ΦΑΡΜΑΚΟ

Αντιβιοτικά: Προσωρινή αναστολή στο νέο τρόπο χορήγησης με ηλεκτρονική συνταγή

Αντιβιοτικά: Προσωρινή αναστολή στο νέο τρόπο χορήγησης με ηλεκτρονική συνταγή
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναστολή «μέχρι νεωτέρας» αποφάσισε το υπουργείο Υγείας για την εφαρμογή του νέου τρόπου χορήγησης αντιβιοτικών μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς.

Ο νόμος για τη χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή επρόκειτο να τεθεί σήμερα (11/06/2020) σε εφαρμογή, όπως προβλέπεται στο νόμο 4675/2020. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) επισημαίνει ότι η συνταγή χορήγησης αντιβιοτικών θα είναι ηλεκτρονική και θα αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου καθώς και τη δοσολογία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου.

«Με την Ελλάδα να είναι πρώτη στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) να καταγράφει διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε πιεστικά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το 2019 να ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες στην ελληνική νομοθεσία. Τον περασμένο Φεβρουάριο, μάλιστα, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δεσμεύτηκε να φέρει σχετική διάταξη που να απαγορεύει ρητά τη χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Και με το Νόμο 4675/2020 το έπραξε, δίνοντας ένα περιθώριο 3 μηνών για την εφαρμογή λόγω της πανδημίας» αναφέρει ο ΠΙΣ.

Παράταση

Ωστόσο, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσαρμογές στα συστήματα της ΗΔΙΚΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα ο νέος τρόπος χορήγησης αντιβιοτικών.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προς τα μέλη του, υπήρξε σήμερα νωρίς το πρωί, επικοινωνία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, Απόστολο Βαλτά. Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι υπάρχουν προβλήματα λόγω της αδυναμίας προσαρμογής των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ στις απαιτήσεις του σχετικού νόμου και της έλλειψης ενημέρωσης των υγειονομικών και ειδικά αυτών οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (π.χ. οδοντίατροι).

«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΦΣ ότι αποφασίστηκε αναστολή της εφαρμογής του νόμου μέχρι νεωτέρας και επομένως θα συνεχίσουμε να εκτελούμε τις συνταγές των αντιβιοτικών, όπως μέχρι σήμερα. Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση» αναφέρει η ενημέρωση του ΠΦΣ προς τους φαρμακοποιούς.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τι απαντούν Νατάσα Θεοδωρίδου και Τάκης Μπέτας για την κόρη τους

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr