσίπρα, κατέβηκαν. Οι Τούρκοι δεν επικράτησαν μόνον πολιτικά, αλλά και επικοινωνιακά, μετά από αυτόν το χειρισμό, που τώρα χρεώνεται σε κάποιον... συνεργάτη!

Αν δεν επρόκειτο για ζητήματα τόσο σοβαρά όσο η εξωτερική πολιτική της χώρας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και εν τέλει η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας μέσα στην Ε.Ε, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια επικοινωνιακή γκάφα και να μην δώσουμε συνέχεια. Όμως εδώ τα πράγματα είναι σοβαρά και αυτή η αβάσταχτη προχειρότητα καθίσταται εκ των πραγμάτων επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Η κατάρριψη του ρώσικου βομβαρδιστικού από την Τουρκιά, επειδή τόλμησε να ακουμπήσει στιγμιαία τον εναέριο χώρο της, δείχνει διπλά το πόσο «σουρωτήρι» κατάντησαν τη χώρα μας. Τους αφήνουμε “να κόβουνε βόλτες” πάνω από τα νησιά και τα εδάφη μας. Και δεν ντραπήκαμε να δημοσιοποιήσουμε διεθνώς ότι εμείς υφιστάμεθα ετησίως 1.500 παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας από την τούρκικη «κουβετλερί» και ότι, παρά ταύτα, ουδόλως αντιδρούμε. Απλά αρκούμεθα στο να στέλνουμε τα αεροπλάνα μας να καίνε αφειδώς καύσιμα με την αυστηρή εντολή στους πιλότους μας, που αρεσκόμεθα να πιστεύουμε, να μην τολμήσουν να κάνουν καμιά “τρέλα”, γιατί αέρας είναι ο εναέριος χώρος μας, παρόμοιος με την απέραντη θάλασσα που σύμφωνα με την αντίληψη του Πρωθυπουργού δεν έχει σύνορα για να τα φυλάμε. Το μόνο που κάνουμε είναι να κοιτάμε τους τούρκους να εισβάλλουν από θαλάσσης και αέρος και εμείς να φωνάζουμε «θάλαττα, θάλαττα». Και να περιμένουμε από τους «ξένους» να μας πούνε και μπράβο, που παίζουμε με την φωτιά της μουλσουλμανοποίησης της Ελλάδος.

Από κει και πέρα, το γεγονός πως έμειναν αναρτημένα τα σχετικά tweets μόνον στα ελληνικά, κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα, διότι προδίδει την καταφανή πλέον πρόθεση του Μαξίμου, για την εσωτερική μόνο κατανάλωση .

Επειδή, ο Πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας έκανε την ασυνήθιστη κίνηση να χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ασκήσει κριτική για τις ενέργειες της τουρκικής αεροπορίας στον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, πριν σβήσει τα tweets του.

Επειδή, ενώ αρχικά ο κ. Τσίπρας ανέβασε στο twitter, τόσο στον Αγγλικό λογαριασμό, όσο και στον ελληνικό την επίθεση στον Τούρκο πρωθυπουργό, τελικά τα έσβησε από τον ξενόγλωσσο.

Επειδή, από την απάντηση και μόνο, η οποία έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση φάνηκε ο εκνευρισμός του κ. Νταβούτογλου ο οποίος έγραψε στο δικό του προσωπικό λογαριασμό: «Τα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα για τους πιλότους δεν συνάδουν με το πνεύμα της ημέρας. Αλέξη επέτρεψε μας να εστιάσουμε στη θετική ατζέντα»

Επειδή, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ο Πρωθυπουργός ρίχνει την ευθύνη για το φιάσκο με τα tweets περί «νευρικών πιλότων» σε «βοηθούς» του γραφείου του.

Επειδή, το σήριαλ με τα επίμαχα «τιτιβίσματα» σχετικά με τους «νευρικούς πιλότους» συνεχίζεται, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να βρίσκεται έκθετος και να δέχεται σφοδρή κριτική από τον διεθνή Τύπο, τη στιγμή που η ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία δεν έχει κοπάσει έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάσθε:

Γνωρίζατε κε Πρωθυπουργέ ότι οι συνεργάτες του γραφείου σας επρόκειτο να αναρτήσουν το συγκεκριμένο επίμαχο tweet, και μάλιστα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα;

Και αν ναι, τότε γιατί δώσατε άρον-άρον εντολή να διαγραφεί και μάλιστα μόνο το αγγλικό κείμενο;

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην άτακτη αυτή διαδικτυακή οπισθοχώρηση;

Μήπως αδυνατούμε να επικρατήσουμε της Τουρκίας ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Αν όμως δεν γνωρίζατε ότι το συγκεκριμένο tweet επρόκειτο να αναρτηθεί ταυτόχρονα και στην αγγλική γλώσσα, πέρα της τραγικότητας που αυτό συνεπάγεται, τι πρόκειται να πράξετε μετά το ατυχές αυτό συμβάν των συνεργατών του γραφείου σας;

Θα επιδείξετε την ίδια αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίσατε τις περιπτώσεις του ερωτώντος και του βουλευτή κου Δ. Καμμένου;

Θα απομακρύνετε τους συνεργάτες σας από το γραφείο σας; Ή θα τους ανακαλέσετε τις τυχόν αποσπάσεις;

Μήπως ενθυμείστε, ότι όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε το περίφημο «Βυθίσατε το Χώρα» το εννοούσε κιόλας, αναγκάζοντας έτσι, για πρώτη και τελευταία ίσως φορά τους Τούρκους, να κάνουν πίσω;

Και ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει στην παγκόσμια κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινότητα ο Έλληνας Πρωθυπουργός όταν, αντί του δόγματος «Βυθίσατε το Χώρα», ασπάζεται το δόγμα της άτακτης και πανικόβλητης οπισθοχώρησης, ακόμη και στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που βουλιάζει την εθνική μας περηφάνια και αξιοπρέπεια στα νερά του Αιγαίου που και σύνορα έχει, και υφαλοκρηπίδα, και ΑΟΖ, και εθνικά ύδατα;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Σχετικές ειδήσεις