ΥΓΕΙΑ

Νοσοκομειακοί γιατροί: 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη (09/11)

Νοσοκομειακοί γιατροί: 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη (09/11)

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία για αύριο, Πέμπτη (09/11/2017), ημέρα ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών του ΕΣΥ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου – εκτρώματος, όπως το χαρακτηρίζουν, το οποίο ανατρέπει το σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας και σμπαραλιάζει κάθε κανονικότητα στο ωράριο.

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας: «Κάνετε τη βρώμικη δουλειά. Κάνετε ό,τι δεν τόλμησαν οι προηγούμενοι. Μαζί με το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, μαζί με τον αντι-ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, μαζί με τη διαίρεση των εργαζομένων σε παλιούς και νέους, χτυπάτε τώρα στην καρδιά των εργασιακών σχέσεων που είναι ο σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος».

Σύμφωνα με την κ. Ρέτζιου, οι γιατροί θα αναγκαστούν να δουλεύουν 12 ώρες για 5 ημέρες την εβδομάδα, για παραπάνω από ένα μήνα με δεδομένες και τις τραγικές ελλείψεις, καθώς πλέον οι 48 ώρες δεν θα είναι ο μέγιστος επιτρεπτός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας αλλά ο μέσος όρος με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. Ως προς τις εφημερίες ετοιμότητας, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ τόνισε: «Θέλετε τους γιατρούς να είμαστε 24 ώρες το 24ωρο “απίκο” για να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας και να θεωρείται από πάνω ότι αναπαυόμαστε» ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι εφημερίες ετοιμότητας δεν περιλαμβάνονται στο μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας. «Να πάτε στους συναδέλφους στην περιφέρεια και στις νησιωτικές περιοχές να τους το πείτε αυτό» πρόσθεσε.

«Φέρνετε το νομοσχέδιο σαν τους κλέφτες γιατί ξέρετε ότι είχε συναντήσει εξαρχής την αντίθεση της Ομοσπονδίας αλλά και των τεσσάρων μεγαλύτερων Ενώσεων της χώρας» πρόσθεσε, επαναφέροντας το αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών για άμεση απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης και για έναρξη διαπραγμάτευσης για την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης Εργασίας με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο της ΟΕΝΓΕ.

Σχετικές ειδήσεις