ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σταγονόμετρο της συναίνεσης

Το σταγονόμετρο της συναίνεσης
Τετάρτη 24 Αυγούστου του 2011, το πολιτικό σύστημα «βαφτίζει» την ημέρα ιστορική...

Του Κώστα Λασκαράτου

Τετάρτη 24 Αυγούστου του 2011, το πολιτικό σύστημα «βαφτίζει» την ημέρα ιστορική, καθώς τα 2 κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης, με τη στήριξη ακόμη δυο πολιτικών δυνάμεων, στηρίζουν από κοινού, για πρώτη φορά από το 1974, μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Την αρχική ικανοποίηση και τα σχόλια περί πολιτικής ωριμότητας, διαδέχεται σειρά συζητήσεων για τις προθέσεις της ΝΔ και για τον αν τελικά από το «όχι σε όλα», προτίθεται να περάσει στη νέα εποχή του… «ναι σε όλα».

Το κλίμα αυτό ενισχύθηκε μάλιστα λίγα 24ωρα αργότερα, όταν από τα χείλη του αρμοδίου τομεάρχη για θέματα περιβάλλοντος, Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνονταν γνωστή η πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει δια της ψήφου της, ακόμη ένα κρίσιμο νομοσχέδιο, εκείνο των αυθαιρέτων.

«Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ»

Η αίσθηση αλλαγής πλεύσης και ηπιότερης αντιπολιτευτικής διάθεσης, έγινε γρήγορα αντιληπτή από τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, που θέλησαν να μετριάσουν τις σχετικές εντυπώσεις.

«Στηρίζουμε ό,τι κάνει καλό στον τόπο. Είμαστε αντίθετοι με ό,τι βλάπτει την πατρίδα», έλεγε αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου πλαίσιο για την τριτοβάθμια, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ, υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ έχει στηρίξει σειρά άλλων νόμων, σε αντίθεση με την τακτική του ΠΑΣΟΚ, τα χρόνια που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.

Το επικοινωνιακό επιτελείο του κόμματος, έκρινε ωστόσο σκόπιμο να υπογραμμίσει εκ νέου το «χάσμα» με την κυβερνώσα παράταξη, κρατώντας υψηλά τους τόνους. Λίγη μάλιστα ώρα μετά την υπερψήφιση του νόμου Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Μιχελάκης δήλωνε πως «Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ», εννοώντας πως η ΝΔ είναι υπέρμαχος της συναίνεσης, ιδίως στα κρίσιμα ζητήματα, όπως η Παιδεία και για αυτό κατέθεσε συγκεκριμένες θέσεις και πάλεψε, μέχρι τέλους, για την υιοθέτησή τους από την κυβέρνηση.

Την αίσθηση της «αξιόπιστης» πολιτικής δύναμης, που καταθέτει προτάσεις και οι οποίες σε μεγάλο βαθμό -λόγω της ορθότητάς τους- γίνονται αποδεκτές από την κυβέρνηση, επιθυμεί να εκπέμψει η ΝΔ και στο θέμα των αυθαιρέτων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θέλει ωστόσο να ταυτιστεί η πολιτική της με εκείνη του ΠΑΣΟΚ κάτι που όμως φοβάται πως μπορεί να συμβεί αν δεν προηγηθούν οι κατάλληλοι επικοινωνιακοί χειρισμοί.

«Εμείς βεβαίως και θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο, επειδή έχουμε την πατρότητα της ιδέας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας τη στάση της παράταξής του στο νομοσχέδιο Παπακωνσταντίνου για τα αυθαίρετα, καλωσορίζοντας «στη σφαίρα της κοινής λογικής», την κυβέρνηση και ισχυριζόμενος, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως δεν είναι η ΝΔ που αλλάζει στάση προσφέροντας συναίνεση στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά αντιθέτως η κυβέρνηση είναι εκείνη που «συναινεί» με τις προτάσεις της ΝΔ και για αυτό τελικά τις υιοθετεί.

Το ΦΠΑ…σώζει την κατάσταση

Αν σε ένα θέμα, διαφαίνεται ξεκάθαρα η διαφορά στάσης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αυτό είναι σίγουρα το ζήτημα των συντελεστών του ΦΠΑ.

Η ΝΔ, δε μετακινείται βήμα από τις θέσεις που περιέγραψε αναλυτικά τον περασμένο Μάιο, στο Ζάππειο ΙΙ, ο Αντώνης Σαμαράς, ερχόμενη σε σφοδρή αντιπαράθεση με την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου, χρεώνοντας της τραγικά λάθη, προχειρότητα και επιπολαιότητα.

«Ενώ σε λίγες μέρες ξεκινάει η εφαρμογή της επαχθούς φορολόγησης με 23% στο χώρο της εστίασης, η Κυβέρνηση δείχνει να παραμένει αμετανόητη και προσηλωμένη στην εξοντωτική υπερφορολόγηση και αύξηση κατά 156% -από 9% σε 23%- του ΦΠΑ», σημειώνει ο αρμόδιος για φορολογικά ζητήματα, Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση αδιαφορεί επιδεικτικά για τις φωνές και τις διαμαρτυρίες των επιχειρήσεων του τουρισμού και της εστίασης, που προβλέπουν τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή αυτού του μέτρου.

Η «Συγγρού», αναμένεται να κάνει σημαία της το θέμα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και στη ΔΕΘ, καθώς οι συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες θα οδηγήσουν, σύμφωνα με το «γαλάζιο στρατόπεδο», σε νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις, επιπλέον διόγκωση της ανεργίας και μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού εθνικού μας προϊόντος, κάτι που όπως λένε στενοί συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά, δεν μπορούν να το επιτρέψουν καθώς «η ΝΔ πολιτεύεται με υπευθυνότητα και αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον».