Φωτιά ΤΩΡΑ: Στις φλόγες διαμέρισμα στο Μαρούσι από ηλεκτρική κουβέρτα

Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης (24/10)…

Σεισμός ΤΩΡΑ κοντά στη Ρόδο (pics)

Σεισμός Τώρα: Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών…

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία πληρωμής του 70% της βασικής ενίσχυσης

ΟΠΕΚΕΠΕ | Αγρότες - Όλες οι ειδήσεις:…

ΟΠΕΚΑ: «Τρέχουν» οι αιτήσεις για το επίδομα των 1.000 ευρώ - Δείτε αν το δικαιούστε

ΟΠΕΚΑ -  Όλες οι ειδήσεις: Σε εξέλιξη…

Στη Θεσσαλονίκη για προσκύνημα η Τίμια Ζώνη της Παναγιάς

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από την Τρίτη έως…

Στη Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί - Το πρόγραμμα και οι συναντήσεις του

Στη Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί - Το πρόγραμμα και οι συναντήσεις του

Στην πρωτεύουσα θα βρίσκεται σήμερα, Τρίτη 3/7/2018,  ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Σειρά επαφών θα έχει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα. Η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια της συνολικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου, η οποία παρέχει τη βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα τον Αύγουστο, αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα έχει σειρά συναντήσεων, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, (09:45), με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, (13:15), τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, (11:15) καθώς και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπουργό Οικονομικών (10:00). Θα συναντήσει επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας (14:30) και την Φώφη Γεννηματά, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγή» (15:20). Ο Επίτροπος κ. Μοσκοβισί θα συμμετάσχει επίσης σε ανταλλαγή απόψεων με μέλη της Βουλής των Ελλήνων, στις 11.30 π.μ. και θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα «Ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα».

Μοσκοβισί : «Θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις»

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, πριν τις σημερινές του επαφές με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα. Μιλώντας στα Νέα ο Γάλλος Επίτροπος ζήτησε ρεαλισμό και όχι πανηγυρισμούς, δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση, ενώ επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μακράς περιόδου ενισχυμένης εποπτείας, κατά την οποία οι δανειστές έχουν τους μηχανισμούς για να διασφαλίζουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. «Είμαι πεπεισμένος ότι με το τέλος των προγραμμάτων ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Όμως δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς και συγχαρητήρια. Πρέπει να επιδειχθεί ρεαλισμός. Η πολιτική απόφαση του Eurogroup λέει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η Ελλάδα θα είναι μόνη της.

Η Ευρώπη θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σας. Η Ευρώπη θα παραμείνει δίπλα στην Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί σε απαιτητικές δεσμεύσεις», τόνισε και προσέθεσε: «Οι δεσμεύσεις στη μεταπρογραμματική περίοδο θα πρέπει να τηρηθούν. Καθώς η Ελλάδα παρέμεινε σε κρίση για μεγάλο διάστημα και έχει υψηλότερο χρέος, έναντι άλλων χωρών σε πρόγραμμα, οι μεταρρυθμίσεις είναι εκτενείς, απαιτητικές και η επιτήρηση στενότερη. Είναι κρίσιμο από την πλευρά της Ελλάδας να κινηθεί στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής με τους φιλόδοξους μεταρρυθμιστικούς στόχους και σε υπεύθυνο δημοσιονομικό δρόμο, και από τη δική μας πλευρά, η ενισχυμένη εποπτεία, η οποία θα παρακολουθεί την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση έχει περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο ως προεκλογικό αντιστάθμισμα στις περικοπές ο Επίτροπος απάντησε ως εξής: «Δεν θέλω να μπω στο παιχνίδι των υποθέσεων και της προεκλογικής περιόδου. Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές, και θεωρώ ότι θα γίνουν. Έχουμε τους μηχανισμούς να το διασφαλίσουμε. Θα συνεχίσουμε στο ίδιο εποικοδομητικό πλαίσιο αξιοπιστίας, που βασίζεται όμως σε γεγονότα. Έχουμε το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που προβλέπει δεσμεύσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν σεβαστές και από τις δύο πλευρές. Από την ευρωπαϊκή πλευρά αποφασίσαμε ελάφρυνση χρέους, υψηλή δόση 15 δισ. ευρώ, δημιουργία ενός σημαντικού μαξιλαριού ρευστότητας 24 δισ. ευρώ, ικανού να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Οπότε θα πρέπει να χτίσουμε σε συνεργασία ένα ισχυρό μέλλον για την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης. Οι περισσότερες δεσμεύσεις πρέπει να υλοποιηθούν σε δύο χρόνια, αλλά αρκετές σε τέσσερα – πέντε».