ΦΑΡΜΑΚΟ

Κοκτέιλ φαρμάκων αντιστρέφει τη γήρανση σε μία εβδομάδα - Νέα μελέτη του Χάρβαρντ

γήρανση
Επιστήμονες εντόπισαν μόρια τα οποία αντιστρέφουν την κυττατική γήρανση
AP

Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη, αντιστρέφοντας τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων. 

Έξι διαφορετικά κοκτέιλ φαρμάκων που φαίνεται πως έχουν αντιγηραντική δράση έχει αναπτύξει μια επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή στο Τμήμα Γενετικής, Ντέιβιντ Σινκλέρ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Aging", ο συνδυασμός τριών φαρμάκων μπορεί αντιστρέψει τη διαδικασία της γήρανσης μέσα σε μία μόνο εβδομάδα. Η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια, στα οποία χορηγήθηκε αυξητική ορμόνη, μετφορμίνη και ενεργοποιημένη πρωτεϊνική κινάση. Η θεραπεία αναζωογόνησε τους γερασμένους μύες, τον ιστό του ήπατος και άλλων οργάνων των τρωκτικών.

Η έρευνα του Καθηγητή Σινκλέρ και της ομάδας του, έχει εντοπίσει «χημικά κοκτέιλ» τα οποία περιλαμβάνουν πέντε έως επτά ουσίες, με γνωστή δράση στη θεραπεία διαφόρων διαταραχών. Μετά από μελέτες τριών και πλέον χρόνων, εντόπισαν μόρια τα οποία αντιστρέφουν την κυττατική γήρανση και την αναζωογόνηση των ανθρώπινων κυττάρων.

«Μελέτες στο οπτικό νεύρο, στον εγκεφαλικό ιστό, στα νεφρά και στους μύες έχουν δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα, με βελτιωμένη όραση και παράταση της διάρκειας ζωής σε ποντίκια και, πρόσφατα, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, βελτιωμένη όραση σε πιθήκους», έγραψε ο Σινκλέρ στο Twitter.

Σχετικές ειδήσεις