ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2018 – Τσίπρας: Τζάμπα μάγκας ο Μητσοτάκης για το Σκοπιανό

ΔΕΘ 2018 – Τσίπρας: Τζάμπα μάγκας ο Μητσοτάκης για το Σκοπιανό

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία των Πρεσπών – Γιατί κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για πολιτικό αμοραλισμό – Η στάση του Καμμένου και τα συλλαλητήρια – Η αισιοδοξία για την οικονομία, το «βιώσιμο» χρέος και οι «κοστολογημένες» παροχές

Λάβρος κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση του στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ήταν ο πρωθυπουργός κατά την συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε πάντα τη θέση που τώρα διαμηνύει για το ζήτημα, κατηγορώντας τον για «ακραία τυχοδιωκτική πολιτική και στάση αμοραλισμού».

Προέτρεψε δε τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει στάση και να μην κρατά μια στάση πολιτικού αμοραλισμού, επικίνδυνη για τα εθνικά θέματα. «Είναι ακραία θέση και το κάνει για να διατηρήσει τη σταθερότητα στο κόμμα του και να αλιεύσει στα θολά νερά των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς».

Χαρακτήρισε δε τον πρόεδρο της ΝΔ «τζάμπα μάγκα» και τον προέτρεψε να δηλώσει δημόσια ότι δε θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αν πιστεύει ότι είναι εθνικά επιζήμια. «Να πει “θα ακυρώσω τη Συμφωνία”. Να το πει στο ΝΑΤΟ. Να το πει στην Μέρκελ. Να μην παίζει με τα εθνικά θέματα, ειδικά όταν διεκδικεί να γίνει πρωθυπουργός. Να μην κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εγώ είμαι αποφασισμένος να πράξω αυτό που θεωρώ ότι είναι εθνικό συμφέρον», τόνισε.

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού

«Μοναδική ευκαιρία για τη Μακεδονία η συμφωνία των Πρεσπών»

Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και τα ογκώδη συλλαλητήρια του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.

«Η συμφωνία διασφαλίζει την ιστορική παρακαταθήκη, την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας που είναι ελληνική και είναι στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας, ανοίγει τον δρόμο στη Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη, να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης και στην Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τα συλλαλητήρια, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους διαδηλωτές να διαχωρίσουν τη θέση τους από μικρές ομάδες που βρίσκουν ευκαιρία να αναδείξουν ρητορική μίσους. «Στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους. Έχοιυμε μία ιστορική συμφωνία, που αν κυρωθεί και περάσει με το δημοψήφισμα, θα δώσει μία μοναδική ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη».

Ερωτηθείς για τη στάση του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ καταλαβαίνει ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει μία δυναμική για τη χώρα, όμως είναι δεσμευμένος σε μία θέση και στάση αρχής, που έχει εδώ και πολλά χρόνια, η όποια λύση να μην περιέχει το όνομα "Μακεδονία". «Έχουμε μία λύση που δίνει προοπτική για τη χώρα. Εδώ και 25 χρόνια, περισσότερες από 40 χώρες την αναγνωρίζουν με τη συνταγματική τους ονομασία. Στην Ελλάδα κόβουμε το "Μ" από το ΠΓΔΜ, λες και σημαίνει κάτι άλλο. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δε θα διακινδυνεύσει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο».

Ερωτηθείς για εμπλοκή των ΗΠΑ στην επίτευξη της Συμφωνίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε πως το ερώτημα αυτό πρέπει να τεθεί «μάλλον στον κ. Ζάεφ», καθώς όπως υπογράμμισε «η ενεργοποίηση του διπλωματικού παράγοντα των ΗΠΑ μπορεί να αφορά χώρες όπου αυτό παίζει ρόλο. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, υποδείξεις δεν δέχεται από κανέναν».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «δεν θέλαμε μία ταπεινωτική συμφωνία για τους γείτονές μας».

«Απολύτως εφικτά τα μέτρα που εξαγγείλαμε»

Την αισιοδοξία του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 83η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τον ενοχλεί η χρήση του όρου «παροχολογία», ιδιαίτερα από αυτούς «που γονάτισαν τη χώρα».

Σημείωσε ότι αυτά που εξήγγειλε είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις για εκείνους που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης και τη μεσαία τάξη.

«Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Είχα πει από πέρυσι ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο», υπογράμμισε. «Εμείς χτες παρουσιάσαμε το σχέδιο μας, το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, και μέσα στο συνολικό πλαίσιο εντάξαμε και τις αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής», τόνισε.

«Τα τελευταία 8 χρόνια δεν σήκωσαν τα βάρη όποιοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Αυτά που εξαγγείλαμε είναι απολύτως εφικτά και σημαντικά για μία κοινωνία που έχει υποστεί πολύ σημαντικές πιέσεις, η έξοδος όμως από τα μνημόνια δεν είναι επικοινωνιακό εύρημα, αλλά μία πραγματικότητα. Αυτός ο χώρος είναι που μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε με ασφάλεια και αυτά εξαγγείλαμε χθες. Και βεβαίως, θα τα πραγματοποιήσουμε άμεσα. Προς το τέλος του 2018 θα δούμε αν υπάρχει επιπλέον χώρος για μέρισμα και νομίζουμε ότι θα υπάρχει. Πάει καλά η οικονομία και υπερβαίνει τους στόχους που είχαμε θέσει».

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει σε κλίμα συναίνεσης»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε περισσοτερο ιδεολογικού χαρακτήρα τη διαφωνία της κυβέρνησης με τον ΣΕΒ. «Οι άλλοι εταίροι έχουν δειξει μία διάθεση συνεννόησης και μάλιστα είναι εκείνοι, που τους αφορά. Η διαδικασία είναι απόλυτα εγκεκριμένη από το πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας, για το πώς γίνεται ο διάλογος. Το μείγμα πολιτικής που ανακοίνωσα χθες δεν πρέπει να προκαλεί καμία ανησυχία, έχουμε μία σειρά μέτρων με πρόσημο αναπτυξιακό. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει σε κλίμα συναίνεσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε μαξιλάρι ρευστότητας»

Αναφερόμενος στις αποδόσεις των ομολόγων, τόνισε πως «χτίσαμε “μαξιλάρι” ρευστότητας που διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές για 2,5 χρόνια. Έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 να μην απασχολεί αν οι αγορές βρίσκονται στην “κατάλληλη στιγμή”».

«Αν δεν είχαμε χτίσει το “μαξιλάρι” ρευστότητας, σήμερα θα είχαμε οδηγηθεί σε αυτό που εύχεται η αντιπολίτευση, σε ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος απέρριψε την εκτίμηση ότι η περαιτέρω επιδείνωση του spread την εβδομάδα που πέρασε οφείλεται στο κλίμα παροχών που καλλιεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Για το ζήτημα των συντάξεων, σημείωσε ότι «έχουμε σημαντικές πιθανότητες να άρουμε την περικοπή, θα πείσουμε τους εταίρους ότι δεν χρειάζεται», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Είμαστε μέλος της Ευρωζώνης και όπως όλες έχουμε την υποχρέωση υποβολής του προϋπολογισμού, προκειμένου η Κομισιόν να τον μελετήσει και να δει αν έχει πετύχει τους στόχους. Εν προκειμένω, εάν τηρούνται όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και αναφέρομαι στο πλεόνασμα. Αυτό που περιέγραψα χθες δεν είναι κάτι περίεργο, συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Στη δική μας περίπτωση, θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό με μία καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και τότε θα αναιρεθεί το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ ότι δεν θα πιάναμε τον στόχο ούτε το 2018 ούτε το 2019».

«Κάθε πράγμα στον καιρό του», είπε χαρακτηριστικά, αναφορικά με τη μείωση του αφορολόγητου και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην εφαρμόσει και αυτό το μέτρο.

«Φυσικά και θα έρθουν οι θεσμοί, όπως και σε άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα. Εμείς θα συζητάμε λίγο πιο τακτικά μαζί τους, γιατί οι άλλες χώρες δεν έχουν χρέος 180% του ΑΕΠ»,σημείωσε ο πρωθυπουργός εξηγώντας την ενισχυμένη εποπτεία από τους δανειστές μετά το τέλος των μνημονίων.

«Θα κερδίσουμε τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2019»

Τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές εξέφρασε ο πρωθυπουργός.

«Η βασική μου στρατηγική επιλογή είναι να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Αυτό έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να συμβεί. Η χώρα πάει καλά και η οικονομία. Χρειάζεται σταθερότητα. Είναι επιτυχία συλλογική της κυβέρνησης να καταφέρουμε να κλείσουμε την συνταγματική της θητεία. Οι ευρωπαϊκές εκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 διότι κατάφερε να πετύχει εκεί που απέτυχαν τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις και κυρίως γιατί κατάφερε να κρατήσει σε συνοχή και ισορροπία την κοινωνία. Το βασικό ζήτημα των εκλογών είναι αν θα πάμε μπρος ή θα πάμε πίσω. Αυτός είναι ο σχεδιασμός και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε».

Για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας

«Έχω πρόσκληση να επισκεφθώ τη Μόσχα μέσα στο 2018 και να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Πούτιν», ανακοίνωσε ο Α. Τσίπρας. Επισήμανε δε ότι «το προηγούμενο διάστημα οι σχέσεις μας πέρασαν μια μικρή περιπέτεια, δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε», προσθέτοντας ότι τώρα δουλεύουμε για να ενισχυθεί η συνεργασία σε μια σειρά από τομείς.

Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης θα συνέχιζε τον φαύλο κύκλο που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια

Τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου προς ιδιώτες μειώνονται με στόχο να εκπληρωθούν όλα, είπε ο Α. Τσίπρας. Επισήμανε και έναν κρίσιμο παράγοντα που αφορά τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος: για πρώτη φορά μετά το 2013, για τρεις συνεχείς μήνες (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) έχουμε και μειώσεις ληξιπρόθεσμων ιδιωτών προς το δημόσιο και σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων.

Σχολίασε συνεπώς ότι δεν καταλαβαίνει το επιχείρημα ότι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης θα έδινε κάποια ωφέλεια στην ιδιωτική οικονομία. Αντιθέτως θα συνέχιζε τον φαύλο κύκλο που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, είπε.

Στόχος μέσα σε μια πενταετία η ανεργία να πέσει στο 10%

Σε σχέση με την μείωση της ανεργίας, δεν πανηγυρίζουμε για το 19%, όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι έχουμε σοβαρή αποκλιμάκωσή της, από το 27%, δήλωσε ο Α. Τσίπρας.

Είπε ότι ο στόχος που έθεσε στη χθεσινή ομιλία του είναι μέσα σε μια πενταετία να φτάσουμε στο 10% την ανεργία και να έχουμε αξιοπρεπείς μισθούς και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Συννεφιασμένη Κυριακή με βροχές και καταιγίδες - Πέφτει και άλλο η θερμοκρασία

Νέα δημοσκόπηση: Προηγείται η ΝΔ – Μάχη για την τρίτη θέση

Δείτε στο liveblog όλα όσα έγιναν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού: