ΥΓΕΙΑ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την Υγεία και τον τουρισμό - Οι δύο άξονες

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την Υγεία και τον τουρισμό - Οι δύο άξονες

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου για την υγειονομική θωράκιση των νησιών απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού ενόψει και το άνοιγμα των συνόρων στους τουρίστες.

Το βασικό αφήγημα το οποίο θέλει η κυβέρνηση να εκπέμπει η Ελλάδα είναι πως η χώρα μας αποτελεί μία ασφαλή τοποθεσία όχι μόνο για τους κατοίκους της αλλά και όσους θέλουν να την επισκεφτούν παρέχοντας όλες τις πρόνοιες για να διασφαλίσουν την ανθρώπινη υγεία.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο παροχής υπηρεσιών υγείας που θα ξεκινά από τις πρωτοβάθμιες δομές των νησιών και θα ολοκληρώνεται με την διασύνδεση τους με τα μεγάλα νοσοκομεία της ενδοχώρας.

Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο Newsbomb.gr, τόνιζαν πως «αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Και αυτό, μετά από τόσες προσπάθειες, θα είναι άδικο για όλους». Συμπληρώνουν δε ότι «εστιάζουμε, τώρα, αφενός στο ενδεχόμενο εισαγόμενων κρουσμάτων από την ώρα που η χώρα θα ανοίξει τις πύλες της στον τουρισμό και αφετέρου στις ενδεχόμενες τοπικές εστίες».

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα ενιαίο υγειονομικό πλαίσιο για όλη την χώρα προκειμένου η ηπειρωτική χώρα να είναι ουσιαστικά η «ομπρέλα» για τα νησιά.

Το σχέδιο το οποίο έχει καταρτίσει η κυβέρνηση φαίνεται πως βασίζεται σε δύο άξονες.

  • Ο πρώτος αφορά στο σύστημα υγείας και την ενίσχυσή του. Αναμένονται νέες προσλήψεις προσωπικού το οποίο θα κατευθυνθεί στα νησιά. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 700 προσλήψεις οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τις 1.300 τον επόμενο μήνα.
  • O δεύτερος έχει να κάνει με τον εξοπλισμό στα νησιά και κυρίως με τα μηχανήματα επεξεργασίας μοριακών τεστ. Αυτά θα τοποθετηθούν στα νησιά που κρίνεται αναγκαίο και η κατηγοριοποίηση θα γίνει βάσει του πληθυσμού τους.

Όσον αφορά τις αεροδιακομιδές αυτές θα γίνονται για βαριά περιστατικά και θα χρησιμοποιούνται στρατιωτικά ελικόπτερα που μπορούν να πετάξουν οποιαδήποτε ώρα, αλλά αν υπάρξει μεγάλη ανάγκη δεν αποκλείεται να ενταχθούν και ιδιωτικά πτητικά μέσα. Παράλληλα στο πλάνο υπάρχει και η μεταφορά με πλωτά μέσα υπό την επίβλεψη του ΕΚΑΒ.

Στην Σαντορίνη το Σάββατο ο Μητσοτάκης

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί το Σάββατο στη Σαντορίνη ένα νησί με συμβολική σημασία για τον ελληνικό τουρισμό.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει πως η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός, ενώ έχουν ληφθεί και όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των τουριστών.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών επανέλαβε πως «η πανδημία δεν έχει νικηθεί και δεν θα κουραστώ να λέω στους Έλληνες ότι δεν πρέπει να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας, δεν πρέπει να χαλαρώσουμε υπερβολικά. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να φοράμε μάσκες όπου οι ειδικοί μας λένε ότι χρειάζεται -στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή μέρη όπου πρέπει να έχουμε στενές επαφές- να προσέχουμε τα ευάλωτα πρόσωπα και να έχουμε καλές επιδόσεις στην ιχνηλάτηση επαφών».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Σοκαρισμένοι οι γείτονές της - «Βόμβα» από συγγενή της 35χρονης