ΦΑΡΜΑΚΟ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Παναγούλιας - Οι προϋποθέσεις για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο στο φάρμακο

Κ. ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ

Τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ανέλυσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΦΕΕ και αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, Κώστας Παναγούλιας, στην ενότητα «Φαρμακευτική καινοτομία» του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, τη Δευτέρα (10/05/2021).

Ο κ. Παναγούλιας επισήμανε ότι το μοντέλο με βάση το οποίο αναπτύχθηκε η φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα, έχει φτάσει στα όριά του. Δύο ήταν οι στρατηγικές που ακολούθησαν οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες: η πρώτη έχει να κάνει με την παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων, με επικεντρο στην Έρευνα και Ανάπτυξη την οριακή καινοτομία. Η δεύτερη στρατηγική αφορά στην εισαγωγή τεχνογνωσίας με βάση τη συνεργασία ελληνικών με πολυεθνικές εταιρείες. Έτσι δημιουργήθηκε μια σημαντική υποδομή με 29 εργοστάσια στη χώρα, τα οποία αναβαθμίζονται συνεχώς και ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες.

Προϋπόθεση για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, σύμφωνα με τον κ. Παναγούλια, είναι να σταματήσει η υπερφορολόγηση και η οικονομική αφαίμαξη των επιχειρήσεων, η οποία στερεί τα απαραίτητα κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Για το συμψηφισμό μέρους του clawback με επενδυτικές δαπάνες, σημείωσε ότι αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο που έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια, η πολιτεία στις επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να μπει όριο στη συνεισφορά των επιχειρήσεων στη φαρμακευτική δαπάνη μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών.

Σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, χρειάζεται να υπάρξει παρέμβαση για τον αθέμιτο ανταγωνισμό προς όφελος εταιρειών τρίτων χωρών, τα προϊόντα των οποίων αδειοδοτούνται πολύ πιο γρήγορα από των ευρωπαϊκών. Όπως τόνισε ο κ. Παναγούλιας, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τον οδικό χάρτη που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποστήριξη της φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη, σε όλο το εύρος της αλυσίδας, από την Έρευνα και Ανάπτυξη, την παραγωγή πρώτων υλών μέχρι και τα τελικά προϊόντα.

Τέλος, υπάρχει στροφή στα βιοτεχνολογικά προϊόντα, η παραγωγή των οποίων όμως προϋποθέτει ενίσχυση της συνεργασίας των ελληνικών επιχειρήσεων με τις πολυεθνικές, καθώς και τη δημιουργία cluster με τη συμμετοχή περισσότερων επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

«Αν αυτές οι τρεις προϋποθέσεις εκπληρωθούν, τότε το μέλλον της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα, θα είναι ευοίωνο» σημείωσε.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την πρόταση για άρση της πατέντας των εμβολίων, ο κ. Παναγούλιας χαρακτήρισε τη συζήτηση που αναπτύσσεται περισσότερο θεωρητική, καθώς αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να παραγάγουν εμβόλια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.