Έκκληση Μπακογιάννη για συμμετοχή στη σωτηρία του ευρώ

Έκκληση Μπακογιάννη για συμμετοχή στη σωτηρία του ευρώ

Αιχμές για την απουσία της Ελλάδας από τη συζήτηση για την αναμόρφωση των ευρωπαϊκών θεσμών και τη σωτηρία του ευρώ αφήνει με σημερινές της δηλώσεις η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας σχολιάζει η Ν. Μπακογιάννη σε σημερινές της δηλώσεις, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να οργανώσουν, το συντομότερο, την προπαρασκευή θέσεων.

«Η Ευρώπη διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολεμικά. Οι εθνικισμοί αναβιώνουν. Οι οικονομίες κλυδωνίζονται και μαζί τους κινδυνεύει και η παγκόσμια οικονομία. Το ευρώ, το μεγαλύτερο βήμα στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ήταν αναπόφευκτο να αρχίσει πλέον η συζήτηση για την αναμόρφωση των ευρωπαϊκών θεσμών και για τη σωτηρία του κοινού νομίσματος.

Αλλά, από την συζήτηση αυτή, η Ελλάδα είναι, παραδόξως, ολοκληρωτικά απούσα!

Μια χώρα όμως δεν είναι μόνο το χρέος και τα προβλήματά του: είναι ο λαός, η γεωστρατηγική της θέση, η συνολική της προσφορά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, η επιρροή που ασκεί στην περιοχή της.Γιατί λοιπόν είναι απούσα η Ελλάδα; Ακυρώνει τη συνολική της παρουσία ως ευρωπαϊκού έθνους λόγω των προβλημάτων του δημόσιου χρέους της; Γίνεται παθητικός αποδέκτης των τυχόν αποφάσεων που θα πάρουν άλλοι και για το δικό της μέλλον;

Καλώ λοιπόν την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να οργανώσουν, το συντομότερο, την προπαρασκευή θέσεων που η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει στον ευρωπαϊκό διάλογο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ που έχει ήδη ξεκινήσει.Είναι όχι μόνο εθνική ανάγκη αλλά, επιτέλους, και εθνικό δικαίωμα της Ελλάδος ως ισότιμου μέλους της Ε.Ε. και της ευρωζώνης».