ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση Παππά σε Σαρακιώτη για το τηλεοπτικό σήμα σε περιοχές της Φθιώτιδας

Απάντηση Παππά σε Σαρακιώτη για το τηλεοπτικό σήμα σε περιοχές της Φθιώτιδας

Δέσμευση του υπουργού για όλες τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας

Μέσω επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή απευθύνθηκε ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, προκειμένου να δοθεί μία λύση στα συνεχιζόμενα προβλήματα κάλυψης τηλεοπτικού σήματος και διαδικτύου περιοχών της Φθιώτιδας.

Το θέμα είχε πάρει διαστάσεις όταν οι κάτοικοι του χωριού Βαρδαλή του Δήμου Δομοκού Φθιώτιδας, είχαν ζητήσει να αποσχιστεί το χωριό τους και να ενταχθεί στο γειτονικό νομό Καρδίτσας.

Ο κ. Σαρακιώτης παρέθεσε μια σειρά και άλλων περιπτώσεων στη Φθιώτιδα, οι οποίες έχουν προβληματική τηλεοπτική και διαδικτυακή κάλυψη, ζητώντας μια συνολική λύση από τον Υπουργό.

Η απάντηση του κ. Νίκου Παππά ήταν άμεση και δόθηκε στη Βουλή.

Στην απάντησή του προς το βουλευτή Φθιώτιδας, ο κ. Παππάς παρέθεσε λεπτομερή στοιχεία, μη παραλείποντας να αναφερθεί στη σύμβαση με την Digea και στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την «ψηφιακή απομόνωση» δεκάδων περιοχών ανά την επικράτεια και τη ζημία του ελληνικού δημοσίου.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

Η τάση στην Ευρώπη είναι η αντίθετη. Τα μεγάλα δίκτυα επανέρχονται στον δημόσιο τομέα, διότι ο ιδιωτικός τομέας, όπως αποδείχθηκε, δεν μπορεί να χωρέσει στο καλούπι του τις ανάγκες πολιτών οι οποίοι διαμένουν σε περιοχές οι οποίες δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον. Δε συμφέρει, ενδεχομένως, το συγκεκριμένο πάροχο να καλύψει τις ανάγκες περιοχών, τις οποίες αναφέρετε στην ερώτησή σας. Αντίστοιχα προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν, αν δεν προσέξει η πολιτεία, η Κυβέρνηση, οι ρυθμιστικές αρχές και βεβαίως η Βουλή, σε σχέση με την κάλυψη για τις διαδικτυακές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή σχετικού σχεδίου νόμου, με στόχο την οριστική επίλυση του ζητήματος σημειώνοντας ότι:

Τις επόμενες μέρες θα έρθει και η σχετική νομοθεσία στη Βουλή. Θα χρησιμοποιηθούν, όπως και πριν, πόροι από το αποθεματικό της Ε.Ε.Τ.Τ., της Ελληνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, για να καλυφθεί το σύνολο της χώρας και οι «λευκές περιοχές» συγκεκριμένα. Μιλάμε για γύρω στις 400.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα. Αυτό το πρόβλημα θα έρθουμε να το λύσουμε. Ως προς την κάλυψη σε σχέση με το διαδίκτυο, θα ήθελα να πω ότι βεβαίως έχει προχωρήσει πάρα πολύ το πρόγραμμα Rural Broadband, ενώ η επέκταση αυτού του προγράμματος, που είναι στη φάση του σχεδιασμού, το Rural Broadband Extension, θα καλύψει το σύνολο των οικισμών της χώρας.

Μάλιστα, ο κ. Παππάς προσέθεσε με νόημα ότι «αν δεν παίξει τον ρόλο της η Ρυθμιστική Αρχή και αν δε διαμορφωθούν οι τιμές με τρόπο συμβατό προς τις οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών, τότε θα έχουμε κάνει μία τρύπα στο νερό».

Κλείνοντας, ο βουλευτής κ. Σαρακιώτης δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις πάνω στο ζήτημα του τηλεοπτικού σήματος και να ενημερώνει το Υπουργείο για ενδεχόμενα λάθη και παραλείψεις. Όπως υπογράμμισε, η χώρα έχει θέσει τέρμα στις ιδιοτελείς πρακτικές του παρελθόντος, από τις οποίες αναδυόταν έντονη η οσμή της διαπλοκής και επιχειρεί – συγκροτημένα πλέον – να συμβαδίσει με τις ψηφιακές εξελίξεις.