ΜΠΑΣΚΕΤ

Κόμπι Μπράιαντ: Ένα αστέρι έπεσε... αλλά θα λάμπει για πάντα (photos+videos)

Κόμπι Μπράιαντ: Ένα αστέρι έπεσε... αλλά θα λάμπει για πάντα (photos+videos)

Κόμπι Μπράιαντ: Ο θάνατος του «Black Mamba» ήταν το πρώτο μεγάλο «χτύπημα» του χειρότερου έτους στην ιστορία, του 2020

Στη ζωή υπάρχουν καλά και άσχημα, ωστόσο υπάρχουν και εκείνα που όσες φορές κι αν τα ακούσεις ή τα διαβάσεις το μυαλό απλά αρνείται να τα αποδεχθεί. Ένα από αυτά είναι κι η είδηση του απρόσμενου θανάτου του Κόμπι Μπράιαντ σε ηλικία μόλις 41 ετών.

Την Τρίτη (26/1) συμπληρώνεται ένας χρόνος από το μοιραίο δυστύχημα με το ελικόπτερο, το οποίο στέρησε τη ζωή σε έναν άνθρωπο που αποτέλεσε παιδικό ήρωα για πολλά παιδιά που έσκαγαν την πορτοκαλί «Θεά» σε κάποιο ανοικτό ή κλειστό γήπεδο του πλανήτη.

Μαζί του «έφυγαν» δυστυχώς η μόλις 13 ετών κόρη του, Τζιάνα-Μαρία, αλλά και ακόμη εφτά άτομα που επέβαιναν στη μοιραία πτήση του ελικοπτέρου που συνετρίβη στους λόφους του Καλαμπάσας.

Η είδηση έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία και συντάραξε ολόκληρο τον πλανήτη. Ήταν το πρώτο μεγάλο «χτύπημα» του χειρότερου έτους στην ιστορία, έστω κι αν τότε δεν γνωρίζαμε ακόμα τι μας περιμένει.

Εκείνη η μοιραία Κυριακή

Σίγουρα έχετε ακούσει για την... αγάπη του Κόμπι Μπράιαντ για τα ελικόπτερα και την προτίμηση του ως μέσο μετακίνησης. Στις ΗΠΑ έλεγαν ότι τα χρησιμοποιούσε ακόμα και για να πηγαίνει στις προπονήσεις των Λος Άντζελες Λέικερς στο Staples Center. Βέβαια, ο νεοφερμένος παίκτης του Ηρακλή, Ντέβιν Ίμπακς, ο οποίος ήταν συμπαίκτης και καλός φίλος του «Black Mamba» είχε πει κάποτε ότι: «Στα τρία χρόνια που ήμουν στην ομάδα, ο Κόμπι δεν ήρθε ούτε μια φορά στην προπόνηση με ελικόπτερο, δεν τον είδα να το χρησιμοποιεί ποτέ».

Όπως και να έχει, δυστυχώς, το χρησιμοποίησε εκείνη τη μοιραία Κυριακή για να τον μεταφέρει μαζί με την κόρη του σε αγώνα των Lady Mambas. Μαζί τους ήταν δύο συναθλήτριες της Τζιάνα, η Αλίσα Αλτομπέλι κι η Πέιτον Τσέστερ, οι γονείς της Αλίσα, Τζον και Κέρι κι η μητέρα της Πέιτον, Σάρα. Επίσης, η βοηθός προπονητή της ομάδας, Κριστίνα Μάουσερ και φυσικά ο πιλότος του ελικοπτέρου Άρα Ζομπάιαν.

Το ελικόπτερο ήταν ένα Sikorsky S-76B, το οποίο είχε ένα εξαιρετικό βιογραφικό όσον αφορά στην ασφάλεια του, ενώ ανήκε στην εταιρία Island Express Holding Corp., η οποία αναλάμβανε πτήσεις στη νήσο Καταλίνα, εναέριες ξεναγήσεις και πακέτα διακοπών.

Στις 26 Ιανουαρίου 2020 η μέρα κάθε άλλο παρά ιδανική ήταν για να πετάξει κάποιος πάνω από την Καλιφόρνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομίχλη ήταν τόσο έντονη που τα τσόπερ της αστυνομίας του Λ.Α. είχαν μείνει στο έδαφος.

Το Sikorsky S-76B απογειώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί και 15 λεπτά αργότερα ένας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας ζήτησε από τον πιλότο να παραμείνει εκτός του εναέριου χώρου, Burbank Class C, ώστε να διέλθει ένα αεροσκάφος. Ο Άρα Ζομπάιαν υπάκουσε, άλλωστε δεν ήταν κανένας... πρωτάρης, καθώς μετρούσε πάνω από 8.000 ώρες πτήσεων και μόνο ως χειριστής S-76 είχε πάνω από 1.200.

Κάποια στιγμή ζήτησε SVFR, μια ειδική άδεια που επιτρέπει στους πιλότους να πετάνε όταν οι καιρικές συνθήκες είναι χειρότερες από το συνηθισμένο. Όταν την πάρουν, έχουν, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, και πιο συχνή επικοινωνία με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Το ελικόπτερο έκανε κύκλους μέχρι να πάρει άδεια για να συνεχίσει το ταξίδι του, ενώ κάποια στιγμή ζήτησε τη συνδρομή του ραντάρ για να αποφύγει την κίνηση. Η απάντηση που έλαβε από τον πύργο ελέγχου ήταν ότι πετούσε πολύ χαμηλά κι ως εκ τούτου το ραντάρ δεν μπορούσε να το εντοπίσει. Ο πιλότος από την πλευρά του απάντησε ότι πετούσε πιο ψηλά για να αποφύγει ένα στρώμα από σύννεφα. Αυτή ήταν και το τελευταίο μήνυμα που έλαβε ο πύργος ελέγχου από το ελικόπτερο.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε κάποιες σημαντικές πληροφορίες. Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς κανονικούς τα αεροσκάφη δεν είναι απαραίτητο να διαθέτουν σύστημα συναγερμού και προειδοποίησης εδάφους. Με το συγκεκριμένο σύστημα ο πιλότος προειδοποιείται ότι κινδυνεύει να χτυπήσει στο έδαφος.

Επίσης, δεν χρειαζόταν να έχει καταγραφέα συνομιλιών στο θάλαμο διακυβέρνησης, όπως και καταγραφέα για τα στοιχεία της πτήσης, ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τις έρευνες.

Ο μόνος που πλησίασε τον GOAT, Μάικλ Τζόρνταν

Για την καριέρα του στο μπάσκετ τι να πει κάποιος; Ο Κόμπι Μπράιαντ πέτυχε τα πάντα, αγωνιζόμενος 20 χρόνια με τη φανέλα των Λος Άντζελες Λέικερς. Κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα κι αναδείχθηκε μια φορά MVP της regular season και δύο των NBA Finals. Επίσης, έγινε 18 φορές All Star, κατακτώντας τέσσερις φορές το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη.

Γενικότερα, ο «Black Mamba» ήταν ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς ανθρώπους του πλανήτη και το... Mamba Mentality είναι ενδεχομένως η μεγαλύτερη κληρονομιά που αφήνει στον αθλητισμό. Εν αντιθέσει με τους περισσότερους δεν έπαιρνε στην... πλάκα ούτε το All Star Game, με το βραβείο του MVP να φέρει πλέον το όνομα του.

Τη φανέλα της Team USA άργησε κάπως να τη φορέσει λόγω των τραυματισμών, αλλά και των κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση, που στη συνέχεια αποσύρθηκαν. Κατέκτησε, πάντως, δύο χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2008 στο Πεκίνο και το 2012 στο Λονδίνο.

Επίσης, ήταν από τους λίγους NBAers που είχαν πραγματικά μεγάλο σεβασμό για το ευρωπαϊκό και γενικότερα το μπάσκετ εκτός ΗΠΑ. Σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο το γεγονός ότι έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Ιταλία, καθώς ο πατέρας του Τζό αγωνιζόταν εκεί (βλ. Ριέτι, Ρέτζιο Καλάμπρια, Πιστόια, Ρετζιάνα).

Ο μικρός Κόμπι στη Ρέτζιο ΕμίλιαCorriere della Sera

Γενικότερα, ήταν ένας αθλητής με πολλούς οπαδούς, αλλά και πολλούς haters. Αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως με τις σπουδαίες προσωπικότητες του αθλητισμού κι ο Μπράιαντ ήταν μια από αυτές. Για πολλούς είναι ο μοναδικός που πλησίασε το μεγαλείο του GOAT (Greatest of All Time), Μάικλ Τζόρνταν. Σε όποια κι από τις δύο κατηγορίες κι αν ανήκετε σίγουρα θα συμφωνήσετε ότι ήταν μοναδικός κι ότι το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο.

Η Τζιάνα ήταν η κληρονόμος του... μεγαλείου του

Πολλοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν ότι ο Κόμπι Μπράιαντ χρειαζόταν έναν γιο για να συνεχίσει την κληρονομιά του στα παρκέ. Ο ίδιος, όμως, ήξερε ότι ο διάδοχος υπήρχε κι άκουγε στο όνομα Τζιάνα. Άλλωστε, βλέποντας κάποιος την ταλαντούχα έφηβη, δεύτερη από τις τέσσερις κόρες του (βλ. Ναταλία, Μπιάνκα και Κάπρι οι άλλες τρεις), αντιλαμβανόταν αμέσως ότι ήταν η κληρονόμος του... μεγαλείου του.

Όλα έδειχναν ότι η Τζιάνα θα άφηνε εποχή στο WNBA, το οποίο ο Μπράιαντ αγαπούσε ιδιαίτερα και αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του. Άλλωστε για εκείνον δεν υπήρχε φύλο στο μπάσκετ, μόνο η αγάπη για το άθλημα. Δυστυχώς η μοίρα τα έφερε έτσι και δεν θα μπορέσουμε να απολαύσουμε την ταλαντούχα Τζίτζι, να γράφει τη δική της ιστορία στα παρκέ.

«Θέλω να πεθάνω νέος»

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Τζιάνα ήταν η θηλυκή βερσιόν του πατέρα της! Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο Τρέισι ΜακΓκρέιντι, ο οποίος συνήθιζε να βλέπει, μαζί με τον Κόμπι Μπράιαντ, τα παιδιά τους να παίζουν μπάσκετ. «Έβλεπα τη Τζίτζι πριν το παιχνίδι, την αγκάλιαζα και της έλεγα “πήγαινε εκεί και σκίσε” και μου έλεγε “μην ανησυχείς θείε. Το έχω”. Ήταν ιδιαίτερη. Ήταν σαν να βλέπω έναν νέο Κόμπι… Έμοιαζε με τον μπαμπά της. Σκεφτόμουν πως “θα γίνει ιδιαίτερη”… Τώρα δεν θα ‘χει αυτή την ευκαιρία» ήταν τα λόγια του δακρυμένου ΜακΓκρέιντι.

Στην ίδια συνέντευξη στο ESPN, ο T-Mac αποκάλυψε και όσα του είχε πει ο Μπράιαντ για το πως έβλεπε τον θάνατο του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Έλεγε συνεχώς “θέλω να πεθάνω νέος, θέλω να περάσω στην αθανασία. Θέλω να κάνω την καριέρα μου, να γίνω καλύτερος από τον Μάικλ Τζόρνταν και να πεθάνω νέος… Και τότε σκεφτόμουν ότι ήταν τελείως τρελός που τα έλεγε αυτά».

Η ιστορία της τελευταίας φωτογραφίας

Μια ημέρα πριν το τραγικό δυστύχημα ένα 13χρονο αγόρι, ο Μπράντι Σμίγκιελ φέρεται να τράβηξε και την τελευταία φωτογραφία του Κόμπι Μπράιαντ. Ο μικρός ήταν μεγάλο φαν του θρύλου των Λέικερς κι είχε πάει για να του ζητήσει να βγάλουν μια selfie, ωστόσο εκείνος ήταν σε κακή διάθεση. Η ομάδα της Τζιάνα είχε χάσει και όπως είπε η μητέρα του αγοριού «του αρνήθηκε λέγοντάς του ότι ήταν “τρελαμένος επειδή έχασαν” αλλά αντάλλαξαν χειραψία».

Μετά τον δεύτερο αγώνα, όπου η ομάδα της μικρής Μπράιαντ κέρδισε, ο Μπράντι βρήκε και πάλι την ευκαιρία να ζητήσει μια φωτογραφία από το είδωλο του, ωστόσο εκείνη βγήκε θολή, με τον θρύλο του NBA να τον καθησυχάζει, λέγοντας του «Θα βγάλουμε μια καλύτερη αύριο». Εκείνο το... αύριο, όμως, έμελλε να ήταν τραγικό.

Ο Κόμπι έχει περάσει στην... αιωνιότητα

Ο Κόμπι ήταν πολλά περισσότερα από «ένας θρύλος του μπάσκετ», καθώς είχε έντονη φιλανθρωπική δράση, με τη δημιουργία μη-κερδοσκοπικών οργανώσεων σε ΗΠΑ και Κίνα. Επίσης, είχε τη δική του εταιρεία αθλητικών ειδών και φυσικά πολλές ακόμα χορηγικές συνεργασίες. Πέρα απ' όλα αυτά, όμως, ενδεχομένως το πιο σημαντικό επίτευγμα του έξω από τα παρκέ ήταν ότι κέρδισε το Όσκαρ της καλύτερης ταινίας μικρού μήκους το 2018, για το Dear Basketball.

Το όνομα του Μπράιαντ είναι ένα από τα 244 που περιλαμβάνει η λίστα που άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ για να τιμηθούν με τη δημιουργία αγαλμάτων τους στον Εθνικό Κήπο Αμερικανών Ηρώων. Ο πρώην (πλέον) «Πλανητάρχης» είχε ανακοινώσει το περασμένο καλοκαίρι τη δημιουργία του συγκεκριμένου μνημείου στη Ουάσινγκτον, στο οποίο θα τιμάται η μνήμη των σπουδαιότερων προσωπικοτήτων στις ΗΠΑ.

Στη λίστα που άφησε ο Τραμπ δύο ημέρες πριν αποχωρήσει από την προεδρία υπάρχουν πολιτικοί, ακτιβιστές, καλλιτέχνες, αθλητές και άλλες προσωπικότητες. Την τελική απόφαση, πάντως, την έχει πλέον ο Τζο Μπάιντεν.

Σε περίπτωση που προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο, το άγαλμα του Κόμπι θα είναι λογικά από τα πρώτα που θα κατασκευαστούν. Δεν θα είναι, πάντως, το μοναδικό καθώς σύντομα αναμένεται να μπει κι ένα έξω από το Staples Center. Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί, πάντως, ο «Black Mamba» έχει ήδη περάσει στην... αιωνιότητα και το αστέρι του θα λάμπει για πάντα στις καρδιές μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανατριχιαστική ομολογία του προπονητή ιστιοπλοΐας: «Είχαμε σχέση με την 11χρονη, δεν ήταν βιασμός»