ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκόπης Παυλόπουλος: Εκκλησία και οικογένεια απέτρεψαν την «έκρηξη» της κοινωνίας

Προκόπης Παυλόπουλος: Εκκλησία και οικογένεια απέτρεψαν την «έκρηξη» της κοινωνίας

Τη συνεισφορά της Εκκλησίας, αλλά και την υπενθύμιση του άρθρου 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος, που ορίζει ότι η Πολιτεία και το κοινωνικό σύνολο πρέπει να βρίσκονται κοντά στον πάσχοντα άνθρωπο, ιδίως όταν φθάνει στο τέλος της ζωής του, υπογράμμισε την Τρίτη (12/12/2017) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Εγκαινιάζοντας τον Ξενώνα της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία» της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, στα Σπάτα Αττικής, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στους συμβολισμούς της όλης προσπάθειας, σημειώνοντας τον ρόλο της Εκκλησίας σ' αυτήν την κρίσιμη περίοδο για τον τόπο μας και τον λαό μας.

«Έχω πει ότι αν δεν έχει εκραγεί η κοινωνία μας, μέσα σ' αυτή την κρίση, το οφείλει εν πολλοίς στην ύπαρξη και την λειτουργία της οικογένειας ως θεσμού, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της Εκκλησίας απέναντι στην κοινωνία. Όμως αυτό το έργο δεν αφορά τον ρόλο της Εκκλησίας μόνο σε περίοδο κρίσης. Γιατί αυτό εδώ το έργο και όταν θα έχει περάσει η κρίση, θα εξακολουθεί να εκπέμπει αυτό που πρέπει να εκπέμψει. Γιατί δεν συναρτάται με την κρίση. Συναρτάται με τον άνθρωπο και την υπεράσπιση του ανθρώπου. Και ταιριάζει στην Εκκλησία μας αυτή η προσφορά. Γιατί θυμίζω εκ νέου, ότι ο ανθρωπισμός και η δίδυμη αδελφή του, η αλληλεγγύη, βασικές αρχές στον αξιακό κώδικα του ευρωπαϊκού και του δυτικού μας πολιτισμού, προέρχονται από την συνεισφορά της χριστιανικής διδασκαλίας», τόνισε ο Πρόεδρος.

Παράλληλα υπενθύμισε, ότι η δράση απέναντι στους ανθρώπους, στον συνάνθρωπο, συνδέεται με την βασική αρχή του Συντάγματος, με την βασική ρήτρα του ελληνικού Συντάγματος, σημειώνοντας:

«Το Σύνταγμά μας, που σε αυτό πρωτοπορεί σχεδόν παγκοσμίως, ξεκινάει στο άρθρο 2 παρ.1, πριν από τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με την διακήρυξη μιας βασικής ρήτρας που διαπνέει όλο το Σύνταγμα κατά την ερμηνεία του και την εφαρμογή του. Το Σύνταγμά μας λοιπόν, στο άρθρο 2 παρ.1 θεσπίζει ως βασική του ρήτρα, την ρήτρα της υπεράσπισης της αξίας του ανθρώπου», υπενθύμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Μάλιστα, συμπλήρωσε, ότι «ο συντακτικός νομοθέτης του Συντάγματος του 1975 μιλά για Αξία. Η έννοια της Αξίας όμως, είναι πολύ ευρύτερη της έννοιας της αξιοπρέπειας. Η προστασία της αξιοπρέπειας σημαίνει ιδίως την προστασία της προσωπικότητας του ανθρώπου. Στην ουσία προστατεύει τον άνθρωπο όταν είναι ενεργός ακόμα ως προσωπικότητα. Αφήνει όμως ένα μεγάλο κενό. Αφήνει δηλαδή όλο το υπόλοιπο πεδίο της προστασίας, όταν ο άνθρωπος πλέον ή βρίσκεται στα όρια της ενεργού προσωπικότητάς του ή την έχει χάσει ολότελα. Αλλά όχι άπαξ δια παντός, γιατί μπορεί να επανέλθει. Εκεί είναι ακριβώς το μεγαλείο του ελληνικού Συντάγματος, που έρχεται να συμπλεύσει προς την κατεύθυνση, στην οποία, σεβασμιότατε, εσείς κινείσθε μέσα σε αυτό τον χώρο. Το Σύνταγμα θεσπίζει την υπεράσπιση της αξίας του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, το άρθρο 2 παρ.1 του Συντάγματος, ορίζει ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας. Τούτο σημαίνει, ότι η υπεράσπιση της αξίας του ανθρώπου είναι χρέος της Πολιτείας, του κοινωνικού συνόλου, εν τέλει δε, του ίδιου του ανθρώπου».

Αναφερόμενος δε στη μεγάλη συζήτηση σε ό,τι αφορά τα θέματα της ευθανασίας, υπογράμμισε ότι αυτές οι αναλύσεις και η ερμηνεία του Συντάγματος έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Γιατί ο νομοθέτης, όταν νομοθετεί, βεβαίως νομοθετεί με βάση τις αρχές και τις αξίες τις οποίες πρεσβεύουν εκείνοι που κυβερνούν, αλλά πάντως πρέπει να ξέρουμε, ότι το Σύνταγμα είναι το όριο εκείνο που καθορίζει το μέτρο της ελευθερίας του νομοθέτη.

«Ο συντακτικός νομοθέτης, υπερβαίνοντας άλλα πρότυπα Συνταγμάτων που περιορίζονται στην υπεράσπιση της αξιοπρέπειας, όταν καθιέρωσε την υπεράσπιση της αξίας του ανθρώπου, στην πραγματικότητα έχει καθιερώσει την υπεράσπιση της ίδιας της ζωής. Η ζωή είναι ένα αγαθό, το οποίο ανήκει στον άνθρωπο, αλλά η υπεράσπισή του, ιδίως στους σημερινούς καιρούς, ανήκει στην Πολιτεία, στο Κοινωνικό Σύνολο, εν τέλει δε, στον ίδιο τον Άνθρωπο, όταν όμως Πολιτεία και κοινωνικό σύνολο έχουν κάνει το χρέος τους. Αυτές τις αρχές υπηρετεί αυτός εδώ ο χώρος. Λέμε στον πάσχοντα άνθρωπο: "Είμαστε δίπλα σου. Υπερασπίσου τη ζωή σου μέχρι την τελευταία αναλαμπή". Αυτή είναι μια τεράστια αποστολή, η οποία στο βάθος αγγίζει την ουσία του ανθρώπου, του ανθρωπισμού, της μεγάλης αυτής αξίας του πολιτισμού μας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τον Προκόπη Παυλόπουλο

Σχετικές ειδήσεις