ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σε κατάσταση συναγερμού η Κροατία: Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας πριν το Ντινάμο Ζάγκρεμπ – ΑΕΚ

Ντινάμο Ζάγκρεμπ - ΑΕΚ Champions League
AP Photo/Darko Bandic

Champions League: Πρωτοφανή αναμένεται να είναι τα μέτρα ασφαλείας στην Κροατία, ενόψει του πρώτου αγώνα της Ντινάμο Ζάγκρεμπ με την ΑΕΚ, για τον τρίτο προκριματικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Μετά τη δολοφονική επίθεση των Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και την προκλητική στάση της ομάδας, το Ζάγκρεμπ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για τον αγώνα της 15ης Αυγούστου.

Η ΠΑΕ ΑΕΚ σε ανακοίνωση της είχε εύλογα αναρωτηθεί την Τρίτη (8/8): «Πώς είναι δυνατόν μετά από την βάρβαρη δολοφονία του Μιχάλη από μια αγέλη αλητών εγκληματιών από την Κροατία, η ΑΕΚ να μπει σε αγωνιστικό χώρο και να παίξει αντίπαλος με την συγκεκριμένη ομάδα;»

Οι «κιτρινόμαυροι», όμως, είναι αναγκασμένοι να το κάνουν, καθώς η UEFA δεν έδειξε καμία διάθεση να τιμωρήσει την Ντινάμο Ζάγκρεμπ, η οποία μάλιστα κυκλοφόρησε κανονικά εισιτήρια, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι φήμες που ήθελαν το ματς να διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Στην κροατική πρωτεύουσα, λοιπόν, έχει σημάνει συναγερμός, με την τοπική αστυνομία να προετοιμάζεται για πρωτοφανή και «δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας.

Με βάση τον σχεδιασμό, το Ζάγκρεμπ αναμένεται να είναι «αστακός», αν κι αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη, καθώς αδράνεια ανάλογη με αυτή της ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα.

Σε διάφορα σημεία της πόλης θα υπάρχουν έλεγχοι, ενώ στους δρόμους θα υπάρχουν και αστυνομικοί με πολιτικά, ενώ το γήπεδο θα είναι απροσπέλαστο για όποιον δεν θα πρέπει να είναι εκεί ή δεν θα έχει εισιτήριο την ημέρα του αγώνα. Η κροατική αστυνομία δίνει πολύ μεγάλο βάρος και στο ξενοδοχείο, όπου θα καταλύσει η αποστολή της ΑΕΚ, όπου θα περικυκλωθεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Από εκεί και πέρα, θα επιστρατευθεί ελικόπτερο, ενώ όπως προβλέπεται στην Κροατία, κάμερες θα βιντεοσκοπούν τους δρόμους προς το γήπεδο και κεντρικά μέρη αυτού. Γενικότερα, το «Μακσιμίρ» θα μπει σε 24ωρη παρακολούθηση τις μέρες πριν τον αγώνα.

Οι αρχές της Κροατίας έχουν προβλέψει ακόμα κι ενδεχόμενη μετακίνηση οπαδών από το εξωτερικό κι ήδη έχουν προχωρήσει σε ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες. Μάλιστα, υπάρχει ακόμα κι η ειδική επισήμανση για ενδεχόμενο κίνδυνο αντιποίνων από οπαδούς της ΑΕΚ, μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή.

Το απόγευμα της Δευτέρας (14/8) θα ελεγχθούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας, ενώ για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στο Ζάγκρεμπ θα βρεθούν κι αστυνομικοί από άλλα τμήματα της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις