ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρίβειν δια των... θεσμικών ζητημάτων ο Τσίπρας!

Στρίβειν δια των... θεσμικών ζητημάτων ο Τσίπρας!

Επειδή πολλοί αναρωτιούνται, γιατί τόση πρεμούρα καλοκαιριάτικα από το Μαξίμου για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, οι απαντήσεις είναι δύο. Και είναι μάλλον εύκολα κατανοητές.

ΜΕΣΩ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ

Αφενός ο Αλέξης Τσίπρας κι ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δεσμευτεί γι αυτές τις μεγάλες θεσμικές πρωτοβουλίες. Και προβάλλουν το επιχείρημα, ότι τώρα που τέλειωσαν και τα δύσκολα της πρώτης αξιολόγησης, μπορούν να ασχοληθούν και με άλλα θέματα, θεσμικά, σοβαρά εκ των πραγμάτων.

Αφετέρου η ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας μεταθέτει την ατζέντα απ’ τα δύσκολα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τα οικονομικά. Και την πάει στα θεσμικά, όπου η κυβέρνηση πιστεύει ότι αποτελούν ένα προνομιακό πεδίο γι’ αυτήν.

Και μάλιστα εκτιμά, ότι δεν αποκλείεται σε αυτά τα ζητήματα να πετύχει ευρύτερες συσπειρώσεις, κοινωνικές αλλά και πολιτικές και να οδηγήσει σε απομόνωση τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για παράδειγμα στο νέο εκλογικό νόμο, αφού αισιοδοξεί ότι στη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής μπορεί να συσπειρώσει και άλλα κόμματα (Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, ίσως και Το Ποτάμι).

Μάλιστα, οι πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν πως στο χειρισμό του νέου εκλογικού νόμου είναι πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να επιδιώξει συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε να επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές κι έτσι να ισχύσει απ’ τις επόμενες εκλογές.

Σε ό,τι αφορά στα της αναθεώρησης του Συντάγματος, η κατεύθυνση είναι να προταθεί ένα Σύνταγμα πιο δημοκρατικό, υπό την έννοια ενίσχυσης του λαϊκού παράγοντα.

Για παράδειγμα, μέσω της ενίσχυσης του θεσμού των δημοψηφισμάτων, όπου θα μπορούσε να είναι υποχρεωτική η διεξαγωγή του εφόσον το σχετικό αίτημα συγκεντρώσει ένα συγκεκριμένο αριθμό υπογραφών, κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων.

Στα πλαίσια αυτά δεν αποκλείεται και η διεξαγωγή γνωμοδοτικού δημοψηφίσματος για ορισμένα άρθρα και την αναθεώρησή τους, όπως για παράδειγμα η αλλαγή ή όχι του άρθρου 16 για τη λειτουργία ή μη ΑΕΙ μη κρατικών.

Πάντως σε ό,τι αφορά στην ίδια την αναθεώρηση, ξεκαθαρίστηκε οριστικά (βλ. και σχετικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr) ότι αποκλείεται το δημοψήφισμα και θα τηρηθούν απαρέγκλιτα οι πρόνοιες του άρθρου 110 του ισχύοντος Συντάγματος.

Στα πλαίσια των προαναφερθέντων, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι τα δύο αυτά μείζονα θέματα (εκλογικό σύστημα, συνταγματική αναθεώρηση) τα «πήρε πάνω του» ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας…

Σχετικές ειδήσεις