ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «τρίτο ημίχρονο» της συνάντησης Τσίπρα – Μητσοτάκη

Το «τρίτο ημίχρονο» της συνάντησης Τσίπρα – Μητσοτάκη

Χρειάστηκαν ακριβώς 80 λεπτά για να συμφωνήσουν ότι… διαφωνούν και με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσαν νωρίς το απόγευμα χθες, Τρίτη (19/01/2016) το πρώτο τους επίσημο τετ-α-τετ.

Πόλεμος «διαρροών» αμέσως μόλις οι κάμερες βγήκαν από το πρωθυπουργικό γραφείο – Σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε Μαξίμου και Συγγρού

Κι ενώ μπροστά στις κάμερες οι αβρότητες και οι συμβατικές κουβέντες έδιναν κι έπαιρναν, αμέσως μόλις έκλεισαν οι πόρτες του πρωθυπουργικού γραφείου στο Μέγαρο Μαξίμου, η συζήτηση άναψε για τα καλά.

Όλα μαθεύτηκαν μέσω «διαρροών». Και ήταν αυτές ακριβώς οι διαρροές στιχομυθιών και διαλόγων που φούντωσαν για τα καλά την κόντρα ανάμεσα στο Μαξίμου και τη Συγγρού. Η ΝΔ, ειδικότερα έκανε λόγο για απρέπεια και προσβολή από πλευράς κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας ψέματα τα όσα υποστηρίζει η άλλη πλευρά περί ΔΝΤ και ολιγαρχών και μιντιαρχών.

«Πρέπει να πάρεις θέση. Να αποφασίσεις με ποιους είσαι. Δεν μπορείς να μου ζητάς ταυτόχρονα να αποσύρω το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή να επικροτείς το ΔΝΤ», φέρεται να είπε στον Κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός, κατά τις κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο θέμα του ΕΣΡ, το οποίο αργότερα το απόγευμα της Τρίτης προκάλεσε σύρραξη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να είπε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι πρέπει να ξεμπλοκαριστεί το ΕΣΡ και να εκλεγεί καινούργιο, για να μπορέσει απρόσκοπτα να προχωρήσει η διαδικασία για τις άδειες: «Δεν είναι σωστό κανενα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες», ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού, σύμφωνα, πάντα, με το Μαξίμου.

«Δεν είναι δείγμα αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου να υπάρχουν διαρροές. Δεν ειπώθηκαν αυτά που δόθηκαν ως διαρροές. Η συζήτηση έγινε σε τελείως διαφορετικό κλίμα από το ύφος που δηλώνουν οι διαρροές. Δεν υπήρχε αυτή η διατύπωση και οι διαρροές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», απάντησε από την πλευρά της η ΝΔ.

Μητσοτάκης: Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας

Φαίνεται, όμως, ότι οι διαρροές υπερίσχυσαν της λογικής. Γιατί και η ΝΔ, παρά τις ανακοινώσεις, φέρεται ότι έδωσε και αυτή στη δημοσιότητα, στοιχεία του διαλόγου που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τη Συγγρού, λοιπόν, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

• Στην παρατεταμένη ύφεση και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία.

• Στην απώλεια επενδύσεων και την αδυναμία προσέλκυσης νέων.

• Στην κομματική διάβρωση του κράτους και των θεσμών.

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «ο βαρύς λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες στο συνταξιοδοτικό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015».

Για το ΕΣΡ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη τροποποιήσεων στον πρόσφατο νόμο 4339/2015, έτσι ώστε η Ανεξάρτητη Αρχή να αποκτήσει την απαραίτητη ελευθερία κινήσεων και αποφάσεων. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο έχει ήδη προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για την ανάγκη μιας «νέας Μεταπολίτευσης», ενώ φέρεται να πρότεινε στον πρωθυπουργό μια συνολική αναθεώρηση του Συντάγματος, τονίζοντας ότι «η χώρα δεν πρέπει να χάσει άλλη μια ευκαιρία για τον θεσμικό της εκσυγχρονισμό».

«Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Αυτή είναι βασική προϋπόθεση για να συζητούμε. Εγώ θα το πράξω. Ευελπιστώ ότι θα το πράξετε κι εσείς. Είναι ξεκάθαρο ότι διαφωνούμε σε πολλά. Τουλάχιστον να μιλάμε πολιτικά, χωρίς το λαϊκισμό που έκανε τους πολίτες να αποστρέφονται την πολιτική», φέρεται να είπε ο Κ. Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό.

Σχετικές ειδήσεις