ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Τι παίρνει η Τουρκία και τι η Ελλάδα

Προσφυγικό: Τι παίρνει η Τουρκία και τι η Ελλάδα

Μόλις πέντε ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται έτοιμη να εισηγηθεί στην Ευρώπη των 28 να υπάρξουν και νέες υποχωρήσεις απέναντι στην Τουρκία, με σκοπό να τηρηθεί η συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου και η Άγκυρα να προχωρήσει σε ουσιαστικότερες παρεμβάσεις με σκοπό την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

ΣΕ ΥΦΟΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ Η ΑΓΚΥΡΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΝΕΑ «ΜΠΑΞΙΣΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Αυτή η συμφωνία, το λεγόμενο «Action Plan», σχεδόν τρεις μήνες μετά την υπογραφή της, παραμένει «κενό γράμμα» και μπροστά στον κίνδυνο να παραμείνει ανεφάρμοστη, η Κομισιόν επιχειρεί να ικανοποιήσει τα καπρίτσια του καθεστώτος Ερντογάν, υποσχόμενη νέα «μπαξίσια» προς την πλευρά των Τούρκων αλλά και διάφορες άλλες παραχωρήσεις, οι οποίες, ωστόσο δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί και παραμένει άγνωστο εάν και κατά πόσον θα έχουν συνέπειες στις ήδη υπάρχουσες ελληνοτουρκικές διαφορές.

Επί της ουσίας, η Επιτροπή συνεχίζει την πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Άγκυρα, κινούμενη σαφώς στη γραμμή του Βερολίνου, το οποίο διά στόματος Μέρκελ υπογραμμίζει πως η Τουρκία διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Βάσει του «Action Plan» Τουρκίας - ΕΕ του περασμένου Δεκέμβρη, προβλέπονταν τρία βασικά θέματα:

α) η χορήγηση ποσού ύψους 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία μέσα σε διάστημα δύο ετών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες δαπάνες για τη διαχείριση των προσφύγων
β) η υπό προϋποθέσεις άρση της βίζας τον Οκτώβριο του 2016 και
γ) η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η Τουρκία ισχυρίζεται πως το «Action Plan» έχει «παγώσει», επειδή δεν έχει λάβει ακόμη χρήματα από την ΕΕ. Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες για την απαίτηση της Άγκυρας να έχει την κυριότητα στο πού πηγαίνουν τα χρήματα, καθώς ήδη στη γείτονα έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια διάφορες ΜΚΟ που ερίζουν για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών «πακέτων».

Υπό το πρίσμα αυτό και διαβλέποντας ότι το καθεστώς Ερντογάν θα συνεχίσει να σφυρίζει αδιάφορα, η Κομισιόν επανέρχεται πλέον με ανανεωμένη πρόταση. Βάσει αυτής, αφενός ζητείται να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την άρση της βίζας, αφετέρου προωθείται σχέδιο για την ένταξη της Τουρκίας στις λεγόμενες «ασφαλείς χώρες» από την ΕΕ, ήτοι να υπαχθεί στον κατάλογο των χωρών που διέπονται από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Ήδη στις Βρυξέλλες διεξάγονται αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι θα αποστείλουν μέσα στις επόμενες ημέρες τις σχετικές εισηγήσεις τους τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον το Κολλέγιο των Επιτρόπων εγκρίνει την πρόταση για την επίσπευση του ζητήματος με τη βίζα, τότε την ερχόμενη Παρασκευή (04/03/2016) ο αρμόδιος Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος θα προβεί στις απαραίτητες ανακοινώσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση της τελικής πρότασης που θα υποβάλει η Κομισιόν την ερχόμενη Δευτέρα (07/03/2016), ημέρα κατά την οποία διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής.

Ωστόσο, το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να χορηγήσουν στην Τουρκία συνολικά 1 δισ. ευρώ εν είδει προκαταβολής, τη στιγμή που η κυβέρνηση Ερντογάν δεν έχει κάνει το παραμικρό για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Τι προβλέπεται για την Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα αναμένει τις σχετικές αποφάσεις των Βρυξελλών σήμερα το απόγευμα, οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο χορήγησης έκτακτης βοήθειας, με σκοπό τη διαχείριση των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Το ύψος της βοήθειας, σε ό,τι αφορά τα κονδύλια, αναμένεται να αποφασιστεί εντός της ημέρας από το Κολλέγιο των Επιτρόπων, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και χρήματα τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα και δεν έχουν, προς ώρας, απορροφηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η έκτακτη βοήθεια προς την Ελλάδα θα αφορά, πέραν των χρημάτων, και σε αποστολή προσωπικού αλλά και σε τεχνική υποδομή.

Όπως όλα δείχνουν, οι επόμενες ώρες και ημέρες πριν την κρίσιμη ευρωπαϊκή Σύνοδο της Δευτέρα κρύβουν πληθώρα εξελίξεων και σίγουρα πολύ παρασκήνιο.

Σχετικές ειδήσεις