ΜΠΑΣΚΕΤ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκτός Euroleague οι ρωσικές ομάδες - Πότε θα αποβληθούν οριστικά

Μάριο Χεζόνια
Intime

Πόλεμος στην Ουκρανία: Την αναβολή των αγώνων της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Ούνικς Καζάν αποφάσισε η Euroleague.

Η απόφαση πάρθηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (28/2).

Η Euroleague έκανε πράξη την πρόθεση της κι οι τρεις ομάδες δεν θα αγωνιστούν για τον επόμενο μήνα, αναμένοντας να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στον πόλεμο, ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ και Ούνικς θα αποβληθούν οριστικά από τη Euroleague και τα αποτελέσματα τους δεν θα μετρήσουν στην τελική κατάταξη. Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που πάρθηκαν, πάντως, η ομαλότητα της διοργάνωσης, έχει διαταραχθεί για τα καλά κι όλα βρίσκονται στον «αέρα».

Η ανακοίνωση της Euroleague:

1. Αναβάλλεται η συμμετοχή όλων των ρωσικών ομάδων που συμμετέχουν είτε στην Euroleague (CSKA Moscow, UNICS Kazan, Zenit St Petersburg) είτε στο 7Days EuroCup (Lokomotiv Kuban Krasnodar).

2. Η Euroleague θα παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της κατάστασης. Εάν η κατάσταση δεν εξελιχθεί με ευνοϊκό τρόπο, όλοι οι αγώνες της κανονικής περιόδου έναντι των ρωσικών ομάδων θα ακυρωθούν για να διαμορφωθούν οι βαθμολογίες των πρωταθλημάτων.

Η Euroleague Basketball και οι σύλλογοι της επαναλαμβάνουν τη σταθερή τους δέσμευση για την ειρήνη, ενάντια σε οποιεσδήποτε πράξεις βίας ή πολέμου, και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να προωθήσουν το σεβασμό, την ένταξη και τη διαφορετικότητα, αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα του οργανισμού και των ομάδων του.

«Δεν κατηγορούμε τις ομάδες, αλλά δεν θα μείνουμε παθητικοί»

Ο Τζόρντι Μπερτομέου σε δηλώσεις του εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση. Αναλυτικά όσα είπε:

«Είμαστε τρομοκρατημένοι από τα τρομερά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία μετά από την εισβολή της Ρωσίας. Η EuroLeague Basketball και οι ομάδες της είναι βαθιά ριζωμένες στις κοινότητές τους. Σε μια κατάσταση όπως αυτή που έχουμε σήμερα, είναι ευθύνη μας να υποστηρίξουμε αυτές τις κοινότητες και να δώσουμε φωνή στα "πιστεύω" τους.

Ο αθλητισμός δεν είναι πολιτική και δεν πρέπει να δέχεται παρεμβάσεις από την πολιτική, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε παθητικοί όταν βλέπουμε μια τόσο τρομερή κοινωνική κρίση με τόσα πολλά δεινά που συμβαίνουν σε αθώους και, ταυτόχρονα, βλέποντας την υποστήριξη που έχουν εκφράσει ξεκάθαρα οι κοινότητές σε όλη την Ευρώπη στον ουκρανικό πληθυσμό.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν κατηγορούμε τους ρωσικούς συλλόγους, τη διοίκηση ή το προσωπικό τους για κάποια από αυτές τις εξελίξεις.

Δυστυχώς, ωστόσο, η σοβαρότητα της κατάστασης δεν μας άφησε άλλη επιλογή από το να αναβάλλουμε όλους τους αγώνες που αφορούν ρωσικές ομάδες, τουλάχιστον προς το παρόν, με την ελπίδα πως αυτή η κατάσταση θα τερματιστεί το συντομότερο δυνατό».

Η βαθμολογία της Euroleague, χωρίς τις ρωσικές ομάδες

  1. Μπαρτσελόνα 17-4
  2. Ρεάλ Μαδρίτης 16-5
  3. Αρμάνι Μιλάνου 16-5
  4. Ολυμπιακός 14-7
  5. Μπάγερν 12-9
  6. Εφές 11-8
  7. Μακάμπι 10-11
  8. Μονακό 10-12
  9. Φενέρ 9-12
  10. Ερυθρός Αστέρας 8-12
  11. Άλμπα Βερολίνου 7-12
  12. Βιλερμπάν 7-15
  13. Μπασκόνια 7-13
  14. Παναθηναϊκός 6-14
  15. Ζαλγκίρις 5-15

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στον «αέρα» η Euroleague, «διαλύονται» οι ρωσικές ομάδες που θέλουν αναβολή

Πόλεμος στην Ουκρανία: H FIFA αποβάλει τη Ρωσία από το Παγκόσμιο Κύπελλο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΔΟΕ πρότεινε τον αποκλεισμό όλων των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών