ΥΓΕΙΑ

Κικίλιας: Επανεκκίνηση στο πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων νεφρού σε παιδιά

Κικίλιας: Επανεκκίνηση στο πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων νεφρού σε παιδιά
INTIME NEWS

Ξεκινά και πάλι, μετά από τρίμηνη αναστολή λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων νεφρού σε παιδιά, ενεργοποιώντας τη λίστα και για μοσχεύματα από αποβιώσαντες δότες.

Μέχρι να ανασταλεί το πρόγραμμα του Λαϊκού Νοσοκομείου σε συνεργασία με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» στις αρχές Μαρτίου, είχαν γίνει με επιτυχία τρεις μεταμοσχεύσεις σε παιδιά από ζώντα δότη. Μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζονται έξι ακόμα παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη. Επίσης, πέντε παιδιά στη λίστα αναμονής μοσχεύματος από αποβιώσαντα δότη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, μεταφέρονται στη λίστα του Λαϊκού.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δήλωσε σχετικά: «Μέσα στην πανδημία, αποδείξαμε ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πέρα και πάνω από όλα. Οι αποφάσεις του υπουργείου Υγείας έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, από τον περασμένο Φεβρουάριο αδειοδοτήσαμε την επέκταση του προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου και για Μεταμοσχεύσεις Νεφρού σε παιδιά, σε συνεργασία με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο "Αγλαΐα Κυριακού". Μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2020, έγιναν με επιτυχία τρεις μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά από ζώντα δότη.

Το πρόγραμμα που ανεστάλη για τρεις περίπου μήνες λόγω κορονοϊού, έχει ήδη επανεκκινήσει και προγραμματίζονται έξι ακόμα παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις από ζώντα δότη εντός του 2020.

Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ενεργοποιείται η λίστα και για μεταμοσχεύσεις σε παιδιά από αποβιώσαντες δότες. Από τα 12 παιδιά που αναμένουν μεταμόσχευση από αποβιώσαντα δότη στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, τα 5 που διαμένουν στη Νότια Ελλάδα πρόκειται να μεταφερθούν στη λίστα του Λαϊκού Νοσοκομείου.

Τέλος, προκειμένου να καλυφθούν ελλείψεις που προϋπήρχαν σε μηχανικά μέσα στο Λαϊκό Νοσοκομείο, έδωσα εντολή στον Διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και στη Διοίκηση του Νοσοκομείου να προχωρήσουν άμεσα σε διαγωνισμό για τις σχετικές προμήθειες.

Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το σχεδιασμό μας για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο πλευρό των συμπολιτών μας».

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Γι’ αυτό της έριξε το βιτριόλι - Ποια είναι η 35χρονη

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ρoή Ειδήσεων