Σε ομηρία Παπανδρέου η χώρα

Σε ομηρία Παπανδρέου η χώρα

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, κανείς δεν ξέρει τι σκέφτεται και που μας οδηγεί

Μας χωρίζουν μόνο κάποιες ώρες από την ψηφοφορία στη Βουλή που θα κρίνει το μέλλον της χώρας και ουδείς είναι σε θέση να εκτιμήσει τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Υπάρχει άραγε περίπτωση να «αντιληφθεί» τι συμβαίνει γύρω του και να παραιτηθεί; Θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος αρχηγός στις εκλογές όποτε αυτές γίνουν;

Και βέβαια μεγάλο ερώτημα παραμένει τι θα κάνουν οι δελφίνοι του κόμματος που από τη μία παίρνουν αποστάσεις και από την άλλη καραδοκούν, περιμένοντας την ευκαιρία να κάνουν το μεγάλο βήμα.

Η «σφαλιάρα» που έφαγε ο πρωθυπουργός στις Κάννες από Μέρκελ και Σαρκοζί δεν τον δίδαξε τίποτα και έτσι η χώρα θα περάσει ακόμη κάποιες μέρες αγωνίας, παρά τις δηλώσεις του ότι θέλει να συζητήσει για κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας και ότι δεν είναι γαντζωμένος στην καρέκλα του.

Ασφαλείς προβλέψεις για την αποψινή ψηφοφορία είναι δύσκολο να γίνουν, αφού ο Παπανδρέου ικανοποίησε μερίδα των  βουλευτών που έβγαιναν από τα χαράματα χθες σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και ζητούσαν να αποσυρθεί το δημοψήφισμα και να συγκροτήσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Αυτοί έχουν ήδη κάνει στροφή 180 μοιρών και έσπευσαν να δηλώσουν ότι από τη στιγμή που αποσύρθηκε το δημοψήφισμα, δεν έχουν λόγο να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για όσους ζήτησαν μετ’ επιτάσεως κυβέρνηση συνεργασίας.

Με αυτά τα δεδομένα και υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξει κάποια μαζική και συντονισμένη κίνηση αντίδραση βουλευτών, αρκετοί θεωρούν ότι ο Παπανδρέου θα το «περάσει το χαντάκι» και θα παραμείνει –άγνωστο για πόσο ακόμα- στο Μαξίμου.