Προ ημερησίας συζήτηση για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Newsroom Newsroom

Προ ημερησίας συζήτηση για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας θέλει να διατηρήσει η ΝΔ το προσφυγικό και τον τρόπο κυβερνητικής διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων που ερευνώνται από την OLAF με το αίτημα του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. 

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο πρόεδρος της ΝΔ καταλογίζει αδυναμία διαχείρισης του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος στην κυβέρνηση, που «προσβάλλει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όσων αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα, απειλεί την κοινωνική συνοχή περιοχών που δέχονται μεταναστευτικές ροές και πλήττει σοβαρά τη διεθνή εικόνα της χώρας».

Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις εικόνες από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, όπως σε αυτό της Μόριας που αναδεικνύουν –όπως σημειώνεται- τις ελλιπείς υποδομές, την πλήρη απουσία στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, τη βία και την ανομία που κυριαρχεί.

«Ο απάνθρωπος τρόπος διαβίωσης στους καταυλισμούς είναι αναντίστοιχος με την τεράστια ανθρωπιστική́ βοήθεια που έχει διατεθεί́ στη χώρα μας από́ την Ευρωπαϊκή́ Ένωση, συνολικού́ ύψους άνω του 1,6 δισ. ευρώ́», υπογραμμίζεται και σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση που έχει χορηγηθεί́ απευθείας και σε ΜΚΟ εγείρει σοβαρά́ ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας τους λόγω και του ανεπαρκούς θεσμικού́ πλαισίου εποπτείας τους.

«Προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι για το θέμα αυτό́ η Ευρωπαϊκή́ Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (O.L.A.F.) έχει ξεκινήσει έρευνα για τον τρόπο που αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια του υπουργείου Άμυνας τα οποία αφορούν τη σίτιση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Αίτηση για διεξαγωγή Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτησης (Κατ’ άρθρον 143 παρ. 2 ΚτΒ)

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2018

«Προς
τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κ. Νικόλαο Βούτση


Η αδυναμία διαχείρισης του Μεταναστευτικού από την πλευρά της κυβέρνησης, προσβάλλει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όσων αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα, απειλεί την κοινωνική συνοχή περιοχών που δέχονται μεγάλο βάρος προσφύγων-μεταναστών, όπως του Ανατολικού Αιγαίου και πλήττει σοβαρά τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Εικόνες από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπως σε αυτό της Μόριας Λέσβου, αναδεικνύουν τις ελλιπείς τους υποδομές, την πλήρη απουσία στοιχειωδών κανόνων υγιεινής, τη βία και την ανομία που κυριαρχεί σε αυτά, μεταδίδονται καθημερινά από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, εκθέτοντας με πρωτοφανή τρόπο την πατρίδα μας. Το BBC χαρακτήρισε προσφάτως τον καταυλισμό της Μόριας ως το «χειρότερο στρατόπεδο προσφύγων στη Γη». Είναι αδιανόητο στη σημερινή Ελλάδα μικρά παιδιά να μεγαλώνουν σε άθλιες συνθήκες και χιλιάδες γυναίκες να ζουν καθημερινά σε ένα περιβάλλον βίας, παρενοχλήσεων και τρόμου. Σε συνθήκες, δηλαδή, που προσβάλλουν κάθε έννοια ανθρωπισμού, αλλά και το διαχρονικό αίσθημα αλληλεγγύης των Ελλήνων. Το κολαστήριο της Μόριας είναι το απόλυτο ξεγύμνωμα της κάλπικης ευαισθησίας της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα.

Ο απάνθρωπος τρόπος διαβίωσης στους καταυλισμούς είναι αναντίστοιχος με την τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια που έχει διατεθεί στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικού ύψους άνω του 1,6 δις ευρώ. Χρηματοδότηση που έχει χορηγηθεί απευθείας και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας τους λόγω και του ανεπαρκούς θεσμικού πλαισίου εποπτείας τους. Και προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι για το θέμα αυτό η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (O.L.A.F.) έχει ξεκινήσει έρευνα για τον τρόπο που αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια του υπουργείου Άμυνας τα οποία αφορούν τη σίτιση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι στελέχη που επελέγησαν από τη σημερινή κυβέρνηση για να ασχοληθούν με τη διαχείριση του προβλήματος, αποχώρησαν προβαίνοντας δημοσίως σε σοβαρότατες καταγγελίες για κακοδιαχείριση των κονδυλίων, όπως ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης, παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, και ο μέχρι πρότινος Διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών, κ. Ανδρέας Ηλιόπουλος. Η δε κυβέρνηση, αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, επιχειρεί να φιμώσει τον Τύπο υποβάλλοντας μηνύσεις στους δημοσιογράφους που τις ερευνούν.

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητη μια σοβαρή, υπεύθυνη και σε βάθος συζήτηση για το ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος.

Ζητώ, ως εκ τούτου,

Τη διενέργεια προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση με θέμα τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος και του τρόπου απορρόφησης και αξιοποίησης των πόρων που έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας ως βοήθεια για την αντιμετώπισή του.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Κυριάκος Μητσοτάκης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved