ΦΑΡΜΑΚΟ

ΣΦΕΕ - Σύλλογοι ασθενών: Οι εξελίξεις στη φαρμακευτική πολιτική - Προβλήματα λόγω πανδημίας

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΣΘΕΝΩΝ
PIXABAY

Η δημιουργία ενός ασθενοκεντρικού, βιώσιμου, δημόσιου συστήματος υγείας αναδείχτηκε ως κοινό αίτημα από τη διαδικτυακή συνάντηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με εκπροσώπους των συλλόγων ασθενών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ., στελέχη του ΣΦΕΕ και των εταιρειών-μελών του και 22 εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ παρουσίασαν τις εξελίξεις στη φαρμακευτική πολιτική, διάφορα θέματα επικαιρότητας, την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς και την ευρωπαϊκή πολιτική και τη στρατηγική του Συνδέσμου για το φάρμακο. Ο ρόλος των συλλόγων ασθενών είναι σπουδαίος, βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων της φαρμακοβιομηχανίας, και απαιτείται η χάραξη μιας νέας πολιτικής στην υγεία, από την οποία οι ασθενείς είναι οι εταίροι που δεν μπορούν να απουσιάζουν, τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών ανέδειξαν τα πολλά προβλήματα των χρονίως νοσούντων, την παραμέληση και καθυστέρηση λόγω της πανδημίας COVID-19 πολλών ασθενών να πραγματοποιήσουν διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις και σημείωσαν την άμεση και επιτακτική ανάγκη να γίνουν τώρα οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας. Τέλος, αναγνώρισαν τον κομβικό ρόλο του ΣΦΕΕ για την επικοινωνία και συνεργασία της φαρμακοβιομηχανίας και των ασθενών.

Στο πλαίσιο της κλειστής διαδικτυακής συνάντησης, τέλος, τόσο οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών όσο και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας τόνισαν ότι κρίνεται απαραίτητη η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η δημιουργία διαύλων αμφίδρομης επικοινωνίας και η ενίσχυση αυτής της επικοινωνίας.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Κατερίνα Κουτσογιάννη, επισήμανε ότι «το υγειονομικό φορτίο της πανδημίας δεν περιορίζεται στα περιστατικά COVID-19, αλλά επεκτείνεται στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και στην περιορισμένη πρόσβαση των ασθενών στο υγειονομικό σύστημα. Η επόμενη ημέρα απαιτεί τη συνεργασία όλων των εταίρων με σκοπό τον επανασχεδιασμό του ΕΣΥ στους στέρεους πυλώνες της καθολικότητας, της ποιότητας και της βιωσιμότητας. Σε αυτό το πλαίσιο με επίκεντρο τον ασθενή και τον πολίτη, αναπτύσσεται διαχρονικά η συνεργασία της εθνικής συνομοσπονδίας των συλλόγων ασθενών με τον ΣΦΕΕ».

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, Καίτη Αποστολίδου, ανέφερε σχετικά: «Η συνάντηση συλλόγων ασθενών που διοργάνωσε ο ΣΦΕΕ ήταν μια ευκαιρία για να ακούσουμε από τους συναδέλφους για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις χρόνιες παθήσεις, αλλά και στο έργο των συλλόγων, και να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις στην πολιτική φαρμάκων και πολιτική υγείας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου σημείωσε: «Οι σύλλογοι ασθενών αποτελούν έναν από τους πλέον σημαντικούς εταίρους για τη βιομηχανία του φαρμάκου. Οι φορείς των ασθενών και η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να βρίσκονται σε διαχρονική επικοινωνία, με πλήρη διαφάνεια και εμπιστοσύνη, με απόλυτη ανεξαρτησία των ασθενών κατά τη λήψη αποφάσεων και πολιτικών και με αμοιβαίο σεβασμό, ώστε να προάγεται η ανάπτυξη νέων φαρμάκων, να βελτιστοποιούνται οι θεραπευτικές εκβάσεις και να μεγιστοποιείται το όφελος για τους ασθενείς».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Σαρωτικοί οι έλεγχοι στα δίοδια - Οι δικαιολογίες των οδηγών

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων