ΣΠΟΡ

Μαργκό Πινό: Ποια είναι η πρωταθλήτρια που κατήγγειλε κακοποίηση από τον προπονητή και σύντροφό της

Μαργκό Πινό
Η Γαλλίδα πρωταθλήτρια, Μαργκό Πινό, που κατήγγειλε ξυλοδαρμό από τον σύντροφο και προπονητή της.
Twitter: @MargauxPinot2

Αναβρασμός στη Γαλλία από την υπόθεση της Μαργκό Πινό και την καταγγελία που έκανε για άγριο ξυλοδαρμό και κακοποίηση από τον προπονητή και σύντροφό της, Αλέν Σμιτ. Κύμα συμπαράστασης για την 27χρονη και έντονες αντιδράσεις για την απελευθέρωση του φερόμενου ως δράστη.

«Το τζούντο με έσωσε», έγραψε μεταξύ άλλων στο Twitter η Μαργκό Πινό, σε ένα από τα μηνύματα με τα οποία γνωστοποίησε τον ξυλοδαρμό της από τον Αλέν Σμιτ. Η 27χρονη Γαλλίδα πρωταθλήτρια του Τζούντο, αποκάλυψε το συμβάν και σύμφωνα με όσα ανέφερε, κινδύνευσε ακόμα και η ίδια της η ζωή.

Μια ζωή που ήταν γεμάτη λαβές, δυσκολίες και επίπονες προπονήσεις αλλά και αφιερωμένη στον πρωταθλητισμό. Γεννημένη στις 6 Ιανουαρίου 1994 στο Μπεζανσόν της Γαλλίας, η Μαργκό Πινό ασχολήθηκε από μικρή με τον αθλητισμό και την «κέρδισε» το τζούντο. Θεωρείται μια από τις καλύτερες τζουντόκα στην Ευρώπη και οι διακρίσεις της έρχονται να το επιβεβαιώσουν.

Το 2013 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Junior, ενώ κέρδισε αρκετά μετάλλια σε μεγάλα τουρνουά από το 2015 ως το 2019. Το 2016 στο Τόκιο και το 2019 στην Οσάκα, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο σε τουρνουά Grand Slam, ενώ το 2020 στη Βουδαπέστη πήρε το ασημένιο μετάλλιο. Το 2021, στην ίδια διοργάνωση στο Τελ Αβίβ κατέκτησε την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο.

Το 2017 ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης, ενώ το 2020 πήρε ξανά το χρυσό μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό. Το 2021 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Έχει συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει βρεθεί στην πρώτη 16άδα, ενώ το 2019 πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το τζούντο είναι η ζωή της, και όπως είπε η ίδια, πιθανότατα κι αυτό που την… έσωσε.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει η κορυφαία γαλλική εφημερίδα Equipe, ο Αλέν Σμιτ αρνήθηκε κάθε κατηγορία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε, το βράδυ της Τρίτης εκμυστηρεύτηκε σε θαμώνες μπαρ όπου βρέθηκε – μετά την απελευθέρωσή του – πως «Δεν τη χτύπησα ποτέ, δεν της έριξα γροθιά. Αυτά τα σημάδια τα απέκτησε από τις πτώσεις, υπάρχουν παντού, έχουμε χτυπήσει πολύ». Έριξε, δηλαδή, την ευθύνη στην… προπόνηση του τζούντο που θεωρητικά έκανε με τη Μαργκό Πινό.

Το γεγονός ότι ο Σμιτ αφέθηκε ελεύθερος, έκανε έξαλλη και την Κλαρίς Αγκμπεγκνένου, αντίπαλο της Μαργκό Πινό στο τζούντο, η οποία αντέδρασε οργισμένα στην ήδη ότι ο κατηγορούμενος για τον ξυλοδαρμό της συναθλήτριάς της είναι ελεύθερος. «Δεν έχω λόγια να εκφράσω όσα συμβαίνουν μέσα στο μυαλό μου, και στο σώμα μου, μπροστά σε αυτά που υπέστη η συναθλήτριά μου, Μαργκό Πινό», έγραψε η χρυσή Ολυμπιονίκης του Τόκιο, ρίχνοντας τα βέλη της προς τις δικαστικές αρχές λέγοντας «τι πρέπει να γίνει για να τιμωρηθεί; Να τη σκοτώσει;».

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως η εισαγγελία του Μπομπινί έχει αποφασίσει να ασκήσει έφεση για την αποφυλάκιση του Αλέν Σμιτ, ζητώντας εκ νέου να τεθεί υπό κράτηση.

Η καταγγελία της Μαργκό Πινό

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η 27άχρονη δέχθηκε επίθεση μέσα στο σπίτι της, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση της στα social media, ανέφερε για τον Σμιτ ότι: «Με έβρισε, με γρονθοκόπησε, το κεφάλι μου χτύπησε στο πάτωμα αρκετές φορές, και στο τέλος με στραγγάλισε». Τελικά, κατάφερε να ξεφύγει και να πάει στο σπίτι των γωνιών της, έχοντας υποστεί μεταξύ άλλων κάταγμα στη μύτη.

Η Πινό κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία, ωστόσο το δικαστήριο τον απάλλαξε από τις κατηγορίες, με την ίδια να υπογραμμίζει στην ανάρτηση της ότι: «Τι αξία έχει η συκοφαντική υπεράσπισή τους απέναντι στις πληγές μου και το αίμα που χύθηκε στο πάτωμα του σπιτιού μου; Τι χρειαζόταν; Ίσως να πεθάνω τελικά;».

Καταλήγοντας, είπε: «Πιθανότατα το τζούντο ήταν αυτό που με έσωσε. Η σκέψη μου όμως είναι σε εκείνες που δεν μπορούν να πουν το ίδιο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.