ΣΠΟΡ

Νόβακ Τζόκοβιτς: Στο Australian Open μεγάλωσε τον μύθο του! – Από την απέλαση στον θρίαμβο

Στέφανος Τσιτσιπάς - Νόβακ Τζόκοβιτς Australian Open
AP Photo/Aaron Favila

Νόβακ Τζόκοβιτς: Ο Σέρβος τενίστας έγραψε ξανά ιστορία στο Australian Open, έναν χρόνο μετά την απέλαση του από την Αυστραλία.

Πέρσι τέτοια εποχή ο Νόβακ Τζόκοβιτς περνούσε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας αποφάσισε να ακυρώσει τη βίζα του και να τον απελάσει, επειδή έχει επιλέξει να μην κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Ο Τζόκοβιτς δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον τίτλο του, ενώ στη συνέχεια δεν του επετράπη να αγωνιστεί και σε άλλα σπουδαία τουρνουά, με αποκορύφωμα το US Open.

Ο «Νόλε» έπεσε από την κορυφή στο Νο7, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκε να αλλάξει τα «πιστεύω» του, υπογραμμίζοντας ότι θα αγωνιστεί σε όσα τουρνουά του επιτραπεί. «Έχω τις απόψεις μου και είμαι υπέρμαχος της ελευθερίας να επιλέγεις αυτό που είναι καλύτερο για σένα. Σέβομαι τα πάντα και τους πάντες και περιμένω από τους ανθρώπους τουλάχιστον να σεβαστούν την απόφασή μου», είχε αναφέρει σε συνέντευξή του.

Η στιγμή της απόλυτης λύτρωσης

Ήταν 16 Ιανουαρίου 2022 όταν το δικαστήριο της Αυστραλίας απέρριψε την έφεσή του και τον απέλασε από τη χώρα. 378 ημέρες αργότερα, ο Τζόκοβιτς σήκωνε για 10η φορά το τρόπαιο του Australian Open και γνώριζε την αποθέωση από το κοινό στη Rod Laver Arena.

Ήταν η στιγμή της απόλυτης λύτρωσης για τον «Νόλε», ο οποίος επέστρεψε στη χώρα που έζησε τη χειρότερη στιγμή της ζωής του, για να γευτεί τη «μεγαλύτερη νίκη της ζωής μου». Είχε περάσει δύσκολες στιγμές τις προηγούμενες 378 ημέρες και με τη λήξη του τελικού έβγαλε όλη την ένταση που είχε μέσα του και ξέσπασε σε κλάματα, βλέποντας τη μητέρα του στην κερκίδα.

Ο Τζόκοβιτς έπιασε τον Ναδάλ στην κορυφή!

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, με την επικράτηση του επί του Στέφανου Τσιτσιπά στον τελικό, έφτασε τους 22 τίτλους καριέρας σε Grand Slam κι έπιασε τον Ράφα Ναδάλ στη σχετική λίστα του τένις. Τον προηγούμενο χρόνο, ο «Νόλε» μεγάλωσε τον μύθο του στο άθλημα και το έπραξε στη δυσκολότερη περίοδο για τον ίδιο κι αυτό το κάνει ακόμα πιο σπουδαίο το επίτευγμα του.

Εν κατακλείδι, ανεξάρτητα αν κάποιος συμπαθεί ή όχι τον Τζόκοβιτς, αν συμφωνεί με τα «πιστεύω» του ή όχι, δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι πρόκειται για έναν θρυλικό αθλητή, ο οποίος θα μείνει για πάντα στην ιστορία, αλλά και για έναν άνθρωπο που δεν θα κρυφτεί ποτέ πίσω από την επιτυχία του.

Σχετικές ειδήσεις