ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIVE: H συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής

LIVE: H συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής

Σε πολύ υψηλούς τόνους συνεχίζεται για 2η ημέρα στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης, με φόντο την προωθούμενη συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων για το ονοματολογικό.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ – ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.

Την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί και η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας.

ΔΕΙΤΕ LIVE:

Πολεμικό κλίμα στην Ολομέλεια

Η συζήτηση πραγματοποιείται εν μέσω σφοδρής αντιπαράθεσης μετά και το παραλήρημα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση και τη σύσσωμη καταδίκη των κομμάτων.

Η ευθεία προτροπή, μέσα από το χώρο του Κοινοβουλίου για την διάπραξη δύο εγκληματικών πράξεων, δηλαδή κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και πραξικόπημα αφενός, και άσκηση δολοφονικής βίας σε βάρος εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού, τίναξε τη διαδικασία στον αέρα και προκάλεσε έκρηξη στο Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης εισηγήθηκε την αποβολή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής με τα κόμματα να συμφωνούν ομοφώνως.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τζανακόπουλος: Ο Μητσοτάκης φταίει για το παραλήρημα του Μπαρμπαρούση

Δριμύτατη επίθεση εναντίον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε το μεσημέρι της Παρασκευής (15/06/2018) ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή τις πρωτοφανείς δηλώσεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, στη Βουλή.

«Ακραίες ιδεολογίες, που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν νεκρές, βρήκαν την ευκαιρία να αναστηθούν, χάρη στα μισαλλόδοξα κηρύγματα του κ. Μητσοτάκη και ηγετικών κύκλων της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Σπυράκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από τον πανικό στην παράκρουση

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον περάσει από τον πανικό στην παράκρουση», σημειώνει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, με αφορμή σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος νωρίτερα κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως «με τα μισαλλόδοξα κηρύγματά της έχει «απελευθερώσει τα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά ακραίων κύκλων».

Στη δήλωσή της και αναφερόμενη στο Σκοπιανό, η κ. Σπυράκη πρόσθεσε πως «η Ν.Δ., παρά τις προκλήσεις, αντιμετωπίζει το σοβαρό εθνικό ζήτημα με νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα».

Αποχώρησε το ΚΚΕ από τη Βουλή

«Το ΚΚΕ δεν θα δώσει άλλη νομιμοποίηση σε αυτή τη διαδικασία, η ΚΟ δεν θα πάρει μέρος σε αυτή την παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αποχωρούμε αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας από το βήμα της Βουλής.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Τι έγινε την πρώτη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή

Κατά τα λοιπά, η πρώτη ημέρα της συζήτησης περιελάμβανε σκληρές αψιμαχίες μεταξύ βουλευτών και υπουργικών στελεχών. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί άνεση χρόνου ώστε να πάρουν το λόγο και να τοποθετηθούν όλοι όσοι το ζητήσουν, και αν χρειαστεί όπως είπε, αντί η συζήτηση να ολοκληρωθεί στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, να κλείσει αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.

Σημειώνεται ότι την πρόταση να ολοκληρωθεί η συζήτηση μέχρι τις 14:00 είχε κάνει στη Διάσκεψη και τελικά κατάφερε να περάσει η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τη ΝΔ να προτείνει να μιλήσουν πρώτα όλοι οι βουλευτές και η ψηφοφορία να γίνει τα ξημερώματα της Κυριακής.

Τα υπόλοιπα κόμματα πρότειναν η ψηφοφορία να γίνει μόλις τελειώσει ο κατάλογος των ομιλητών.

Η αντιπολίτευση εξέφρασε ωστόσο την έντονη διαφωνία της για το σφιχτό χρονοδιάγραμμα, με αποτέλεσμα ο Βούτσης να επιτρέψει τελικά την... άνεση χρόνου.

Το θέμα έθεσε στην αρχή της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης αφήνοντας αιχμές ότι η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθεί η συζήτηση το Σάββατο το μεσημέρι για να αποφύγει τα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί.

«Ζητάμε να εφαρμοστεί αυτό που εφαρμόστηκε επί της δικής σας πρότασης δυσπιστίας όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνω τον περιορισμό χρόνου. Αφού είστε περήφανοι, δώστε χρόνο να διαφημίσετε τη πολιτική σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ Βούτσης αντέτεινε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση χρονικού περιορισμού και πρόσθεσε ότι είναι προφανές ότι κάθε πολιτική δύναμη θα ασκήσει τα καθήκοντα της.

Διαβάστε επίσης:

ΑΝΕΛ: Δεν στηρίζουμε τη συμφωνία αλλά δεν θα επιτρέψουμε στον Μητσοτάκη να αποσταθεροποιήσει τη χώρα

Ξεκάθαροι πως δεν θα στηρίξουν την συμφωνία για το Σκοπιανό εμφανίζονται η ΑΝΕΛ, διαμηνύοντας όμως παράλληλα πως δεν θα στηρίξουν και την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Στα άκρα η σύγκρουση για τη συμφωνία με τα Σκόπια - Προς αποχώρηση το ΚΚΕ

Ευθεία πρόκληση στους βουλευτές των ΑΝΕΛ να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι το «όχι» που ετοιμάζονται να πουν ισοδυναμεί με «ναι» κάτω από την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη συμφωνία που θα υπογραφεί την Κυριακή στις Πρέσπες, απηύθυνε η ΝΔ.

«Όποιος το Σάββατο πει ναι στην πρόταση δυσπιστίας ακυρώνει αυτή την επαίσχυντη συμφωνία και ο μόνος τρόπος για να ακυρωθεί αυτή η δρομολογημένη υπαναχώρηση από εθνικές θέσεις όλων των ελληνικών κυβερνήσεων είναι να υπερψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας», είπε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Γεωργαντάς από τη ΝΔ και κάλεσε τους βουλευτές του Πάνου Καμμένου να μην πάνε κόντρα στη συνείδησή τους.

«Η συμφωνία που φέρατε ουσιαστικά υλοποιεί την αλυτρωτική πρόταση για την Μακεδονία του Ίλιντεν… Σήμερα δεν είναι μόνο ημέρα ευθύνης είναι και η μέρα αρχών και συνείδησης της κάθε μιας και του καθενός και εσείς μεταξύ συνείδησης και εξουσίας επιλέξετε την εξουσία», ανέφερε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ από την πλευρά του Κώστας Τσιάρας τόνισε πως «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής».

Στη ΝΔ απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ ως την πιο μακροσκελή επιστολή αυτοκτονίας.

Επεσήμανε, δε, ότι η Ελλάδα θέλει να ζήσει ειρηνικά με τους κατοίκους του κοινωνικού κράτους και να μην υπάρχει τίποτα που θα μας χωρίζει.

«Είναι σαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέλει να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ. Ιβάνοφ», σχολίασε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και πρόσθεσε πως καμία αναφορά δεν υπάρχει στη συνθήκη για εθνότητα και εθνικότητα, αλλά αναφορά στην ιθαγένεια και στην υπηκοότητα. «Η εθνότητα είναι ζήτημα συνείδησης και αυτοπροσδιορισμού. Η συνθήκη ξεχωρίζει την γεωγραφία από την ιστορία είναι αναμφισβήτητο ότι η αρχαία Μακεδονία ήταν ελληνική», είπε, ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου υποστήριξε πως δεν πρέπει να χωριστούμε ξανά σε προδότες και εθνικόφρονες.

«Όταν ο Τσίπρας είπε "Βόρεια Μακεδονία" ένιωσα τάση προς εμετό», ανέφερε ο Ζουράρις από την πλευρά του.

Τσιάρας: Επιτομή του οπορτουνισμού της κυβέρνησης η συμφωνία με τα Σκόπια

Πολιτικό θράσος χαρακτήρισε «την έντιμη συνεργασία» του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιάρας, υπογραμμίζοντας ότι «ονομάζεται περίπου αριστερή - γιατί με Πάνο Καμμένο δεν γίνεται - και περίπου κυβέρνηση γιατί δεν υπάρχει κυβέρνηση με δύο γραμμές».

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε: «μόλις πριν από δυο ώρες ψηφίσατε άλλο ένα μνημόνιο και θέσατε την Ελλάδα σε επιτροπεία για πολλά χρόνια ακόμα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφτασε στην επιτομή του οπορτουνισμού με την συμφωνία για τα Σκόπια.

Παράλληλα, αποδόμησε τα σημεία της συμφωνίας λέγοντας ότι δεν υπάρχει το erga omnes. Υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται από την Ελλάδα η μακεδονική γλώσσα και ιθαγένεια και πρόσθεσε ότι ενισχύεται ο αλυτρωτισμός.

«Ακούσαμε τον Πάνο Καμμένο το περασμένο Σεπτέμβριο να ρωτά «τσάμπα μάγκας ή πληρωμένος βλαξ”», είπε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε ότι «καμιά φορά στη ζωή τα ρητορικά ερωτήματα επιστρέφονται». «Οι τσάμπα μάγκες δεν περνάνε πια», συμπλήρωσε. «Σύσσωμη η ΚΟ της ΝΔ κατέθεσε την πρόταση μομφής. Ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς να αναλάβει την ευθύνη του απέναντι στην ιστορία», κατέληξε.

Γεωργαντάς: «Ο Τσίπρας αγνόησε όσους διαμαρτύρονται»

«Ο Τσίπρας αγνόησε όσους διαμαρτύρονται και είπε ετερόκλητο πλήθος όσους γέμισαν τις πλατείες», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, καταγγέλλοντας ότι ορισμένα απ' όσα είπε ο πρωθυπουργός είναι ψευδή και δεν υπάρχουν στη συμφωνία.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η χώρα δεσμεύεται την Κυριακή διερωτώμενος: «Αποδεχθήκαμε την επαναδιαπραγμάτευση της ιστορίας μας ; Πως το αποδέχεστε αυτό;».

Ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι όποιος το Σάββατο πει «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας ακυρώνει αυτή την επαίσχυντη συμφωνία ενώ όποιος πει «όχι στηρίζει την κυβέρνηση. «Κανείς δεν συμφώνησε, εσείς συμφωνήσατε. Καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν υπαναχώρησε», κατέληξε.

Κατρούγκαλος: Κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν το άσπρο-μαύρο

Το περιεχόμενο της συμφωνίας και ειδικά το σημείο που αφορά στην ιθαγένεια υπερασπίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι κάποιοι «προσπαθούν να παρουσιάσουν το άσπρο μαύρο». Μάλιστα, έκανε λόγο καθαρή διαστρέβλωση όσων λένε στη ΝΔ ότι δεν υπάρχει το erga omnes.

Σχετικά με την κριτική περί ιθαγένειας, υποστήριξε ότι υπάρχει αναφορά στην υπηκοότητα και δεν αφορά στην εθνότητα, γιατί η συμφωνία δεν μπορεί να ασχοληθεί με αυτό. Ξεχωρίζει, όπως είπε, τη γεωγραφία από την ιστορία, διότι είναι σίγουρο ότι η αρχαία Μακεδονία ήταν ελληνική.

Ο κ. Κατρούγκαλος επιτέθηκε στη ΝΔ. «Αρνείστε τον εαυτό σας, τη γραμμή της παράταξής σας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε αυτούς που έβριζε. «Ξεχνάτε τι είχε πει για τον Σαμαρά ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης; Δεν ανησυχείτε για την παράταξή σας που έχει συρθεί από ακροδεξιά στοιχεία;», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αμανατίδης σε ΝΔ: Μην ποτίζετε το δέντρο του εθνικισμού

«Είστε υποκριτές», είπε ο κ. Γιάννης Αμανατίδης μιλώντας στη Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ, με τον υφυπουργό να ρωτά την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί δεν την κατέθετε νωρίτερα - αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τα μέτρα -και την καταθέτει για τη σταγόνα. Ευτυχώς, είπε, σταμάτησε το sucess story του Σαμαρά, που θα μας φόρτωνε με ακόμα 23 δισ. ευρώ, ευτυχώς που το σταματήσαμε, πρόσθεσε ο υφυπουργός.

«Είχατε αποφασίσει από πριν ότι δεν θα ψηφίσετε αυτή την συμφωνία, ούτε καμία, δεν πιστεύατε ότι θα υπάρχει», ανέφερε ο κ. Αμανατίδης.

« Κάποιους τους έχει πιάσει η ευαισθησία για τη βόρεια Ελλάδα όταν μαστίζονταν από ανεργία δεν τους ένοιαζε, μόνο τη χάιδευαν όταν ερχόταν η ώρα της ΔΕΘ», είπε και πρόσθεσε «έτσι είχαν συνηθίσει να χτυπούν τις πλάτες και τα προβλήματα να τρέχουν».

Τώρα, όπως είπε ο κ. υφυπουργός, ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται με συχνές επισκέψεις και λύνει προβλήματα. Υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή λύνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και διασφαλίζει ρητά και επίσημα τις θέσεις της χώρας μας.

«Μην ποτίζετε το δέντρο του εθνικισμού και δίνετε τροφή σε όσους που αύριο θα βγουν απέναντι», κατέληξε.

«Μύλος» με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα

Δυσκολίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πάντως πολλοί βουλευτές με την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Στη χθεσινή ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και σειράς άρθρων του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση, επικράτησε σύγχυση όταν διαπιστώθηκε ότι 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν ψηφίσει όλα τα άρθρα.

Άγνωστο πάντως, παραμένει μέχρι αυτή την ώρα αν το «μπάχαλο» που προκλήθηκε οφειλόταν σε τεχνικό ή ανθρώπινο λάθος.

Το θέμα ήταν ότι άρχισαν να τους φωνάζουν να επανέλθουν στην αίθουσα για να ξαναψηφίσουν.

Κοινοβουλευτικές πηγές απέδιδαν το λάθος σε προσωρινό τεχνικό πρόβλημα, ενώ την ίδια ώρα βουλευτές της αντιπολίτευσης «κάρφωναν» τους συναδέλφους τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ξέχασαν να κάνουν το λεγόμενο scroll down προκειμένου να ψηφίσουν και τα υπόλοιπα άρθρα...

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης

Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.

Σε σύνολο 298 παρόντων βουλευτών, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, στην ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΚΚΕ, τάχθηκαν 154 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ 144 βουλευτές από την αντιπολίτευση ψήφισαν όχι.

Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές. ενώ δύο ήταν απόντες.

Στην τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ παρόντες ήταν 292 βουλευτές και υπερψηφίστηκε από τους 154 βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, ενώ καταψηφίστηκε από 138 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Την τροπολογία καταψήφισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, ενώ την υπερψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Ολομέλεια εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης.

«Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας, η αξιοπιστία της χώρας αποκαταστάθηκε, η Ελλάδα τελειώνει με τα προγράμματα στήριξης τον ερχόμενο Αύγουστο. Προχωρήσαμε σε δύσκολες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, και στο τέλος πιστεύω πως ο ιστορικός του μέλλοντος και ο λαός θα αποφανθεί ότι πράξαμε σωστά», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής καθώς είναι η τελευταία που ψηφίζονται μέτρα που δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης αλλά αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

«Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία ύστερα από μια πενταετία προγραμμάτων και πετύχαμε επί τρία συναπτά έτη όχι μόνο να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και να έχουμε υπεραπόδοση. Παραλάβαμε ένα κράτος που ξόδευε κονδύλια της ΕΕ για να εξυπηρετήσει φίλια συμφέροντα των τότε κυβερνώντων. Σήμερα η χώρα είναι πρώτη σε απορροφητικότητα σε ευρωπαϊκά κονδύλια και έλαβε το μπράβο από τον Ζ.Κ. Γιούνκερ. Παραλάβαμε μια χώρα εσκεμμένα με άδεια ταμεία, σήμερα έχουμε απόθεμα ρευστότητας. Παραλάβαμε μια χώρα σε διεθνή απομόνωση και σήμερα αποκαθιστά τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή», τόνισε ο κ. Τσίπρας αποτιμώντας το έργο της κυβέρνησης τα 3 χρόνια διακυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι πλέον μέρος της λύσης και όχι το πρόβλημα.

Τσακαλώτος: Έχουν καταρρεύσει όλα τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης

«Δεν υπάρχει επιχείρημα που ακούμε τους τελευταίους 18 μήνες, που δεν έχει καταρρεύσει. Έχει καταρρεύσει ότι θα υπάρχει ο κόφτης, ότι δεν θα φτάσουμε στους στόχους, δεν θα βγούμε στις αγορές, δεν θα πάρουμε κάτι για το χρέος, θα υπάρχει τέταρτο μνημόνιο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας τόσο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στην κριτική που ασκήθηκε από τα άλλα κόμματα κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Απευθυνόμενος ειδικά προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως ήρθε πλέον ο καιρός «να συζητήσουμε σοβαρά για το μέλλον της χώρας» και τον μέμφθηκε για την στρατηγική του, η οποία, όπως είπε, δεν έχει ευρύ ορίζοντα. «Αυτήν τη στρατηγική που ακολουθείτε για να έχετε ευχαριστημένους τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη, δεν βγαίνει. Θα συσπειρώσετε τον πυρήνα της ΝΔ και αυτό είναι ένα πολύ χαμηλό ταβάνι. Έπρεπε να κοιτάτε πολύ πιο ψηλά από αυτό» τόνισε. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών διερωτήθη, απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ, αν θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης πως με την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης ενισχύει το φιλοευρωπαϊκό προφίλ του και αν θεωρεί ότι θα υπάρξει Ευρωπαίος ηγέτης που θα πει ότι καλώς πράττει ο αρχηγός της ΝΔ όταν δεν στηρίζει την κυβέρνηση σε αυτήν τη συγκυρία.

Αναφερόμενος στη συμφωνία τα Σκόπια, ο κ. Τσακαλώτος τη συνέδεσε ευθέως με την ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος και χαρακτήρισε «ασύστολο λαϊκιστή» όποιον ισχυρίζεται στη Θεσσαλονίκη ότι θα είναι η πρωτεύουσα των Βαλκανίων χωρίς φιλικές σχέσεις με την γείτονα χώρα. «Είναι ασύστολος λαϊκιστής γιατί δεν υπάρχει πιθανότητα για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας χωρίς φιλικές σχέσεις με την γείτονα» επισήμανε. «Το ξέρουν όλοι αυτό, στο κόκκαλό τους, ότι δεν θα είχαν κλείσει τόσες επιχειρήσεις και δεν θα υπήρχαν τόσα κόκκινα δάνεια αν όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε αυτό το πρόβλημα» πρόσθεσε. Αντιπαραβάλλοντας τη στάση της κυβέρνησης με αυτήν της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε: «Γιατί εμείς, που είμαστε και φιλελεύθεροι και αντιλαϊκιστές και ευρωπαϊστές, θέλουμε συνανάπτυξη με αυτές τις χώρες για να μπορεί να αλλάξει ρότα η οικονομία».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς περί αύξησης του ΕΝΦΙΑ στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, ο κ. Τσακαλώτος τούς αμφισβήτησε πλήρως, καταθέτοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία: Μόνο 108.000 ιδιοκτήτες θα έχουν αύξηση πάνω από 100 ευρώ και μόνο 208.000 άτομα θα έχουν αύξηση πάνω από 50 ευρώ. Θα υπάρξουν αυξήσεις της τάξης των 20 ευρώ και λιγότερο σε κάποιες λαϊκές συνοικίες, λίγο μεγαλύτερες στις περιοχές που αναβαθμίστηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως αυτές γύρω από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα υπάρξουν αρκετά μεγάλες αυξήσεις, στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αλλά και στο πρώτο διαμέρισμα της Αθήνας καθώς -όπως εξήγησε- αυτές οι περιοχές είχαν ίδιο συντελεστή με τις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας. Ο κ. Τσακαλώτος, υποστήριξε, εξάλλου, ότι τα «αντίμετρα» θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα εμπεριέχονται στον κρατικό προϋπολογισμό κάθε έτους.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικές ειδήσεις