ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αλέξης Μητρόπουλος στο Newsbomb.gr για τα αναδρομικά: Η κυβέρνηση χρωστάει πολλά στους ενστόλους

Αλέξης Μητρόπουλος στο Newsbomb.gr για τα αναδρομικά: Η κυβέρνηση χρωστάει πολλά στους ενστόλους

Αναδρομικά συντάξεων που πήραν τον Δεκέμβριο του 2018 καλούνται να επιστρέψουν έξι μήνες μετά συνταξιούχοι απόστρατοι και συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων - «Εμπαιγμός με αναδρομικά...ψίχουλα μπροστά σε αυτά που δικαιούνται» είπε ο κ. Μητρόπουλος. 

Η εκκαθάριση των πληρωμών έδειξε λάθος πληρωμές σε περίπου 10.000 δικαιούχους, με αποτέλεσμα τώρα να τους τα ζητάνε πίσω. Τα λάθη έγιναν από εσφαλμένους υπολογισμούς των αρμοδίων υπηρεσιών και όχι από δόλο των συνταξιούχων.

Για τις εξελίξεις αυτές μίλησε στο Newsbomb.gr ο γνωστός δικηγόρος και καθηγητής Πανεπιστημίου Αλέξης Μητρόπουλος. «Kανένας συνταξιούχος δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν πρέπει να επιστραφούν. Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει πολύ περισσότερα χρήματα στους συνταξιούχους από τις παράνομες περικοπές στα δώρα αλλά και τα αναδρομικά τους» τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

Οι αλλεπάλληλες μειώσεις στους συνταξιούχους από το 2012 έχουν κριθεί παράνομες και αντισυνταγματικές με απόφαση του ΣτΕ. «Eίναι προκλητικό εκ μέρους της κυβέρνησης να μιλά για λάθη στα λίγα χρήματα που έδωσε στους συνταξιούχους συγκριτικά με αυτά που τους χρωστάει» σημειώνει ο κ. Μητρόπουλος προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ακόμα έναν εμπαιγμό της κυβέρνηση σε χιλιάδες συνταξιούχους».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κυβέρνηση «κρυπτόμενη» πίσω από πολύπλοκες νομικές διαδικασίες και κρατώντας ουσιαστικά σε «ομηρία» χιλιάδες συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους που περιμένουν τα χρωστούμενα αναδρομικά δισεκατομμυρίων ευρώ,παίζει παιχνίδια στις πλάτες τους.

«Η σημερινή κυβέρνηση εδώ και 5 χρόνια δεν έχει υλοποιήσει τις αποφάσεις του ΣτΕ και ζητάει πίσω χρήματα ότι δήθεν έκανε λάθος; διερωτάται ο κ. Μητρόπουλος και συνεχίζει: «Μιλάμε για τερτίπια, εξαπάτηση και εμπαιγμό στους χιλιάδες συνταξιούχους που πήραν ένα μέρος αυτών που τους χρωστά η κυβέρνηση».

Μάλιστα, οι ίδιοι οι συνταξιούχοι κάνουν λόγο για εμπαιγμό αφού τα ποσά των αναδρομικών που είδαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ήταν πολύ λιγότερα από αυτά τα οποία υπολόγιζαν και περίμεναν ότι θα εισπράξουν.

Συγκεκριμένα οι απόστρατοι, μαζί με όλες τις άλλες περικοπές που υπέστησαν όλοι οι συνταξιούχοι, είχαν επιπλέον μεγάλη μείωση εξαιτίας της μείωσης το 2012 των μισθών των εν ενεργεία στρατιωτικών με των οποίων το μισθολόγιο ήταν συνδεδεμένες οι συντάξεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Μάλιστα ο γνωστός καθηγητής είπε πως το πρόβλημα ενδεχομένως να φορτωθεί η επόμενη κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μεταθέτει τα σοβαρά ζητήματα των συνταξιούχων αλλά και των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων στην επόμενη κυβέρνηση».

Ο κ. Μητρόπουλος χαρακτηρίζει τη στάση αυτή ως ανέντιμη καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδώσει τα χρήματα από δύο πηγές:

  • Τα αναδρομικά των δώρων
  • Τις αναδρομικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις από το 2012.

Είναι μια ακόμη κυνική στάση από την κυβέρνηση η οποία από το 2012 μέχρι το 2015 έβγαζε τον κόσμο στους δρόμους για τις περικοπές στις συντάξεις των προηγούμενων κυβερνήσεων «Δεν δικαιούται η κυβέρνηση να ζητάει χρήματα πίσω. Πρέπει να επιστρέψει πρώτα όλα αυτά που χρωστάει» σχολίασε ο κ. Μητρόπουλος.

Αν οι προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης είναι ειλικρινείς θα έπρεπε να νομοθετήσουν την επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών χωρίς τις μνημονιακές μειώσεις και κρατήσεις που όλες κρίθηκαν αντισυνταγματικές και λεηλάτησαν τις συντάξεις ενώ τώρα «εξαερώνουν και τις όποιες επιστροφές δικαιώνονται οι συνταξιούχοι μετά από μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες» εκτιμά ο κ. Μητρόπουλος.

Ερωτηθείς για το πώς και πότε θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα ο κ. Μητρόπουλος επανέλαβε «είναι λάθος να επιστραφούν τα αναδρομικά. Αλλά αν τους ζητηθούν θα πρέπει αυτό να γίνει με μεγάλη διευκόλυνση για τους συνταξιούχους και σε πολλές δόσεις».

Διαβάστε επίσης:

Μπαράζ προσλήψεων και μετατάξεων στη Βουλή – Βάζουν κόρες, συζύγους και κομματικά στελέχη

Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ σε ανέργους: Δείτε αν τα δικαιούστε